2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Élet iPhone-nal androidosként

Macek és iPad mellett az iPhone kimaradt az életemből, eddig: most ugyanis bedöglött a Nexusom és kíváncsi is voltam.

[ ÚJ TESZT ]

Összehasonlítás 2., konklúzió

Ami a szövegbevitelt illeti, már a Galaxy S II idejében is felfedeztem magamnak a Swype billentyűzetet, mely a BlackBerry után olyan szövegbeviteli hatékonyságra képes egy kézzel, mint amaz kettővel. Kifejezetten szeretem, hogy az ékezetes magyar betűk is kint vannak. Hatalmas nagy előny, hogy egyszerre két nyelven lehet vele gépelni, mivel relatív sokat kommunikálok angol nyelven, így nem kell billentyűzetet váltani, és ha angolul gépelek, nem kell a számomra kényelmetlen qwerty billentyűzetkiosztást használnom qwertz helyett. Ez a kényelem sajnos iPhone-on nincsen meg, mivel az itt futó Swype jóval butább, nincsen se két nyelven gépelés, se ékezetes betűk, mely utolsó opció 4"-on nem feltétlenül jelent problémát. A gond inkább az, hogy nem stabil a szoftver, nem működik jól, mert gyakran nem jön elő a billentyűzet vagy csak lassan és ezzel a problémával már jó ideje küzdök az iPadon is. A 4" egyébként majdnem hogy kényelmetlen, illetve inkább azt mondom hogy nagyobb rutint és figyelmet igényel gépelés (swype-olás) szempontjából, mint a Nexus 5X 5.2" kijelzője, különösen autóvezetés közben. (igen, tudom, nem szabadna...)

Mint korábban említettem, számomra a fizikai "home" gomb nem szimpatikus. Az Android három alsó, kijelzőn megjelenő gombja szerintem eléggé eltalált, merthogy az iPhone-on a bal felső sorhoz elég közel lévő vissza opciót elég nehéz volt megszokni, még most is sokszor a kijelző alatt balra tapicskolok. Ami viszont tetszik, hogy a lezáró/kikapcsoló gombja az iPhone-oknak nem ugyanazon az oldalon van, mint a hangerő gombok, ezen a tetején, a nagyobbakon meg ugye a jobb oldalán, akárcsak a Nexus 5-ön volt, és szerintem nagyon elrontották az 5X-en, hogy a hangerő gombok jobbra kerültek, ugyanis indokolatlanul nyomkodom folyamatosan. Vagy legalább ne állítaná a hangerőt, lehetne ezt az opciót kikapcsolni. Illetve biztos ki lehet valamilyen kiegészítés használatával, de nem vagyok oda a mókolásért.

Vannak bizonyos dolgok, amiben az iOS-t gyengébbnek, butábbnak érzem, mint az Androidot. Ilyen például az applikáció cache kezelése, mert amíg egy androidos telefonon ezt kézzel ki tudom törölni, és időnként meg is teszem 1-2 GB-ot felszabadítva, addig az iPad-ról volt hogy le kellett törölnöm egy appot hogy tudjak rá tenni még zenét, így aztán amíg a 16GB Nexuson mindig van 3-5 GB szabad hely, addig a 16GB iOS eszközön ennél jóval kevesebb szokott lenni. Másik dolog, ami hasznos tud lenni az az adatforgalom-csökkentő, különösen, ha az embernek nincs túl sok mobilnet adatkerete vagy megszaladt az Instagramozással, de úgy látszik az Apple-nél senki nem gondolt erre, hogy valakinek valaha számítani fog az, hogy mennyi mobilinternetet használt el az adott számlázási ciklusban.

Ami számomra még hiányzik az iOS-ból, az némi megosztási opció: például valamit nem tudok megosztani Twitteren privát üzenetben, de ez kis apróság csak. Ami fontos viszont, hogy a zseblámpája az iPhone-nak sokkal gyengébb, hiába, régebbi készülék. Ami számomra még hiányosság, az a Nexus színes, értesítés jelző ledje, melynek előnye, hogy nem kell gombot nyomogatni annak eldöntésére, hogy írt-e valaki ha az ember nem volt telefonközelben és nem figyelte az értesítéseket, vagy netán le van némítva.

Egyébként alapvetően jól megvagyok az iPhone 5S-el. Tetszik például, hogy az iMac-en is becsörög, ha hívnak. Nincs vele alapvető problémám, mert a feladatát tök jól ellátja. Ennek ellenére várom vissza a szervizből a Nexus 5X-et. Felmerült persze mindenféle bizalmatlansági kérdés, ugyanis a hiba nem egyedi és gyenge gyártási minőségre vezethető vissza.

Felmerült az is, hogy ennek okán a frissen javított, fődarab garanciás telefont értékesíteni kéne a használt piacon, és megtartani az iPhone 5S-t, vagy azt is eladni és venni egy új iPhone SE-t, azért hogy legyen egy új, jobb hardverrel rendelkező, de a 4" előnyével megáldott iPhone-om. Felmerült az is, hogy kellene venni egy újabb, jobb androidos telefont, mint például a Xiaomi Mi 6 vagy az OnePlus 5, de azt gondolom, hogy ha a Nexus 5X jól fog működni, ahogy eddig is, akkor az én igényeimet még a következő egy évben ki fogja elégíteni. Ennek ellenére lehet, hogy megtartom az iPhone-t és néha azt is használni fogom, és az is lehetséges, hogy idegenkedni fogok az Androidtól, ha visszakaptam, bár ennek kicsi az esélye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.