2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy új PC-s konfig születése

Gyors, utánajárás nélküli konfig születése.

[ ÚJ TESZT ]

Kezdés

Tisztelt Olvasóim!

Kezdésként szeretném elmondani, hogy ez az első cikkem amit írok, szóval a lehetséges hibákért előre is elnézéseteket kérem, építő jellegű kritikákat szívesen fogadok.

Nos hát akkor el is kezdeném a történetet a legeslegelején.

2010 nyarán egy napon (dátum szerint Június 14-én) a munkahelyemen dolgoztam amikor csak csörög a telefonom és egy számomra ismeretlen szám hív, én semmi rossz hírre nem számítva (ki számítana rossz hírekre) felvettem és egy kedves barátom volt aki azt mondta nekem, hogy a házunkba csapott egy villám és kigyúlt a háztetőnk. Nekem sem kellett több, gyorsan megkerestem a főnökömet vázoltam neki a tényeket és rendes együttérző ember létére el is engedett. Amikor hazaértem elég szörnyű látvány fogadott (szerencsére nem olyan szörnyű mint amire számítottam csak a tető sérült kívülről), mikor a szobámba értem láttam, hogy semmi baja nincs semminek ránézésre (gondolok ez alatt kigyúlt tárgyakra, összeégett elektronikai eszközökre). Kicsit lehiggadtam és nekiláttam kipróbálni a dolgokat, bedugtam a konnektorba a hosszabbítókat (ugyanis a testvérem otthon volt amikor megtörtént a baj és hát utána kihúzott mindent de már akkor késő volt) , felkapcsoltam a kapcsolókat és ilyenkor egy kis nyugodtság fogott el, mindenen világít a készenlétet jelző led. Szépen sorban elkezdtem bekapcsolni mindent, amikor a PC-hez értem nagyon megnyugodtam, bekapcsolt. De ez után jöttek a problémák. A PC-nél volt/van egy túlfeszültségvédelmes hosszabbító ami remekül meg is tette a hatását, de volt egy kiskapu hagyva a villámnak (amire nem is gondoltam előtte, sajnos), a router nem ebbe a hosszabbítóba hanem simán a fali konnektorba volt bedugva, így azon keresztül eljutott a PC-ig is. Ez a dolog akkor tűnt fel számomra amikor a Windows azt írta ki, hogy "Nincs hálózati kábel bedugva", gyorsan meg is néztem a gép hátulját meg a router-t is és feltűnt még egy dolog, nem világított az a port ahova be volt dugva a hálózati kábel. Gyorsan végigdugdostam az összes slot-on és az a szomorú tény fogadott, hogy a hálózati kártyám és a router-em is tönkrement (volt kölcsönkért is nálam és azzal sem volt jó).
Akkor még úgy voltam vele, hogy van egy Wi-Fi-s eszközünk és majd veszek egy USB-s adaptert hozzá. De sajnos a dolog nem volt ilyen egyszerű. Pár nappal később zenét szerettem volna hallgatni a gépről de nem volt hang sem, na nem baj majd veszek egy PCI-ba való hangkártyát is, addig is pendrive-ra felmásolom a zenéket és majd a házimozira rádugom, de amikor elkezdtem a másolást kikapcsolt. Gondoltam se baj előfordult már (igaz nagyin ritkán), megpróbáltam mégegyszer és megint kikapcsolt. Nos most már úgymond nem volt őszinte a mosolyom, harmadszor is megpróbáltam és ismét kikapcsolt, negyedszerre egy USB-s külső HDD-t kötöttem rá de azzal már mihelyt a vinchester felpörgött volna ki is kapcsolt. Ezek után rájöttem, hogy lényegében szinte már semmire nem tudom használni a gépet (se hálózat, se hang, se USB portok). Ezt mondtam is a szüleimnek (ugyanis 2 éve fejeztem be a sulit és még náluk lakom), hogy ezek a problémák és amikor jön a kárszakértő meg kell neki mutatni és elmagyarázni ha nem értene ilyen szinten a dolgokhoz, ez meg is történt és később meg is kaptuk érte a kártérítést.

A régi konfigom a következő volt:
- alaplap: MSI K9A Platinum
- CPU: AMD AthlonII X2 6400+ BE.
- RAM: 4x1 GB Kingmax DDRII 800MHz
- videókártya: Sapphire RADEON HD 2600XT 512MB
- tápegység: Coodegen 480W 2x8 cm cooler

Nagyon fájó szívvel váltam meg ettől a konfigtól, sok mindent megélt már velem és az új játékokat is gond nélkül lehetett rajta futtatni, igaz nem maximum grafikán és felbontáson de 1024x768-ban közepes grafikai beállításokkal.
Amíg nem kaptuk meg a kártérítést addig egy 5-6 éves laptopon osztozkodtunk 3-4-en.

Ennyit a régi konfigról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.