2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Egy máltai augusztus, avagy a macskaparadicsom

A Budapestnél is kisebb méretű Málta Európa egy sajnálatos módon nem emlegetett gyöngyszeme.

[ ÚJ TESZT ]

Közlekedés

Ez egy külön cikket érő történet.

Bal oldali közlekedés van. Szűk utcák. Bátor, magabiztos helyi sofőrök. A buszoknak általában elsőbbsége van. Ez az alap.

A tömegközlekedés. Kezdem a legjobb hírrel:
Több blogban azt találtuk, hogy 12 euró egy hetibérlet Máltán. Asszony meg is ijedt, hogy biztos átvernek minket, miután 3 kérdés után 3 helyeslő válasz jött arra, hogy egész Máltára érvényes -e és egyhetes -e. Szóval 6 euróért egy hétig utazgathattunk a szigeten.
Jegyet, bérletet pedig a buszon is lehet venni a sofőrtől.

A reptértől több busz is megy mindenfelé. A bátrabbak már ekkor megvehetik a jegyet, spórolva a transzferrel.

A buszoknak inteni kell, még ha forgalmas megállónál is áll az ember. Nem kell megsértődni, ha nem áll meg, mert akkor annyira tele van, hogy többet nem tud már felvenni.

A máltai, jogosítvánnyal rendelkező polgárokat simán el lehetne küldeni rallyversenyre vagy egyéb autós versenyre.
A sofőrök mindegyike olyan vehemensen vezet, hogy pillanatok alatt gyorsul. Kivág a kanyarból. Megáll rágyújtani a körforgalom előtt. Volt, hogy mentünk a transzferrel a kikötőbe és a vezető telefonált kézből. Kb. 60-nal megy a jármű 6-7 utassal. Kisbusz. Egyszer csak egy éles forduló és egy meredek emelkedő. Kb. 35-40°-os lehetett. A vezető nyugodtan beszél egyik kezében a telefonnal, néha elengedve a kormányt, vált. Ez még talán nem is lenne rémisztő, ha nem rázós úttest lenne és kb. 5-10 centi távolság mindkét oldalon a ház falától. A forduló után mindenki hangot adott meglepődöttségének.
Volt olyan, hogy két busz úgy ment el egymás mellett, hogy talán 2 centi ha volt a két visszapillantó között. Bár itt lassítottak, mert tényleg centizték.

Balesetet nem láttunk, de jó pár megnyomott, tört autót igen. Szóval magabiztosak, de nem 100%-osak :)

Ami negatívumként említendő:
A buszon csak elöl van ajtó. De beszálláskor hátra kell menni. Igaz, megállást követően minden leszállót megvár a sofőr. Ezt az is bizonyítja, hogy sokszor a helyiek a megállást követően kapnak észbe és kényelmesen tolakodnak előre, hogy leszálljanak.
Vigyázni kell, ha már nagyon tele a busz. Akkor is be kell nyomulni, mert sokszor nyitott ajtóval indulnak el és csak utána kezdi el bezárni. Elég balesetveszélyes, de nem volt ebből baj ottlétünk alatt.

Itt be is fejezném, mert így se kevés infó. Hátha valakinek segít :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.