2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Salzburg - Az eredeti Mozart golyó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Salzburg különleges hangulata annyira megkapó, hogy aki egyszer járt már ott, az visszavágyik.

[ ÚJ TESZT ]

Salzburg egy igazán gyönyörű és különleges történelmi jelentőséggel bíró város. A hangulata annyira megkapó, hogy aki egyszer járt ott, az visszavágyik, hogy feltárhassa azt a számtalan titkot és értéket, amit magában rejt. Sokszor eljutottunk már oda, és minden egyes alkalommal felderítettük egy-egy darabkáját, ami a város egészéről alkotott képet árnyalja. Ezeket a tapasztalatokat szeretném most egy cikksorozatba foglalni, hogy más is láthassa a képet, amit mi évek alatt alakítottunk ki magunkban. Mindent természetesen saját fotóinkkal is színesítve.

A sorozat első része Salzburg legismertebb alakjához fűződik, ahhoz az emberhez, aki ilyen magaslatokba emelte a várost, és aki éltében semmi egyebet nem kapott tőle, csupán mostoha bánásmódot.

A Mozart golyót mindenki ismeri. Egy meglehetősen drága, ugyanakkor nagyon finom speciális osztrák csemege. A történetét viszont kevesen tudják. Ki alkotta meg, mitől vált ilyen népszerűvé, és hogy mi köze egyáltalán Wolfgang Amadeus Mozarthoz?

Az eredeti Mozart golyót Paul Fürst, salzburgi cukrász találta fel 1890-ben. A történetek szerint azért nevezte el Mozartról a finom golyóbist, mert az ifjú odavolt az ehhez hasonló golyó formájú édességekért. Ennek lehet is igazságtartalma, hiszen a bohókás Wolfi valóban szerette az édességet, de véleményem szerint Fürst úr csupán - sokakhoz hasonlóan - a világraszóló hírnevet kívánta meglovagolni.

Így néz ki az eredeti Fürst-féle

Akik jártak már Salzburgban, azok tudhatják, hogy a város a mai napig milyen erőszakosan igyekszik az aprócska háton felkapaszkodni. Mozart édességek, hegedű formájú italok, pólók, sapkák, parfümök és számtalan egyéb "relikvia", melyet próbálnak ránk sózni Mozart nevével szignózva. A szülőházában berendezett ajándékboltban például egyszerű grafitceruzát árulnak 10 euróért.

A városkának van azonban szelídebb arca is.

Paul Fürst édessége az 1905-ös világkiállításon aranyérmet szerzett, ekkor tett szert igazi hírnévre. Ezért is történhetett, hogy annyian megvették a jogokat és elkezdték másolni. Azok a golyók, melyeket ma már bármelyik bevásárlóközpontban megvehetünk, egyik sem az eredeti Fürst-féle gyártmány. Mirabell, Reber, sőt már a Manner is árul Mozart golyót. Ezek rendre arany-piros színű, Mozart arcképével ellátott csomagolópapírral vannak borítva és tartalmuk kissé eltér az igazi recepttől.

Nugátkrém, marcipán és csokoládé - ennek a három alkotónak tökéletes elegyeként született meg a Mozart golyó, melyet a Mirabell cég és a többiek kissé átformáltak. Nagyipari jelenség az is, hogy e cégek kínálatában nemcsak golyó formájú édességeket találunk, hanem táblás csokit és sok egyebet is - ráadásul további fantázianevekkel is illették a különböző változatokat, Mozart felesége Stanzi és sok más hozzáköthető személy portréképét felhasználva.

Ezek kissé sajnálatos tények, ám ha kikeveredünk a Getreidegasse zajos forgatagából és átkelünk a Salzah folyó túloldalára, megpillanthatunk egy darabot a történelemből.

A Mirabell kastélytól néhány lépésre ugyanis ma is megtalálható a Fürst kávézó, ahol hozzájuthatunk az eredeti - ma is kézzel készített - Original Mozart Kugelnhez. Az ára kissé borsos (1€/golyó), de az, aki igazán közel érzi magát Salzburghoz és szeretné kicsit különbnek érezni magát, mint az a több millió turista, aki naponta megfordul ebben a gyönyörű városban, annak kötelező beszerezni belőle néhány darabot.

Mikor ott jártunk, alig vettük észre a kicsiny kis kávézót. Szerény cégtábla hirdeti Fürst nevét és semmi sem utal arra, hogy a hely, ahol éppen állunk, gyakorlatilag a megelevenedett történelem. A Fürst kávézó most is éppen ugyanott üzemel, ahol a kezdet kezdetén P. Fürst megnyitotta - messze a giccses és fényűző boltoktól.

[P:C[/P]

Az eredeti Mozart golyó története és sorsa méltatlanul elfeledett és elhanyagolt, bár az is biztos, hogy a tömeges igényeket nem tudná a hagyományos elkészítési móddal kielégíteni, éppen ezért talán jól van így, ahogy van. A világon sehol máshol nem kapható az eredeti Mozart golyó - éppen ettől olyan különleges.

A cég ma is a család tulajdonában van; Norbert Fürst, a dédunoka végzi tovább felmenőjének áldásos tevékenységét. A gyártási folyamat és a recept változatlan, 4 cukrász készíti őket ugyanabban a házban, mint hajdanán.

Ha már ott vagyunk, érdemes megkóstolni a többi specialitást is. Ezek különlegessége, hogy ugyancsak híres osztrákok, vagy Salzburghoz kötődő személyek, évfordulók ihlették őket.

Aki még többet szeretne megtudni a kávézóról, az itt tud róla olvasgatni. A weboldalon keresztül akár rendelni is lehet, de az már biztos nem ér oda karácsonyig. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.