Salzburg egy igazán gyönyörű és különleges történelmi jelentőséggel bíró város. A hangulata annyira megkapó, hogy aki egyszer járt ott, az visszavágyik, hogy feltárhassa azt a számtalan titkot és értéket, amit magában rejt. Sokszor eljutottunk már oda, és minden egyes alkalommal felderítettük egy-egy darabkáját, ami a város egészéről alkotott képet árnyalja. Ezeket a tapasztalatokat szeretném most egy cikksorozatba foglalni, hogy más is láthassa a képet, amit mi évek alatt alakítottunk ki magunkban. Mindent természetesen saját fotóinkkal is színesítve.
A sorozat első része Salzburg legismertebb alakjához fűződik, ahhoz az emberhez, aki ilyen magaslatokba emelte a várost, és aki éltében semmi egyebet nem kapott tőle, csupán mostoha bánásmódot.
A Mozart golyót mindenki ismeri. Egy meglehetősen drága, ugyanakkor nagyon finom speciális osztrák csemege. A történetét viszont kevesen tudják. Ki alkotta meg, mitől vált ilyen népszerűvé, és hogy mi köze egyáltalán Wolfgang Amadeus Mozarthoz?
Hirdetés
Az eredeti Mozart golyót Paul Fürst, salzburgi cukrász találta fel 1890-ben. A történetek szerint azért nevezte el Mozartról a finom golyóbist, mert az ifjú odavolt az ehhez hasonló golyó formájú édességekért. Ennek lehet is igazságtartalma, hiszen a bohókás Wolfi valóban szerette az édességet, de véleményem szerint Fürst úr csupán - sokakhoz hasonlóan - a világraszóló hírnevet kívánta meglovagolni.
Akik jártak már Salzburgban, azok tudhatják, hogy a város a mai napig milyen erőszakosan igyekszik az aprócska háton felkapaszkodni. Mozart édességek, hegedű formájú italok, pólók, sapkák, parfümök és számtalan egyéb "relikvia", melyet próbálnak ránk sózni Mozart nevével szignózva. A szülőházában berendezett ajándékboltban például egyszerű grafitceruzát árulnak 10 euróért.
A városkának van azonban szelídebb arca is.
Paul Fürst édessége az 1905-ös világkiállításon aranyérmet szerzett, ekkor tett szert igazi hírnévre. Ezért is történhetett, hogy annyian megvették a jogokat és elkezdték másolni. Azok a golyók, melyeket ma már bármelyik bevásárlóközpontban megvehetünk, egyik sem az eredeti Fürst-féle gyártmány. Mirabell, Reber, sőt már a Manner is árul Mozart golyót. Ezek rendre arany-piros színű, Mozart arcképével ellátott csomagolópapírral vannak borítva és tartalmuk kissé eltér az igazi recepttől.
Nugátkrém, marcipán és csokoládé - ennek a három alkotónak tökéletes elegyeként született meg a Mozart golyó, melyet a Mirabell cég és a többiek kissé átformáltak. Nagyipari jelenség az is, hogy e cégek kínálatában nemcsak golyó formájú édességeket találunk, hanem táblás csokit és sok egyebet is - ráadásul további fantázianevekkel is illették a különböző változatokat, Mozart felesége Stanzi és sok más hozzáköthető személy portréképét felhasználva.
Ezek kissé sajnálatos tények, ám ha kikeveredünk a Getreidegasse zajos forgatagából és átkelünk a Salzah folyó túloldalára, megpillanthatunk egy darabot a történelemből.
A Mirabell kastélytól néhány lépésre ugyanis ma is megtalálható a Fürst kávézó, ahol hozzájuthatunk az eredeti - ma is kézzel készített - Original Mozart Kugelnhez. Az ára kissé borsos (1€/golyó), de az, aki igazán közel érzi magát Salzburghoz és szeretné kicsit különbnek érezni magát, mint az a több millió turista, aki naponta megfordul ebben a gyönyörű városban, annak kötelező beszerezni belőle néhány darabot.
Mikor ott jártunk, alig vettük észre a kicsiny kis kávézót. Szerény cégtábla hirdeti Fürst nevét és semmi sem utal arra, hogy a hely, ahol éppen állunk, gyakorlatilag a megelevenedett történelem. A Fürst kávézó most is éppen ugyanott üzemel, ahol a kezdet kezdetén P. Fürst megnyitotta - messze a giccses és fényűző boltoktól.
Az eredeti Mozart golyó története és sorsa méltatlanul elfeledett és elhanyagolt, bár az is biztos, hogy a tömeges igényeket nem tudná a hagyományos elkészítési móddal kielégíteni, éppen ezért talán jól van így, ahogy van. A világon sehol máshol nem kapható az eredeti Mozart golyó - éppen ettől olyan különleges.
A cég ma is a család tulajdonában van; Norbert Fürst, a dédunoka végzi tovább felmenőjének áldásos tevékenységét. A gyártási folyamat és a recept változatlan, 4 cukrász készíti őket ugyanabban a házban, mint hajdanán.
Ha már ott vagyunk, érdemes megkóstolni a többi specialitást is. Ezek különlegessége, hogy ugyancsak híres osztrákok, vagy Salzburghoz kötődő személyek, évfordulók ihlették őket.
Aki még többet szeretne megtudni a kávézóról, az itt tud róla olvasgatni. A weboldalon keresztül akár rendelni is lehet, de az már biztos nem ér oda karácsonyig. :)