2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Beyerdynamic DT770 EDITION és T70

Véleményem szerint a T70 a kapható legjobb minőségű zárt fejhallgató egészen 200.000 forintig!

[ ÚJ TESZT ]

Összehasonlítás és konklúzió

A két fejhallgató összehasonlításához az alábbi dolgokat használtam:

Otthoni rendszer:
Bakelit: Technics SL-Q202 + AudioTechnica Tű + saját RIAA
DAC: HRT MS2
Erősítő: Morgan Jones csöves REV2
Rohangálni:
NEXUS 7 tablet

Nexussal:
Mivel mindkettő fejes alkalmas utcai használatra a zártsága miatt, ezért a tabletemről használtam is őket. A T70 itt brillírozott bőven sok hangerőt produkált és utcára ritka mód jó, élvezhető zenehallgatást hozott, ami egy 250 Ohm-os fejhallgatótól zseniális.

Ezt a remek tulajdonságát a TESLA technológiájának köszönheti, ami nagyon magas érzékenységet tesz lehetővé, mivel a driver reaktanciája (tekercs induktivitása) nagyon magas és speciális elemek (ritka földfém mágnes stb.) felhasználása miatt nagyon precíz és érzékeny lesz.

Sajnos a 600 Ohm-os 96 dB/mW érzékenységű DT770LE már nem produkál akkora hangerőt tabletről, mégis élvezhetően hangos maximális hangerőn és mivel a 600 Ohm nem jelent nagy áramterhelést a tabletnek, így a torzítás sem növekszik meg (a hordozható eszközökben használt műveleti erősítők kifejezetten szeretik a 600 - 2000 Ohm terhelést erre nagyon kis torzítással válaszolnak).

Otthoni rendszerrel:

T70

Hamar rájöttem sajnos, hogy a T70 egy háklis rosszlány aki minden kis gikszert az orrunkba tol, így azt mondanám, hogy rendkívül fontos a megfelelő rendszer a T70 alá. Úgy érzem saját rendszerem az alsó határt éppen eléri a DAC miatt a T70-hez.

Mélyek:
A T70 itt ritka szépet produkál, viszont aki mély kiemelésre vágyik, az rossz helyen kopogtat. A T70-nek nagyon egyenletes és színezésektől mentes szép, összeszedett mélyei vannak.

Közép:
Itt amit elkezd a T70 a mélyeknél, azt gond nélkül folytatja is, annyira szép lineáris és korrekt középfrekvenciás hangzással rendelkezik, hogy le a kalappal előtte! HIBÁTLAN!

Magas:
Első benyomásom majdnem egyezett a középfrekvenciás dolgokkal, de itt hamar felfedeztem egy kis kiemelést. A magasak alapból rendben vannak, de hozzá kell tennem, hogy a magaskiemelés egyeseknek kényelmetlen lehet vagy még talán sziszegős érzést is kelthet, ez egyénfüggő számomra nem volt zavaró, csupán meglepő, amikor egy kafa játék főhőse folyamatosan sziszegett. (Remember Me)

Többi: A tere nagyon szép, ott van minden, ahol lennie kell és átlag zárt fejeshez mérten nem is kicsi. Az átlagos karakterére azt mondanám, hogy világos kicsit magasba húzó, de többnyire elég lineáris és tiszta szép.

DT770LE

A DT770LE egy rendkívül nehéz játékos tud lenni, meg tud szólalni, de kell alá az erősítő, cserébe zajoktól és zavaró dolgoktól mentes szép, hangot kapunk. Akinek bejön a karaktere, azzal képes elfelejtetni, hogy kell neki egyáltalán más (pl. velem)!
Nem érzem háklisnak a forrás felől, mint a T70-et, viszont háklis az erősítőre, amit rossz párossal könnyen tud über V-s hanggal meghálálni...

Mélyek:
A mélyei zseniálisak! Gyors, pontos, szép és van belőle bőven, egy korrektebb mélydús zenénél még az agyunk is beleremeg magas hangerőn. A zsenialitása nem csak itt ér véget, mivel a mélyek nem másznak rá a középre (hála az égnek, persze megfelelő erősítővel).

Közép:
Úgy érzem, kicsi lemaradása van itt a T70-hez képest, mivel annak egy sokkal lineárisabb közepe van, itt ellenben meleg hangzást kapunk kis színezéssel, de nagyon szép és élvezhető!

Magas:
Itt is van egy kicsi magasemelés, de már sokkal kevesebb, mint a T70-nél, ez szerintem még magasérzékenyek számára is megfelelő lehet! Cserébe szép csilingelő és életdús magasakat kapunk.

Többi: A DT770LE nagyon szép V-s hangzással rendelkezik, amint jó erősítőt kap, viszont oda kell figyelni, mert rossz erősítőről már csak a nagyon V-s hangzás marad... A tere nagyon szép, szétszedett, komolyan, sok nyitott fejes elbújhat a DT770LE tere mellett. Ez egy igazi fun fejes, ami nagyon szép hangzást produkál.

Összehasonlítás:
Nagy sajnálattal veszem csak tudomásul, hogy a DT770PRO és a T70 közül kihalt a DT770EDITION, pedig bőven elfért volna ott. A DT770LE olyan kényelmet és szép hangzást produkál zárt fejesként, aminek párját én még nem hallottam. Számomra egy nagyon jó fejes (és a sajátom!), viszont a T70-et így hosszabb hallgatózás után nem szabad leértékelnem!

A T70 más stílust próbál előadni és úgy érzem ez az a stílus, ami minőségibb, zenehallgató körökben több kedvelőre lelhet! A T70-et adottságai, ha nagyon megerőltetem magam és el akarok tekinteni az elfogultságomtól, akkor azt kell mondjam, jobb fejessé teszik minden oldalról, mint a DT770LE. Valósághűbb, lineáris hangzást ad a T70, még nagyobb kényelemmel, mint a DT770LE.

Véleményem szerint a T70 a kapható legjobb minőségi audio célra használható zárt fejes egészen 200k-ig! Mivel a DT770LE már nincs gyártás alatt, ezért sajnos nem mondhatom, hogy a másik legjobb lenne, de ha így lenne, akkor mindenképpen ezt mondanám, mivel a DT770LE eléggé eltérő hangzást ad mint a T70, így nem érzem a két terméket konkurensnek, sőt! Szerintem egy jó termékpalettán pont kiegészítené a kettő egymást!

Végül köszönöm contaxg-nek, hogy kölcsön adta a T70-et és, hogy anno meghallgathattam nála a DT770EDITION 32Ohm-os verziót, ami alapot adott a döntésemnek, a DT770LE vásárlása előtt!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.