2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Creative Megaworks 550 THX

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyre népszerűbbek a házimozi rendszerek és sokan a PC-jüket helyezik az otthoni szórakoztatóelektroni...

[ ÚJ TESZT ]

Egyre népszerűbbek a házimozi rendszerek és sokan a PC-jüket helyezik az otthoni szórakoztatóelektronika középpontjába. A nagy áruházakban már tízezer forint körüli áron dobják utánad a ''hihetetlen térhangzást és élményt'' biztosító 5.1-es, vagy 7.1-es hangfalrendszereket, már amennyiben ezeket bárki jóérzéssel hangfalnak, vagy rendszernek meri nevezni. Ha kipróbálod rögtön elmegy a kedved az egésztől: dobozhang, semmi basszus, hangerő nuku, ha mégis, akkor meg olyan érzést nyújt az egész mint ami rögtön elfüstöl.

Elmondható, hogyha valaki komolyan gondolja a házimozi építést PC-ből annak a hangrendszerre 60-70 ezer forintot rá kell költenie (ide még nem számítjuk bele a hangkártya árát, ami további súlyos ezreseket vesz ki pénztárcánkból).
Ebben a kategóriába tartoznak nevesebb gyártók középkategóriás modelljei (Creative, Logitech, AL, stb). Lépjünk még pár tízezressel feljebb, a 80-110 ezer forintos mezőbe. A gyártók nagyjából ugyan ezek, azonban komolyabb rendszereiket szerepeltetik ebben a kategóriában. Itt már nem ritka a minőségi 7.1, vagy a THX minősítés.

Mi is ez a THX? Nos, sokan varázsszóként dobálóznak vele, a szabvány (vagy inkább kitüntetés) története kissé megmosolyogtató. Az USA-ban a legendás Star Wars megjelenésekor a mozik hangrendszere eléggé elmaradott volt. Az igazi hangélményt (valljuk be, ebben a filmben a hanghatások fantasztikusak) csupán néhány mozi tudta biztosítani. Azok a mozik, amelyekben ilyen rendszerek voltak, megkapták a minősítést. Később ez a minősítés más ágakban is meghonosodott, nem kerülte el a PC-s rendszereket sem.

Akkor ugrás vissza a hangfalakhoz: én két versenyző között vívódtam: Logitech Z600 vs. Creative MW 550. A Z600 ebben az időben már nehezen volt beszerezhető (2005. decembere), valamint az én csőrömet bökte a gyártó is, a cég inkább kontrollerek terén jártas, ha ennyi pénzt adok ki, akkor inkább biztosra megyek, így lett a Creative a kiválasztott. Műszaki adatokat nem írnék, a legtöbb embernek úgysem mond semmit (nekem sem, én átlaguser vagyok), akinek meg igen, az úgyis tudja, hogy miről van szó.
[kép]
Pár nap várakozás után meg is érkezett. Elvileg szép színes dobozban kellett volna jönnie, én azonban csupán egy rohadt nagy és rohadt nehéz kartondobozt kaptam. Hogy ez miért volt így, erre máig nem jöttem rá, de különösebben nem is firtattam a dolgot. Mindenesetre alaposan be volt csomagolva minden egység, sérülésnek, karcolásnak nyoma sem volt. Kapunk használati útmutatót (aki látott már távirányítót, annak nem jelenthet gondot 5 gomb nyomkodása), meg összeszerelési útmutatót is. Erre sincs nagy szükség, amúgy 3 és 5 méteres kábeleket kapunk a rendszerünkhöz. A távirányító csak vezetékes, ez a rendszer két hibája közül az egyik. A másikkal rögtön bekapcsolás után szembesülünk: az analóg zaj, magyarul a halk sziszegés a hangfalakból. Ha nem jól helyezed el a szateliteket (azaz túl közelre pakolod), akkor eleinte zavarhat, de később megszokod, vagy simán kikapcsolod, mikor nem hallgatsz semmit. A szatelitek amúgy szép nagy, becsületes darabok, a mélynyomó pedig kedves. Igazából eddig bárki meglátta meglátta, elröhögte magát, hogy ilyen marha nagy.

A gépemben csak egy sima Realtek hangkari van, ezt előre leszögezem. A tesztelést zenehallgatással kezdtem (mi másra vágyik az ember egy monitorba épített hangszóró után ). Hmmmm, gondoltam magamban, miközben remegett az üveg az ajtóban és az ablakban. Ez nem rossz. A padló is remegett... Szépen, kristálytisztán szól, igaz a maximális hangereje magasan az én fájdalomküszöböm felett van, hosszú ideig nem bírom hallgatni, mert cseng utána a fülem. Ez azért elmond valamit. Azóta zenét nem hallgatok hordozható eszközökön, egyszerűen nem tudom élvezni a tompa, dinamikátlan hangzást.
A tesztek 20 négyzetméteres szobában folytak.
Ennyit a zenéről, de hátra van még a filmnézés. Fantasztikus, szuper, istencsászár, leírhatatlan, azonban álljon itt egy példa. A gyűrűk urát először tévén néztem meg, a tv gyári beépített hangfalaival. Egyáltalán nem féltem alatta, igaz nem is túl félelmetes film. Megnéztem újra számítógépen és komolyan mondom, féltem. Olyan durván szól a rendszer. Háborús filmek alatt remegnek a falak (a szomszédok nagy örömére), ha egy bomba becsapódik. Az abszolút feeling azonban a Jurassic Park című film alatt jött el. Bizonyára emlékeztek arra a jelenetre, amikor remeg a föld, ahogy közeledik a T-rex. Na, kb. ugyanezt éled át ezzel a rendszerrel is.

Összességében nem bántam meg, hogy ezt a rendszert választottam, megérte a pénzét, csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha már nem kapható, akkor vegyétek a 7.1-es Gigaworks S750et, az ennél is komolyabb szett, jobb távirányítóval, meg több szatelittel, keményebb mélynyomóval. A cikk lehet elfogult, lehet kritizálni, én azonban azt írtam le, amit egy átlaguser tapasztalhat, ha benevez egy ilyen rendszerre. Leírhatatlan, ez már tényleg mozi!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.