2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Creative GigaWorks T20 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szükségem volt egy hangfalszettre. Fülesem már van, de azt csak egyedül hallom.

[ ÚJ TESZT ]

Szükségem volt egy hangfalszettre. Fülesem már van, de azt csak egyedül hallom. Sokat gondolkodtam, hogy egyáltalán mire is van szükségem. Volt kb. 15 ropim, ebből akartam a számomra legjobbat kihozni. Először minden belefért a házimozi cuccokat kivéve: 2.1-es és 2.0-s szettek egyaránt. A Logitech felé kacsintgattam, a Z3, Z4 típusokkal szemeztem, aztán a Genius SP-HF2000X és 1250X darabjai ragadták meg a figyelmem. Ez utóbbit egy áruházban meg is hallgattam. Végül kialakult bennem, hogy valójában mit is akarok.

Szempontjaim

1. Minél minőségibb, szebb hangja legyen: A hang minőségét illetően nincsenek tapasztalataim, ezért a neten fellelhető tesztekre voltam utalva. Egyedül a Genius 1250-esét hallgathattam meg pár kategórián kívüli példánnyal egyetemben.

2. Könnyen hozható/vihető legyen: a notebook-omra is rá-rákötném rendszeresen. Itt a 2.1-es szettek már el is véreztek.

3. Beleférjen a kb.15e Ft-os árkategóriába: mivel bruttó 14e Ft alatt beszerezhető, helyben vagyunk.

4. Halkan is hallgatható legyen: a Genius digitális hangerőszabályozója révén sajnos diszkrét hangerőket állít be az egyes fokozatokban, s ahogy a fórumokban ez már kitárgyalt téma, magam is megtapasztalhattam, hogy sajnos viszonylag nagy lépésközökkel lehet csak állítani rajta. Ez leginkább akkor zavaró, ha a környezetedet kímélnéd, mert így nehéz éppen megfelelő mértéket kiválasztani.

5. Csatlakozók: nem baj, ha van rajta bemenet/fülhallgató kimenet, de ez csak bónusz. Ebben a 2000X és a T20-as is jó. Van rajtuk mindegyik.

6. Külső zavarok, zajok: ne recsegjen-ropogjon egyéb eszközök ki-/bekapcsolásakor, a mobil ne zizegjen bele, ha nem muszáj.

Sok olvasgatás közben feltűnt, hogy a Creative T20-asának minőségét mindenhol dicsérik. Nem tudtam meghallgatni ugyan, de annyira egybehangzó volt minden teszt vége, hogy bevállaltam, megvettem.

A külső
- Pici... meglepően pici, ez volt az első benyomásom. A termék doboza összesen kb. akkora, mint az említett Genius-ok egyetlen hangfala.
- Kicsomagoltam és egyből lejött a minőségérzet (az anyaghasználat, a megjelenés stb.). Sehol egy sorja, sehol anyaghiba, sehol egy kifröccsent ragasztó paca. Stílusa azonban nekem kicsit indusztriális, sokkal jobban bejön a Genius természetes fa külseje, viszont van akinek ez csúszik le jobban.
- Kábelek: aranyozottak, de picit rövidek, beleértve a tápkebelt. Egy fél méterrel megnöveltem volna a két hangfal közötti és a tápkábel hosszát is. Ez utóbbival csak a táp és a hangfal közötti szakaszon éreztem gondot, hogy ne kelljen levegőbe emelni a tápegységet (igen, a tápegység külső).

Tesztgép
Egy Gigabyte X38-DQ6-os alaplapi hangkeltőjére dugtam: Realtek ALC 889A HD Audio. Nincs SoundBlaster-em és nem is lesz mostanában, ahogy a híreket olvasom.

Hogy "muzsikál"

- Zajszűrés (vagy hogy mondják ezt szépen): nem zavar be villanykapcsoló, hűtőgép és leteszteltem a mobil berecegését is: ahogy közelítettem felé, 10 cm-en belül kell legyen a mobil, hogy hallhatóvá váljon. Igazán csak akkor lehet valamit hallani, ha felhangosítom a hangszórót és közvetlen mellé teszem a mobilt, amúgy szinte alig hallatszik valami zaj. Alapzaja szinte egyáltalán nincs, csak max. hangerőn egy enyhe susmus, de ez is csak akkor észrevehető, ha épp nem szól semmi.
- Hangminőség: nem vagyok szakértő, ezért csak erősen szubjektíve tudok nyilatkozni: akárcsak a megjelenésére, hangjára is a minőség szót tudnám használni. A Genius kétségtelenül hangosabb: az elektronikai üzletben (az a nagyfajta, amiből mindenhol van a világon :D) alig mertem feltekerni a hangerőt a feléig, azt is csak 5-10 másodpercre, mert féltem, hogy kiteszik a szűrömet, pedig ha minden túlzást félreteszek, az eladótérre a nagy szó nem elég pontos. Szóval elég nehéz ott igazán nagyot szólalni. No de térjünk vissza: a Creative T20-asa is bőven képes túlüvölteni a jóízlésem határát egy szobában, de ami nagy különbség a Genius és e között az a kristály tiszta magas és tiszta mély. Hihetetlen hallani a kis dobozkákat. A mély kétségtelenül nem olyan, mint ami egy Z-2300-as logitech faládájából képes kijönni, de furcsa mód méreteit durván meghazudtoló a mélye.
- Hangfrekvenciák: ha számokban akarjuk tudni, akkor Test Tone Generator progi jól jön. Mélyet 60 Hz-ig nagyon jól hallhatóan leadott, majd onnantól kezdve egész 30 Hz-ig fokozatosan elhalkul. Ráadásul olyan 50 Hz alatt egy nagyon enyhe vékonyabb tónust is felfedeztem a frekvenciával arányos sebességgel. A 29 Hz már teljesen süket. A magas tartományban 19 000 Hz-et néztem, de a fülem ott már kicsit rosszul reagál, ezért nem igazán tudok mérvadóan nyilatkozni. Ott ugyan jött ki hang, ám úgy hallottam, mintha 20 000 Hz-nél már nem lenne hangja. Viszont erre aztán senki ne alapozzon!
- Csatlakozások: Van rajta bemenet mp3 lejátszóhoz, amihez kábelt is mellékelnek, és a fülest is be lehet dugni a hangszóróba. A Sennheiser PC-150-ese picit tisztábban szól egyből a gépre kötve, mert valahogy eltompul a középtartomány, de a treble/bass szabályzókkal többnyire ez helyretehető.

Nézzük a különböző helyzeteket

- Játék: Counter-Strike: Source... tipegés, topogás, fegyverropogás, gránátrobbanás és az AWM :). Sennheiser PC-150-hez szokott füleim kicsit hiányolták az AWM távcsövesek mennydörgő hangját, de a dinamikusabb esetekben (gránát robbanás, egyéb fegyverek, ahol nem olyan kitartó a mély tónus, viszont nagy hangerővel jön ki) kifejezetten szépen teljesített.
- Zene: van ugyebár bass/treble tekerentyű, ami jól jön: zenéhez én teljesen letekertem a mélyet. Engem kicsit zavart, ami lehet, hogy a sarokbaállított íróasztalom és a kis méretű szoba összjátékának köszönhető, a magasat ugyanakkor alaphelyzetben, vagyis 50%-on hagytam. A gépzene és a chillout ugyanolyan szépen átjött a membránokon, mint a rockzene. Nem tudnám azt mondani, hogy túl kevés vagy sok lenne a közép, vagy a magas. Éppen jónak éreztem.
- Film: akárcsak a zene, tökéletesen tiszta. Ez a legjobb szó rá. Dinamika itt is van benne: Prestige, Duets tesztelve, többre nem volt most lehetőségem. A mélyet itt is jól esett levenni minimumra, de senki ne gondolja, hogy ilyenkor az eltűnik. Szeretem a mélyet hallani, csak mégis valahogy sok nekem alapból. Az emberi hangok nagyon szépen, érthetően jöttek elő. A Prestige AC3-as hanggal van meg, ami rendszerint elég halkan szól, de a kis T20-asokban volt elég kakaó, hogy megfelelő hangerővel hallgassam.

Ajánlanám-e? Akinek fontosabb a hang minősége, mint ereje, mindenképpen. Akinek többé-kevésbé azok a szempontjai, mint nekem a fentebb írtakban, akkor mindenképpen. Aki legalább annyit hallgat zenét, mint játszik, vagy filmet néz és elsősorban gép előtt ülve teszi mindezt, nem 2-3 méternél messzebbről nézi a képernyőt, azoknak ajánlanám elsősorban. Mindenki másnak ott vannak a 2.1-es berendezések és a Genius nagyszerű 1250X és 2000X darabjai. Persze ez is olyan, mint a monitor-választás: ha lehet, ki kell próbálni. Akinek van lehetősége, hallgassa meg mindenképpen a kiszemelt terméket, csak utána döntsön. Én bevállaltam vakon... és sikerült!

Frissítés: gondoltam a viszonyítás kedvéért kirakok még egy képet arról, hogy hogy mutat egy 24"-os TFT monitor szomszédságában. Íme:

Ez úton is köszönöm a Prohardver fórumozóinak a sok segítséget, amit a választásban nyújtottak.

Előzmények

  • Creative Megaworks 550 THX

    Egyre népszerűbbek a házimozi rendszerek és sokan a PC-jüket helyezik az otthoni szórakoztatóelektroni...

  • Logitech Z-5500

    Bevezető Gondolom senkinek sem kell bemutatni a Logitech márkanevet, mindenki jól tudja,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.