2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Logitech Z-5500

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bevezető Gondolom senkinek sem kell bemutatni a Logitech márkanevet, mindenki jól tudja,...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Gondolom senkinek sem kell bemutatni a Logitech márkanevet, mindenki jól tudja, hogy élen járnak a számítógép és notebook kiegészítők gyártásában, forgalmazásában. Nagyon sokféle terméket gyártanak, így minden vásárló igényét ki tudják elégíteni. Az olcsótól, a középkategórián át, a csúcs termékekig, minden megtalálható a cég palettáján. Szerintem egy-két terméke a csúcs kategóriába sorolható, legalábbis számítástechnikai körökben. Hangsúlyozom, a ''mihez képest'' nagyon fontos kijelentés ebben az esetben! A Logitech Z-5500 Digital 5.1 egy igen tekintélyes, nagy teljesítményű 5.1-es rendszer. Már önmagában a méretek és a száraz adatok is magukért beszélnek. Elsősorban maradjunk csak a PC-nél, most ebből a szemszögből vizsgáljuk meg a rendszert. Bár ez a hangrendszer természetesen asztali házimozihoz, és játékkonzolhoz is használható, de elsősorban PC-hez szánja a gyártó.

[kép]

Specikifációk

Műszaki adatok (a gyártó által közölt adatok):
-Teljes effektív teljesítmény: 505 W (effektív)
-Magashangsugárzók: 317 W effektív (első: 2 x 62 W; hátsó: 2 x 62 W; középső: 69 W)
-Mélynyomó: 188 W (effektív)
-Maximális hangnyomásszint: > 115 dB
-Frekvenciaátvitel: 33 Hz — 20 kHz
-Erősítő: nagy kapacitású, analóg, ultralineáris
-Jel/zaj viszony: > 93,5 dB, 100 dB szokásos
-Bemeneti impedancia: 8.000 ohm

Hangsugárzók:
-Magashangsugárzók: 7,6 centiméteres polírozott alumínium kivezetősapkával ellátott magashangsugárzók
-Mélynyomó: 25,4 centiméteres, nagy kilengésű, kiszélesedő reflexnyílású mélynyomódoboz (hatodrendű)

Térhangzáseffektusok:
-Hardveres dekóder Dolby® Digital, DTS® és DTS® 96/24 szabványú hangfelvételekhez
-Dolby Pro Logic II zajcsillapítás (Movie (Film) és Music (Zene) üzemmód)
-Hatcsatornás közvetlen bemenet
-Stereo x2 hangzás
-Sztereó hangzás

-Támogatott digitális hangformátumok:
-Dolby Digital
-DTS és DTS 96/24
-PCM (tömörítetlen sztereó): 44,1 kHz-es, 16 bites jeltől 96 kHz-es, 24 bites jelig

Bemeneti jelforrások:
-Digitális optikai bemenet
-Digitális koaxiális bemenet
-Hatcsatornás közvetlen bemenet
-Analóg sztereó minialjzat

Teszt

Csomagolás

A csomag tartalma:
-Hangszórók:
-Négy magashangsugárzó
-Egy középső csatorna
-Egy mélynyomó
-Hatcsatornás közvetlen kábel
-Digital SoundTouch™ vezérlőegység
-Vezeték nélküli távirányító (elemekkel)
-Felhasználói kézikönyv
-Kétéves korlátozott jótállás

[kép]

A Logitech Z-5500 egy hatalmas, zöldes-feketés-fehéres dobozban érkezik, amelynek minden oldalán ott virít a Z-5500 felirat és a támogatott hangformátumok jelei, továbbá a teljesítmény, ami 500W RMS a doboz szerint. A doboz (benne a rendszerrel) több, mint 27 kg-t nyom. A rendszer valós tömege több, mint 21kg, ennek jó részét a mélynyomó teszi ki, de a szatelitek súlyára sem lehet panasz. A felbontás után az öt szatelit bukkan fel, szép gondosan becsomagolva és a részükre kialakított hungarocell ágyban ''fekszenek''.

[kép]

Itt helyezkedik el a dekóder és a távszabályzó is, a kábelek szintén -ügyelve minden részletre-, be vannak csomagolva. Alattuk a mélynyomó, mellyel vigyázzunk, rákészülés nélkül semmi esetre se próbáljunk kiemelni! Aki nem annyira jártas az ilyen rendszerek összeszerelésében az mindenképpen vegye szemügyre a jól illusztrált leírást, amely nagy segítséget nyújthat a tapasztalatlanok számára.

[kép]

Összeszerelés

Miután kipakoltuk a rendszert, célszerű megismerkedni vele, nézzünk át minden hangfalat elölről, hátulról, vegyük szemügyre a dekódert és a kábeleket is, tegyük bele a távirányítóba az elemeket. Fejben gondoljuk végig, mit hogyan szeretnénk csinálni, hova szeretnénk pakolni, hol vezessük el a vezetékeket stb. Miután átnéztük a rendszert pakoljuk az összes hangfalat a helyére, helyezzük el a dekódert is a kívánt helyre, kössük össze a mélynyomóval, majd jöhet a kábelezés. A mélnyomó tetszés szerint elhelyezhető. A szateliteket nem célszerű egymáshoz közel helyezni, lehetőleg ha van helyünk, akkor törekedjünk az optimális kialakításra, erről bővebben a www.dolby.com oldalon olvashattok. Tehát miután szétpakoltuk a hangszórókat jöhet a kábelezés. Ez sem bonyolult folyamat, értelemszerűen történik. Szerencsére elég hosszúak a kábelek, így szerintem minden igényt kielégítenek. Én egy 35 nm-es szobában nagyon jól el tudtam helyezni a rendszert.

[kép]

Ismerkedés, üzembe helyezés

A rendszer összerakása után a dekóderbe dugjuk bele a mellékelt audio kábelet, itt jegyzem meg, hogy csak analóg kábeleket kapunk, tehát aki más csatlakozási módot kíván használni, az időben szerezze be őket! A szokásos jack dugókkal kötjük össze a dekódert és a hangkártyát, a színek és a feliratok segítenek, mert nem minden hangkártyán -sőt a legtöbbön- nem azonosak a színek. Ezek után nem árt megnézni számítógépünkön, hogy minden jól állítottunk be, esetleg egy hangfalkalibrálást sem árt végezni, de ezek előtt célszerű kipróbálni a Z-5500 saját tesztjét, amely a távirányító ''Test'' funkciójával érhető el, ha minden jól megy, akkor minden hangfalnak meg kell szólalnia. A rendszer összerakása után célszerű megismerkedni a távirányítóval és a dekóderrel, minden gombot nyomogassunk végig, minden funkciót próbáljunk ki, így nem érhet minket váratlan meglepetés.

[kép]

A dekóderen feltűnik három felirat is, ami sejtet valamit. De mit is jelentenek ezek?

[kép]

Dolby Digital (Pro Logic II): A Dolby® Digital az 5.1-es digitális hangzás univerzális szabványa — a DVD-lejátszók, a PlayStation® 2 és az Xbox® játékkonzolok, a digitális kábeles és műholdas, valamint a HDTV szabványú televízióadás mind a Dolby Digital szabványt használják. A Z-5500 Digital hardveres Dolby Digital-dekódert tartalmaz a minden igényt kielégítő, teljes 5.1-es rendszerű hangzás biztosítása érdekében.

THX: A THX® minősítés a hangszóróminőség garanciája: azt szavatolja, hogy a hangszórók ugyanolyan akusztikus hatást biztosítanak, mint a mozik hangrendszerei. A Z-5500 Digital egyike annak a néhány hangszórórendszernek, amely megfelel a páratlan, THX minőségű hanghoz szükséges szigorú követelményeknek.

DTS 96/24: A DTS® Digital Surround szabvány által biztosított 5.1-es digitális hanggal a hangsávok minősége minden igényt kielégít. DTS hangsávokat számos DVD-film, DVD Audio rendszerű lemez és PlayStation® 2 alapú játék tartalmaz. A Z-5500 Digital hardveres DTS-dekódert tartalmaz a legjobb minőségű hangzás elérése érdekében, és támogatja a DTS 96/24 szabványt is (ez egy nagyobb felbontású, stúdióminőségű hangformátum, amely sok DVD-filmen és DVD Audio szabványú lemezen megtalálható).

[kép]

Felépítés, főbb tulajdonságok

Miután megtudtuk, mit is jelentenek ezek a jelek menjünk tovább. Kezdjük a dekóderrel. A dekóder és a vezérlő egység pontos neve Digital SoundTouch vezérlőegység. Ezen találhatunk egy kék megvilágítású LCD kijelzőt, melyen minden hasznos információt láthatunk. Ezen felül a távirányító legfontosabb gombjai is rajta vannak, és egy nagyon nagy esztétikus és mutatós hangerő potméter. Kifejezetten tetszetős szerintem. Természetesen a bekapcsoló gomb sem hiányozhat róla, hátul találjuk a bemeneteket, oldalt egy mikrofon és fülhallgató bemenet/kimenet van. A szatelitek jó minőségű műanyagból vannak, megjegyzem ez nem azt jelenti, hogy ''gagyik''. A hangszóró közepén egy polírozott aluminium kúp található, ez inkább marketing fogás lehet, így jobban hangzik és profibbnak látszik. A szatelitek falra is szerelhetőek, talpuk forgatható. Nagyon dizájnos a kialakításuk, modern kinézete, ezüst-fekete színe minden szoba fényét csak emeli. A center hangsugárzó is ugyanolyan, mint a többi, csak vízszintes helyzetben helyezkedik el, és dönthető elég nagy szögben, így bárhol elhelyezhető, akár a monitor/TV felett, vagy akár az asztalon is. A mélynyomó igen termetes darab, 25 centis a hangszóró átmérője, ami igen jónak számít bármilyen kategóriájú rendszernél is. Tehát mély hangban nem lesz hiányunk, ezt garantálni lehet. Természetesen bass-reflex kivitelű, oldalt van a reflexnyílás, továbbá a nagy kilengésű membrán 188 Watt effektív (szó szerint)földrengető basszust nyújt, a hátulján egy termetes hűtőborda található. A távirányítóról csak annyit mondanék, hogy igen nagy a hatótávolsága, én próbáltam jó pár méterrel, eltérő szögekből és hibátlan a működése. Ezen felül amit kiemelnék, hogy a távszabályzóról is állítható a center , a hátsó és a mély hangszórók hangereje. Ez jól jöhet, így nem kell mindig a számítógépen pepecselni a hangkártya beállításaival.

[kép]

Tapasztalatok

Ehhez a rendszerhez nem árt egy jó hangkártya, sőt kötelező! Manapság már egy Audigy SE is elérhető áron van, de Audigy4 (ami szintén jó áron van) és a felett érdemes kiszemelni egy jó kis hangkeltőt. Én Audigy4-el hajtottam, de kipróbáltam integrálttal is, több félével. A tapasztalat az, hogy integrált hangkártyával valami förtelmes a rendszer. A basszus csak püfög, tompa, és egyáltalán nem olyan tiszta a hangzás, mint elvárható lenne. Viszont egy jó fajta hangkártyával nagyon ütős és feszes basszust ki lehet csalni belőle és a satellitek szinte csengenek. A rendszer alapzaja viszonylag nagy, bár az enyém az első szériás, úgy tudom valamicskét javították már ezt a hibát. Régebbi típsoknál előfordul, hogy pukkan egyet-egyet a mélynyomó például a villany le/fel kapcsolásakor, nagyon bosszantó hiba. Sajnos, szerintem középtartományban zenénél nem jeleskedik a rendszer, bár mindenkinek meg kell találnia a számára optimális beállítást, de ez valószínűleg az egyutas kis műanyag dobozos szatelitek miatt adódik. Komolyabb zenével még nem próbáltam. Egyébként azt vettem észre, hogy vagy üvölt a rendszer vagy a mély elnyom mindent, főleg ha már a hangerőt feljebb tekertem az egész hangkép eltorzult és állíthatjuk be újra. Nem valami kiegyensúlyozott a hangkép, ezért zenére nem kimondottan jó választás, sőt én száműztem a rendszert a PC mellől, erről kicsit később. Filmet nézni és játszani tökéletes a rendszer, nagyon tiszta és szép, torzításmentes hangzást produkál, viszont zenére hagy némi kívánni valót maga után, bár aki nem annyira vájtfülű, annak megfelelő lehet, de aki komoly zenehallgató, az szerintem más rendszerbe ruházzon be. Egyébként én rock zenét hallgatok, és Audigy4-el hardveres EAX beállítással az előzőekhez képest nagyon jó hangzást tudtam belőle előcsalni, szétszedte a házat a rendszer, és szerintem jól szólt. Kipróbáltam a THX Subwoofer tesztet a rendszeren, nagyon üt, csak azt tudom mondani. Optikai kábellel is teszteltem kicsit, javult a helyzet, még az MP3 is tisztábban szól, a filmek pedig még jobban, DD 5.1-ben az igazi. Nagyon nem folytam bele ebbe a tesztbe, tehát csupán ezeket tudtam megállapítani.

Konzol

Kis kiegészítésképpen, a cikk megjelenése óta beruháztam egy Playstation 3® konzolba, így egyértelműen hozzá került a Z-5500, sőt másik szobába is, ami pozitív hatással volt rá. Kis utánaolvasást követően rájöttem, hogy valószínűleg a nem teljesen szimmetrikus szoba miatt kevesebb állóhullám keletkezik, az előző helyen valószínűleg a rosszabb elhelyezés és a szoba miatt volt gyengébb a hangzás. Ezen felül igyekeztem csökkenteni a csupasz felületeket, így kevésbé lesz "zengő" és torz a rendszer hangja. Tehát összeállt a rendszer, egy Samsung 40R82 102cm-es HD Ready TV, egy Playstation 3®, néhány Blu-Ray film, és természetesen a Z-5500 személyében, amit optikai kábellel kötöttem a játékgéphez. Igazából mondhatni "nyulat lehetett volna velem fogatni", annyira hihetetlenűl jól szólt, főleg a Blu-Ray filmekkel. Nagyon-nagyon tiszta, pontos, és "feszes" hangokat produkált a rendszer, mintha a filmben benne lennénk, kis túlzással mozi minőség. Az üvegszilánkok, vagy akár a lövések hangjait is említhetném, tényleg hihetetlenek, tátva maradt a szám (fülem), az egyszer biztos, itt jöttem rá, hogy mindeddig kiaknázatlanul használtam a rendszert. Aki ismeri a Burnout Paradise c. játékot, az tudja, hogy az alaphangot a zenék adják meg. Itt is kiválóan teljesített a rendszer, simán lehet élvezetesen, tisztán zenét hallgatni, miközben játszik az ember, valahogy nem mosódik össze az autó és a zene hangja, szavakkal ezt sem lehet kifejezni, ezt hallani kellene. Egyéb játékokkal is teszteltem, mint például a GT5 Prologue, ami köztudottan egy autó-szimulátor, ami rettentően élethűen adja vissza az autól hangjait. Mindent összevetve pozitívan csalódtam, sokkal jobban ki tudom használni a így rendszert, egy hozzá tökéletesebb szobában, és a játékkonzollal.

[kép]

Végszó

Összességében egy nagyon jó rendszerrel van dolgunk, mindenképpen megéri az árát, nagyon sok asztali házimozit is maga mögé utasít, egy jó hangkártyával vagy konzollal kiváló rendszert építhetünk 100.000 Ft alatt, amely szinte minden igényünket kielégíti. Nagyon nagy a hangereje, viszonylag nagy hangerőn is tiszta és torzításmentes hang, ezt nem fekteti meg egyetlen-egy zene vagy film sem, ami a ''csövön'' kifér, azt bírja. A gyártó 2 év garanciát vállal a termékre, ha meghibásodik azonnal cserélik. A Logitech kitett magáért, a Z széria legnagyobb tagja ideális választás lehet PC, házimozi és játékkonzol mellé egyaránt!

[kép]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.