2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Coolink GFX Chilla vs. ATi HD4870

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mit tud kezdeni a szépség a szörnyeteggel? A HD4870 tulajok rögtön alternatív hűtés után kezdenek...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy mit tud kezdeni a szépség a szörnyeteggel?

A HD4870 tulajok rögtön alternatív hűtés után kezdenek kutakodni, amint meglátják kedvenc kártyájuk GPU és VRM hőmérsékleteit. Valahol meg is értem őket, mert ki ne rémülne meg attól, ha a vindóz deszktopot (éljen a magyar nyelv!:) bámulva 80°C-ot mutatna a GPU hőmérője? A ventillátor fordulatszámának emelése szinte tálcán kínálja magát, mint a legegyszerűbb megoldás, de az ezirányú próbálkozások rögtön elhalnak, amikor szembesülünk mondjuk az 50%-on pörgő venti hangjával. Tehát megszületik a döntés: venni kell valamilyen jó, de nem túl drága VGA-hűtőt, ami még elbír a kártyánkkal. Itt jön a képbe a Coolink GFX Chilla, amely 6000 Ft körüli árával rögtön felhívja magára a figyelmet.

Nem is alaptalanul, hiszen a külfüldi és hazai tesztek egyaránt elismerően nyilatkoznak róla. De van egy apró probléma ezekkel a tesztekkel, nem teljesen nekünk - HD4870 tulajoknak – szólnak. Fentebb említett írásokban az a közös, hogy valamennyiben alsó-, illetve középkategóriás kártyákon tesztelték a Chillát. Tegyük hozzá, teljes sikerrel! 30-40°C-os hőmérséklet csökkenésről szólnak a lelkes beszámolók, aminek hatására már nyomjuk is a rendelés gombot. De vajon jól döntünk-e, ha ilyen hűtőt rakunk a 4870-re? Nem kerül-e vissza a gyári hűtő a végén, mert túlbecsültük új szerzeményünk kvalitásait? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ. Bemelegítésnek javaslom elolvasásra TomBoy1986 írását, aki egy 3870-en próbálgatta: http://logout.hu/iras/coolink_gfx_chilla_review.html
Ebből már kaphatunk egy kis ízelítőt a hűtő kinézetéről és teljesítményéről.

Őt kéne lehűteni - minimális zajt keltve - valami olyan szintre, ahol már nem sül meg a tojás.

Cseréljük vagy ne? Ez itt a kérdés!

Elöljáróban néhány szó és kép az eredeti hűtőről. Az ATi 160W TDP-t adott meg a 4870-re, vagyis maximum ennyi hőt kell eltávolítani a kártyáról. Ezzel összhangban van a gyári hűtő, ami egy masszív, igen komoly darab. 2mm-es festett alulemez az alap, amely hővezető párnák segítségével hűti a memória és a VRM IC-ket.

A gyári hűtő alaplemeze a hővezető párnákkal

A GPU-t különálló hőcsöves rendszer hűti. A GPU-val érintkező réztömb mérete 65x65x5mm, a két hőcső 8mm átmérőjű, a GPU feletti lamellák felülről zártak. Ezeken fújja át a levegőt a 75mm átmérőjű, 12W-os ventillátor. Az egészet műanyagból készült légcsatorna borítja.

Borítás nélkül a gyári hűtő

Hőcsövek, réztömbök és lamellák

A talp felől nézve rögtön felismerhető a kétféle megközelítés. A Radeon-nál maximális méretű réztömb, két vastag heat-pipe, nagy lamellák. Míg a Chillánál kisebb réztömb, sok vékony hőcső, nagyobb radiátor és két 8 centis halk venti a recept.

A GPU felől nézve

A kártya legforróbb alkatrészei

A kép közepén vízszintesen az öt darab apró VRM IC. Ezek is iszonyatosan melegszenek, az üzemi hőfmérsékletük 120°C körüli! Megfelelő hűtésük elengedhetetlen. Jól látható, hogy középen egy IC kimaradt. Úgy látszik, ez az öt is elegendő. A szerelést az alumínium bordák felragasztásával kezdjük. Ne feledkezzünk meg a fenti képen látható apró VRM IC-kről sem! A keskenyebb bordából három darabbal lefedhetjük mind az ötöt. Amennyiben ezek kevésnek bizonyulnának, házilag készített bordát is alkalmazhatunk. A lenti képen látható - az IC-k alatt és felett elhelyezkedő - lyukak segítségével könnyen rögzíthetjük saját készítésű bordánkat.

Sünik a helyükön

A GPU fölött elhelyezkedő két memória IC-re a vékony bordákat kell felrakni, különben nem férnek el a hőcsövek! Ahogy az alábbi képen látható, még így is csak kb. 1 mm a távolság a bordák és a csövek között.

1mm

Minden a helyén, indulhat a teszt

A mérések 26°C-os szobában készültek a GPU-Z(GPU) és az Everest(VRM) programokkal, kétmonitoros konfigban, hogy játékok alatt is fel lehessen jegyezni az értékeket. Lássuk a medvét! Kezdjük az Idle állapottal, amikor is a kártya 2d módban a Windows asztal megjelenítésével van “elfoglalva”. A 49°C-os GPU és a 60°C-os VRM hőmérséklet nagyon jó eredmény a gyári hűtő által produkált 78 és 62°C-hoz képest. Lehet, hogy jó vásárt csináltunk? Nézzük mit tud a Chilla 100% terhelésen! A FurMark program segítségével könnyen lehet szimulálni ezt az állapotot, ha bekapcsoljuk a Stability Test módot, ablakban, 640x480-as felbontásban. A folyamatot egy kis táblázatban érdemes megjeleníteni, így rögtön mindenki látja a hűtő viselkedését. (a hőfokok 15 másodpercenként voltak feljegyezve, a 0 mp. az Idle állapot)

Látható, hogy a VRM hőmérséklet ˝kiakad˝ 125°C-on, ami felettébb gyanús. Itt szerintem az érzékelő a ludas, valószinűleg 125°C felett annyira frusztráltnak érzi magát, hogy beadja a kulcsot. Vagy ennél nagyobb értéket nem is tud mutatni, ki tudja? A tervező biztosan érdekes magyarázattal állna elő. Ha képzeletben tovább húzzuk a görbét az első perc adatai alapján a 130. másodpercig(idegen szóval extrapolálunk), akkor 150°C körüli VRM hőmérsékletet kapunk, ami nem igazán egészséges, még egy szilicium chip számára sem. A GPU hőmérséklet lineárisan emelkedik egészen 101-102°C-ig, amikor a 130. másodperc környékén a VRM feladja a küzdelmet. Ezt egy barátságos fényű kis piros LED kigyújtásával hozza tudomásunkra.

Innen tovább már csak a Reset gombon át vezet az út. Tehát megállapíthatjuk, hogy 6-os trepnin(hehe, kúúl autós szleng) a szörnyeteg megeszi reggelire dédelgetett szépségünket. Ez már komoly fejvakarásra is okot adhat, de a kép ennél azért árnyaltabb egy picivel, elvégre nem a FurMark progival szoktunk játszani általában. Ebből kifolyólag megnéztem, hogy néhány játék alatt hogyan teljesít a Chilla. Egy apró táblázat következik: a játék neve és a max. GPU és VRM hőmérsékletek vannak feltüntetve. A játékok 1080p-ben max grafikával voltak tesztelve.

Ez egyfajta nehézségi sorrend is, a hűtés szempontjából. Az első három gond nélkül játszható. Igen, HD4870-en, Chillával! Viszont a Grid-ből kiléptem, amikor elérte a fenti hőmérsékleteket. Nem akartam újra a kis piros LED-et bámulni, legyen az bármilyen barátságos. A legérdekesebb eset természetesen a Crysis. A hőfokok látszólag rendben vannak, a játék néha mégis megakad 1-2 másodpercre, aztán megy tovább. Előfordult, hogy szó nélkül kidobott a desktop-ra, egyszer pedig az alábbi üzenettel szórakoztatott.

Nyílván pálya- és helyzetfüggő is a dolog. Mindenesetre kijelenthető, hogy a legütősebb grafikájú játékokkal nem fog bírni a Chilla. Ez egyben azt is jelenti, hogy HD4870-re nem ajánlatos ilyen hűtőt rakni, akkor már inkább a hatalmas Accelero S1 rev 2. Igaz, ahhoz még ventillátort is kell venni, de két 9 vagy egy 12 centis ventivel biztosan elbír a fenevaddal. Nem véletlenül ajánlják a gyár weboldalán a HD48x0 sorozatú kártyákra is. Le kéne tesztelni valakinek, hogyan muzsikál a HD4870-en!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.