2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooler Master Silencio 650 ház

Minden igényt kielégítő, nagyméretű csendestársra vágytam és igaz borsos áron, de megkaptam!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Nem gondoltam, hogy valaha logout.hu-ra fogok cikket, bemutatót írni, pedig rendszeres olvasója vagyok az oldalnak. Rengeteg információt, tanácsot szolgáltatott számomra, segített egy-egy termék vásárlásában, vagy épp elvetésében.

Remélem ez a cikk másoknak is annyira segítségére lesz, mint nekem a többi szerző bemutatói és tesztjei.

Ha jobban visszagondolok, kb. 3 éve elkezdett csírázni bennem az a gondolat, hogy nekem egyszer egy hangszigetelt házam lesz. Azért furcsaság ez, mert kb. 2 éve csak laptopom van, még egy fél éve sem gondoltam volna hogy ismét asztali gépet fogok építeni.

A laptop korszak előtt természetesen ugyanúgy local gépek szolgálták ki az igényeimet, mind munka, programozás, mind netezés és mind játék területén. Sőt a legutolsó számítógépházam egy Aerocool Hi-Tech 7 Pro volt (aki kíváncsi rá, itt egy korábbi logoutos cikk róla Aerocool Hi-Tech 7 Pro), nem volt egy nagy ház, nem volt túlontúl drága (anno kb. 18e HUF), igaz olcsónak sem volt mondható.
Bevallom, imádtam (most sokan biztosan bolondnak néznek). Se nem volt szép, se nem volt extra, ha csak nem az oldalán a 40 cm-es ventilátora. Ennek hatékonyságáról természetesen megoszlanak a vélemények, nekem anno bevált.

Ekkor történt meg velem az hogy egyik kedves barátom felkért arra, hogy csináljak már valamit a jelenlegi konfigurációjával, mert megőrül tőle, hogy minden zaj kijön a házából (mellékesen mondom, egy teljesen alap, ősrégi ATX-es számítógépházban volt, márkáját nem tudom).
Minél csendesebb gépet szeretett volna, de ésszerű anyagi és megoldási keretek között.

Nem jöhetett szóba 20e forintos processzorhűtő, vagy épp vízhűtés, ultracsendes és hatékony táp, stb. A meglévő konfigurációját - ami egy C2D gép volt gyári hűtéssel, Nvidia 250 vagy 260-asa volt referenciahűtéssel - kellett használni.
Maga a konfig alapból nem volt túl zajos, talán terhelés alatt vált zavaróvá a süvöltés, valamint érthetetlen módon még a ház is remegett.

Ekkor kezdtem el nézelődni hangszigetelt házak ügyében és így leltem a Cooler Master Sileo 500 (RC-500) -ra. A gépét átültettük ebbe úgy, ahogy volt, annyi módosítás volt még, hogy a gyári processzorhűtést egy CM Hyper TX2-re cseréltük.
Bevallom nem fűztem az eredményhez nagy reményt, de meglepetés ért. Terhelés alatt (pl. GTA 3), a halk szélzajon kívül (ami a VGA fújt ki a házon, semmi mást nem lehetett hallani). Anno kipróbáltam egy passzív hűtésű VGA-val is ugyanezt a konfigurációt és tényleg "néma" volt.

Barátom azóta is használja a házat teljes megelégedéssel. Ott döntöttem el, hogy egyszer nekem is lesz egy hangszigetelt házam.

Ami késik nem múlik, most itt van.

Azóta eltelt pár év, új termékek jöttek ki, vagy tűntek el. Kutakodtam hangszigetelt házak után, de csak 2 márka termékére bukkantam rá, ami hellyel-közzel beszerezhető: a Fractal Design-ra és a Cooler Master-ra. Az előbbit hosszas vívódás után elvetettem, a körülményesebb beszerezhetőség miatt is, valamint talán a márkatapasztalat hiánya miatt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.