2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooler Master U2 Notepad Tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Üdvözletem minden kedves szakmabelinek! Korábban olvastam ezen az oldalon egy érdekes cikket egy notebook...

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözletem minden kedves szakmabelinek!

Korábban olvastam ezen az oldalon egy érdekes cikket egy notebook hűtőről, ami arra késztetett, hogy most megosszam veletek a házilag feltuningolt noti hűtőm kivitezését.
Fél évvel ezelőtt megvettem életem első laptopját, amit még a széltől is óvok, de most nem erről szeretnék nektek mesélni....
Egyszer, mit ad Isten, gondoltam egyet és lefuttattam egy Everest-et játék után, s majdnem szívrohamot kaptam! Szegény kis gépem szinte verejtékezett! Számomra itt telt be az a bizonyos pohár, s elhatároztam, hogy itt az ideje hűtésről gondoskodni.
Egy kedves ismerősöm volt olyan kedves megszánt egy használt alap noti hűtővel. Később kiderült, csupán arra jó, hogy sötétben is megtaláljam a gépemet,mert kék leddel ellátott ventik peregtek benne.

"Pozitívum": nagyon minimális hőmérséklet-csökkenés azért elérhető vele.

Ezért úgy döntöttem, hogy itt az ideje beruházni egy komolyabba. Így is tettem. Megrendeltem egy Cooler Master U2 típusú Coolert, potom 6000 FT- ért. Most kérek elnézést azoktól, akik saját kezűleg csinálták a noti Coolerjeiket, sajnos én anyag- és helyhiány miatt nem tudtam így megoldani, ezért maradtam a tuningnál.

Technikai adatok :
http://www.coolermaster.co.uk/product.php?category_id=16&product_id=6612

Mivel már rendelkeztem egy kevésbé hatékony coolerral, úgy gondoltam: "Ha már lúd, legyen kövér"!
S nekiálltam, hogy kihozzak egy kicsit többet a kis U2-ből.

Először leszereltem a 3 db 6 cm-es, kék ledes ventillátort a régi coolerről. Azért gondoltam, hogy beépítem ezeket is, mert kevésnek találtam a két 8 cm-es ventillátort.
Indulásként volt 1 db notebook pad (anyaga alumínium,ami a hővezetés szempontjából nálam 5-re vizsgázott), 2 db 8 cm-es és 3 db 6 cm-es ventillátor és hozzá való csavarok. Kábelek elrendezéséhez esetleg szikszalag vagy kisméretű kábelkötegelő. Az U2-es ventillátoroknak szerencsére volt plusz USB csatlakozója, amire a 3 db 6 cm-es ventillátort rá tudtam csatlakoztatni, így megvalósult azok áramellátása is.

Első lépésben a fejjel lefelé fordított laptopra helyeztem a hűtőpadot, hogy meg tudjam állapítani, hogy hova kell helyeznem a ventillátorokat ,a hűtőnyilások figyelembe vételével.

Második lépésként felszereltem őket a padra, ügyelve arra, hogy minden hűtést igénylő részre jusson hideg levegő. Majd esztétikusan elrendeztem a kábeleket is.

Végül következett a teszt-üzem. Alapjáraton a proci kb. 53-60 fok között ment, hűtéssel ez 45 és 50 fok közé sikerült letornásznom. A winchester hőmérsékletét 30-35 fokra sikerült csökkentenem 35-40 fok helyett.
Sajnos VGA adatokkal nem tudok szolgálni, mert a HD 3200-m nem támogatja.

Így vált az én kis U2-m egy tömeggyártott termékből egyedivé !!! :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.