2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Citizen Satellite Wave World Time GPS F150 karóra

Fényevő, atompontos óra (a többi GPS-es órához képest) megfizethető áron, de a téli-nyári időszámítást manuálisan kell állítani.

[ ÚJ TESZT ]

Citizen, technológiák

A Citizen egy 1918-as alapítású Japán óragyártó cég. Sokan 1924-et tartják a cég kezdetének, amikor kiadták az első zsebórájukat. A névválasztás sem véletlen. Mindenki számára elérhető terméket akartak gyártani, az akkor luxusterméknek számító órákból. (citizen = állampolgár). A cég filozófiája, hogy jó minőségű órát gyártani, elérhető áron.

Néhány mérföldkő a cég történelméből (a teljesség igénye nélkül)
1924: első zsebóra megjelenése
1931: megjelent az első férfi karórájuk
1952: naptáras órák megjelenése
1967: első kvarc kristályos órájuk
1976: fényenergiával működő eco-drive szerkezet bemutatása
1993: rádió vezérelt órák bemutatása
2011: műhold vezérelt órák bemutatása

Technológiák

Eco-Drive

A Citizen 1976-ben a világon elsőként mutatta be a fény energiával működő óráját. Az Eco-Drive-nak elnevezett technológia lényege, hogy a természetes vagy mesterséges fényforrásból kinyert energia egy újratölthető akkumulátorban tárolódik, ami működteti az órát. Teljesen feltöltve a legtöbb óra képes akár hat hónapot működni teljes sötétségben. Néhány óra rendelkezik "power saving" funkcióval, ami ezt az időt képes hét évre növelni. Ennek a technológiának hála, nem kell elemet cserélni az órákban.


Eco Drive működése

Földi rádiójel vezérlés

Kétféle rádiójel vezérelt technológiát használ a Citizen. Az egyik a földi rádió sugárzott atomóra jel, ami 100 ezer év alatt hibázik egyet, a másik a műhold sugárzott rádiójel. Ezekre a jelekre az órák bizonyos időpontokban szinkronizálnak.

1993 óta használja a Citizen az óráiban a földi rádiójel vezérelt pontosítást. Ennek lényege, hogy a világon öt helyen sugároznak atompontos órajelet, erre szinkronizálnak az órák automatikusan egy bizonyos időpontban (jellemzően 0 és 5 óra között), illetve van mód manuális frissítésre is. A szinkronizálást befolyásolhatja a domborzat, a sugárzás helyétől való távolság, az időjárás, az épületek szerkezete és még sok minden, ami a rádió jeleket is zavarhatja.
Update1: ezen vezérlés tartalmazza a téli-nyári időszámításra vonatkozó adatokat, ez alapján az újabb órák maguktól váltanak.


Innen sugározzák a jeleket

GPS vezérelés

2011-ben fejlesztette ki a Citizen a "Satellite Wave" technológiát, ami a GPS-ektől vett atomóra jele alapján pontosítja az órát. A 2015-ben kiadott órák már három másodperc alatt képesek szinkronizálni magukat. Ennek a technológiának az előnye, hogy bárhol a Földön képes szinkronizálni, ahol van rálátás a műholdakra. Természetesen a légköri zavarok befolyásolhatják a vételt.

Update3: Miért kell állítani a nyári/téli időszámítást GPS vezérlés esetén? Rádiójel vezérelt óra esetén Frankfurt mellől jön a vezérlő jel. Ez az európai adótorony. Itt azért tudják küldeni a nyári/téli idő átállítást is (a technológiai sajátosságon túl), mert az EU-ban egységes az időszámításra vonatkozó irányelv. GPS idő esetén egy idő van, nincs nyári/téli időszámítás. Az aktuális időt az időzóna és az nyári/téli időbeállítás határozza meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Karóra upgrade

    Azaz hogyan készítsünk olcsó, „eldobható”, de valóban vízálló órát fillérekből, otthon?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.