2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Citizen Satellite Wave World Time GPS F150 karóra

Fényevő, atompontos óra (a többi GPS-es órához képest) megfizethető áron, de a téli-nyári időszámítást manuálisan kell állítani.

[ ÚJ TESZT ]

Használat, tapasztalat

Az órát az egyik fórumtársnak köszönhetően szereztem be 1+1 év magyar garanciával. A gyári bőr szíj le lett cserélve fémre. Ez nagy szerencse volt, mert már több helyről is hallottam, hogy a tokra máshova fúrják a fém és a bőr szíj tartókat. Fém szíj esetén van egy takaró lemez is, de ilyen nincs a bőrnél és hogy ne legyen túl nagy lyuk az óra szíj és a tok között, beljebb fúrják a szíj tartó lyukakat.
Update2: a cikk elején írt megfizethető óra az csak viszonyítás kérdése, a hasonló technológiájú (GPS vezérelt) órákhoz képest megfizethető. A nagy testvér F900 1,5-2-szer, a Seiko Astron széria pedig 2,5-3-szor drágább.

Az óra számlapja

Láthatjuk a karóra (óra, perc, másodperc és segéd) mutatóit, az "A" és "B" gombját, a koronát, a napot, az időzónákat, a műholdas szinkronizáció folyamatát és annak eredményét. A koronának három állása van, ezek a nullás, amikor teljesen be van tolva, a egyes esetén egy kattanásra van kihúzva, kettes esetén két kattanásra. Különböző korona állásokban más-más funkciókat lehet állítani. Az óra csak a nullás állapotban vízálló.

Töltöttségi szint

A lekérdezést nullás korona állapotban az "A" gomb megnyomásával kérdezhetjük le. Ilyenkor a segédmutató nullától négyig terjedő skálán megmutatja az óra töltöttségét. Alacsony töltöttség esetén két másodpercenként ugrik a másodpercmutató. Ilyenkor tölteni kell az órát. Az óra, perc és másodpercmutató pedig az aktuális fényerősséget jelöli nullától hatig, ahol a hatos a legnagyobb. Tíz másodperc elteltével vagy az "A" gomb ismételt megnyomásával visszaállnak a mutatók az idő mutatására.

Szinkronizálás

Az óra automatikusan meg próbál szinkronizálni, ha az utolsó szinkronizálás legalább hat napja volt, erős napfény éri az óra számlapját legalább húsz másodpercig, az idő 6:00 és 18:00 között van és a kondenzátor töltve van. A szinkronizálás sikeressége lekérdezhető a "B" gomb megnyomásával, ilyenkor a másodperc mutató a NO vagy OK (számlapon 57. vagy 3. másodperc) jelölésre ugrik. Ha az automatikus szinkronizálás nem működne vagy nem sikerült, akkor van lehetőség manuálisra.

Tapasztalatok

Az előző órámhoz képest, az első szembetűnő dolog a súlya és a vastagsága. Még szokni kell, de nem lesz vele gond. A boltból kihozva (érthető okokból) nem volt szinkronizálva az óra. Másnapig nem látta az égboltot, de reggel 7 és 13 között egy kétszer egyórás autóút alatt a szinkronizálás már automatikusan megtörtént. Az egyetlen negatívum, ami zavar, h a téli-nyári időszámítást manuálisan kell állítani, mivel a GPS órája (jogosan) nem küld erre vonatkozó információt. (Valljuk be, hogy ezen időállítás már rég elvesztette hasznosságát.) A óra teszi a dolgát, magától szinkronizál, így mindig pontos.

Személyes megjegyzés

Valakitől olvastam, hogy nem a tárgyak megvétele okoz boldogságot az embernek, hanem az oda vezető út. Utána olvasni a terméknek, összehasonlítani másokkal, elmenni, megnézni, megfogni, felpróbálni. Miután megvette az ember az áhított tárgyat, az már nem okoz neki akkora örömet. Nos, ez nálam is igaz, elköltöttem nem kevés pénzt egy órára, ami csak napközben van rajtam (ha nem vagyok otthon), amúgy a polcon hever. De nem bántam meg. Talán akkor bántam volna meg, ha egy automata órára költök ennyit, ami még csak nem is ennyire pontos. Ott nézni kellene minden reggel, hogy mennyit késik vagy siet az óra. Napi pár másodperc persze nem a világ. (Az automata órákat lehet "beszabályoztatni", hogy pontosabb legyen és ha levesszük, akkor az óra számlapjával lefelé/fölfelé vagy oldalára rakva koronával felfelé/lefelé tesszük le, hogy a kézen hordás alatt összeszedett sietést vagy késést visszakompenzálja.)

A fentiektől függetlenül meg vagyok elégedve az órával.
Pontos? Igen.
Mutatja az időt? Igen.
Mutatja a napot? Igen.
Kell reggel a pontossága miatt aggódnom? Nem.
Újra megvenném? Igen.

Azóta történt

  • Karóra upgrade

    Azaz hogyan készítsünk olcsó, „eldobható”, de valóban vízálló órát fillérekből, otthon?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.