2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Barkács rovat, avagy sztereóból 2.1-et

Egy sokak számára már látott dobozpár felhasználásával frissítettem fel a TV nézéshez használt rendszerem.

[ ÚJ TESZT ]

Láda, elektronika

A mélyláda nevezetű dolognak a tervezése elég pepecselős volt, mivel mindennek bele kellett férnie egy pici kalitkába, de a hangzásra is figyelnem kellett. Eredetileg reflex megvalósításra készültem, de a hangszóró közbeszólt, mivel zártként érezte jól magát, ettől függetlenül eléggé nagyot tud ütni, ha kell.

A meglévő álló hangdobozokhoz passzoló design járt a mélyládának is, így magasfényű fehér, illetve erezett fekete bútorlapból készült. Külső méreteit tekintve, 28 x 28 x 28 cm lett a végső tervezet, ami messze nem optimális egy ekkora hangszóróhoz, de a kezem meg volt kötve, illetve nem világverő rendszer megalkotása volt a cél.

Az egészet tiplivel, csavarral, fülekkel raktam össze, illetve az illesztéseket belül is kihúztam ragasztóval, biztos ami biztos alapon.

Az erősítő rész átalakítása, már messze nem ment gördülékenyen, eléggé szenvedős munka volt. Gyárilag a bemenet 3,5-es jack dugó, az egyik szatellit szintén 3,5-es jack dugón keresztül kapja a zenei hangokat, a másik viszont egy speciális csatlakozón keresztül, mivel ott kapott helyet a hangerőszabályzó, és a visszajelző LED.

Na, ezzel a két dologgal nem voltam hajlandó foglalkozni, csak lerövidítettem a kábeleket, maradt az eredeti bedugós verzió, de ez dobozon belül a kutyát sem érdekli.

A bemenetet, fülhallgató kimenetet, hangszóró csatlakozókat, potmétereket már a hátlapra terveztem kivezetni, a ledet pedig a dobozka elejére. Ez a bizonyos hátlap, az előző rendszer egyik plexi darabja, igyekeztem újrahasznosítani mindent, amit csak lehetett.

Eredeti állapotában a csatlakozós panel:

Első beavatkozások egyike, idővel a potméter is száműzve lett:

Gyári potméterek cserélve szénpályásra, ami a hangerőszabályzónál 10K, a mélynél 50K:

Erre azért volt szükség, hogy a hátlapra ki tudjam vezetni, illetve a tengely hosszából levágtam mindkét potméternél, az új tekerő gombok miatt.

Menet közben, természetesen minden olyan alkatrészt rögzítettem meleg ragasztóval, ami hajlamos lehet zörgésre.

A végfokok hűtőbordájának nevezhető fémlap egyben a rögzítő is, így kapott alá CD mechanikához való gumibakokat:

A led rögzítése már kicsit komplikáltabb volt, több darabból rakosgattam össze:

Az egész erősítő rész, a mélyláda tetején kapott helyet, a hangszóró pedig az alján:

Majd az egyik panel a helyére került, és a vatelint is belefaragtam úgy, hogy az elektronika közelében ne legyen belőle:

Utána a végfokokat rögzítő csavarokat körömlakkal rögzítettem, hogy véletlenül se tudjanak meglazulni:

A mélynél megmaradt Thomson hangfalkábelt használtam. Igazából mindent úgy csináltam meg, hogy könnyen szét lehessen szedni, így megtartottam a gyári gyors csatlakozók nagy részét:

Gumi lábakból igyekeztem termetesebb darabokat felhasználni, az esztétikum, és a hangszóró miatt is:

És akkor a hátlap alakulása a vége felé:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.