2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

AndrOmnia avagy WM-on android?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Androis operációs rendszer egy Samsung Omnia i900 készüléken? Megoldható, de vigyázat, mélyvíz!

[ ÚJ TESZT ]

Nemrégiben vettem egy Samsung Omnia i900 mobiltelefont/PDA-t [van, aki egyenesen utálja ha "telónak" hívják a készüléket :D]. Tetszett, de frissíteni nem akartam 6.1-ről 6.5-ös verzióra, mert féltem mi lesz ha elrontom, akkor dobhatom ki. Így tettem rá egy SPB mobile shell-t és egy S2U2(iPhone koppintás) programokat és ~2 hétig ezzel is elvoltam.

Pár napja láttam egy winmobilt itt az aprón, amin android volt, írtam is a gazdájának, hogy miként lehetséges ez; majd írta hogy van ez az oldal, leírják szóról szóra hogy mit merre hogyan.

Na mondom, ezt nem hagyhatom ki, úgyhogy neki is álltam!

Ami kell hozzá:
- egy Samsung Omnia i900 készülék
- egy SD kártya

Ha megvan, a készüléken a Beállítások->Kapcsolatok-> USB kapcsolat menüben beállítjuk hogy háttértárról csatlakozzon a PC-nkhez, azon belül is a Storage Card-ot.

Ha ez mis kész, "rádugjuk" a gépre a készüléket, kijelzi hogy új meghajtó, lehet tallózni stb. FONTOS! a program leformázza a kártyát, ezért ha van rajta valami fontos adat akkor az előbb másoljuk át a merevlemezünkre!!!

Letöltöttem a hozzá szükséges cuccokat, ([link]), kicsomagoltam a *.rar fájlt, volt benne 1 mappában 6 db fájl, így néz ki:

Itt megnyitod a Ghost32.exe-t, elindul egy program így néz ki:

Itt OK-ra nyomunk, majd megjelenik egy ablak, ami előidézi bennünk a '98-as windows rendszert:

Itt a Local->Disk->From Image-t választjuk, itt új ablakon megjelenik (jobb esetben) ez:

Itt kiválasztjuk azt az egyetlen fájlt amit találunk, majd egy partícióválasztó jelenik meg, ahol megkeressük a partíciónkat (ha 1gb-os kártyád van akkor a Size(MB)-nál keress olyat ami közel van 1024-hez, ha 2gb-os akkor ami legközelebb van 2048-hoz és így tovább...).
Ezt követően OK, megvárjuk míg felteszi, még egy OK és a végén egy YES.

Ha ezekkel megvagyunk, leválasztjuk a készüléket, intézőben megkeressük az Omnián a Storage Card\Android\HARET.exe-t, elindítjuk, és várunk pár percet. ha elsőre nem sikerülne bebootolnia, akkor toljunk egy resetet egy tollal/ceruzával/érintőceruzával és próbáljuk meg újra futtatni a haret.exe-t.
Nekem 3. próbálkozásra indult csak el, eléggé kétségbeestem :D , de meghozta a várva várt hatást.

Miután a fentiek közül minden sikerült, hosszas boot-idő után bedob egy 'ruszki' nyelvű menübe, ahol kettő gombot találunk. a jobboldali a nyelvválasztás, itt célszerű beállítani a nyelvet 'English(United States)'-re beállítani, így érteni is fogsz talán valamit :D
A bal oldali pedig az Emergency call(vészhívás).
A nyelvopció után megnyomjuk a kis zöld mukit a kijelzőn, és feltesz egy sor kérdést, be tudsz állítani dolgokat.

Amiket nekem sikerült kitapasztalnom:
- a főmenü gombbal előjön a beállítás az asztalon.
-a beállításokban be kell állítani az alvó módot 30 percre mert ha kikapcsol a kijelző, már csak a reset gombbal tudjuk újra működésre bírni.
- a Vége gomb a Vissza gomb menükben, ill. ha nem válaszol egy progi/úgy tűnik lefagyott akkor ezzel ki lehet lépni, megkérdi hogy 'Force Close' vagy 'Wait for the program's answer' feliratok jelennek meg.
- a kamera illetve a telefon és a wi-fi funkció nem üzemeltethető
- melegszik a készülék, jobban mint átlagosan Windows alatt

*.apk telepítése:
letöltöd a programot, felteszed az omniára, a 8/16GB-os tárhelyre, elindítod a HARET.exe-t, betölt a droid, itt a 'Főmenü' gombbal Settings->Applications itt engedélyezzük az 'Unknown Sources-t, és az Astro nevű programmal kitallózzuk a tárhelyről a *.apk-t, futtatjuk, telepíti, majd a főmenüben megtalálható az ikonja amivel indítani lehet.

Angry Birds v1.0- feltelepítettem, elindítom: főképernyő után újraindult a telefon(mint a többi játéknál szintén ez tapasztalható, ugyanis: Ez még régebbi telefon, a processzorban/mellett nincs grafikus gyorsító, tehát annak ellenére hogy például egy Xperis X8-ban csak 600MHz-es processzor van, ottvan a grafikus gyorsító amely lehetővé teszi az ilyen fajta programok futtatását, ellentétben az Omnia 625MHz-es processzorával, ami jobban számol, de mindezekre nem képes.)

a többi kipróbált játék:
Ice runner, Line Runner, Zombie Dash, Speedx3D(itt még be se tölött meg semmi, azonnal újraindult.)

Összesítésben szép és jó hogy Windows Mobile alapú eszközre 'átportolták' az Anroidot, de szinte felesleges, viszont elmondhatjuk, hogy van Androidunk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.