2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Android kezdőknek

Ha ez az első androidos telefonod, akkor ez a cikk neked szól.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftverek

8. Szükséges programok

Van néhány nagyon fontos program, amit érdemes letölteni a Marketről már a kezdetek kezdetén. Ezek a programok természetesen helyettesíthetőek más hasonló programokkal is. Azért pont ezeket ajánlom, mert nálam beváltak, én már hosszú ideje ezeket használom.

Az első ilyen program az Astro File Manager. Ez egy fájlkezelő alkalmazás, a kötelező tudnivalókon felül nagyon sok egyéb hasznos funkcióval. Ha megnyitod az Astrot, valami ehhez hasonló kép fog a szemed elé tárulni:

A kötelező opciókon felül pl. el tudod menteni vele az összes letöltött vagy máshonnan felinstallált programodat. Ez a program (vagy egy hasonló tudású kollégája) szükséges ahhoz, hogy ha a telefont összekötöd a számítógéppel, és másolni akarsz a telefonra (pl. zenéket, filmeket), akkor megtaláld a telefon memóriakártyáját, és azt, hogy hová kell másolnod a dolgaidat.

Még egy különlegesség, legalábbis számomra az: ki lehet vele tenni egy fájlt a Home-ra. Home-ot hosszan nyomni, kiválasztani a Gyorsgombokat, ott az Astro-t, kikeresni a kipakolandó fájlt, megnyom, és már ott is van a Home-on.

A második nagyon hasznos program a Quick Settings. Ezzel a programmal egy mozdulattal tudod ki-be kapcsolni a Wi-Fit, GPS-t, Bluetooth-t, a Mobilnetet és még sok minden másra is használható. Állítható vele a fényerő, csengések, képernyő kikapcsolási ideje, ilyesmi. Ezeket a beállításokat természetesen szabályozhatod a menüben is, de ennek a programnak a segítségével nem kell keresgélni, minden rögtön ott van kéznél, szépen egy csokorba gyűjtve.

A Quick Settings stefi68-nak köszönhetően magyar nyelven is letölthető innen. Itt egy részletesebb leírást is találsz a programról, érdemes elolvasni.

Ha ezeket a programokat telepítetted, akkor már van egy normálisan használható, de még egy kicsit kezdetlegesen felszerelt androidos telefonod. Ezen a kezdetlegességen segítünk mindjárt az eddig telepített programok (főleg az Astro) segítségével.

9. Saját fájlok feltöltése a memóriakártyára

Ebben az esetben arra van szükség, hogy a számítógép USB-háttértárolóként érzékelje a telefont. A telefonon a Beállítások, Alkalmazások menün belül legyen kipipálva az Ismeretlen források, és a Fejlesztésen belül az USB-hibakeresés mellől vedd ki a pipát. Csak ebben az esetben tudja a számítógép háttértárolóként érzékelni a telefont, és a fájlok másolásához ez a legegyszerűbb módszer. (Természetesen minden telefon rettentően igyekszik, hogy feltelepítse a saját szoftverét a számítógépre, de én ezt nem szoktam hagyni, mert alapvetően nincs rá szükségem.) Ha ezeket megcsináltad, akkor dugd be a kábelt a telefonba, majd a számítógépbe. A telefonon valószínűleg fel fog jönni egy ablak, ami azt kérdezi, hogy hogyan akarsz csatlakozni a számítógéphez. Itt az USB-háttértárolót kell választani. Más készülékeknél a csatlakoztatást kell választani. Okézd le, és ha ez megvan, akkor a számítógépen feljön egy ablak, amiben választhatsz, hogy mit akarsz csinálni a felismert háttértárolóval. Itt a Mappa megnyitását kell választani. Ha mégsem jön fel magától az ablak, akkor menj bele a Saját gépbe (a számítógépen), és a telefon memóriakártyáját megtalálod a Cserélhető adathordozó eszközöknél.

Nyisd meg a mappát. Egy csomó dolgot fogsz találni, mappákat, fájlokat (pl. dataviz, android, data, tmp stb.). Ne foglalkozz velük, ne piszkáld őket. Ide, a többi mellé hozz létre egy új mappát Private vagy akármilyen néven, ami neked tetszik. Ez lesz a Te saját mappád. A későbbi keresgélések elkerülése végett az a legegyszerűbb, ha ide pakolod be az összes dolgot (a használni kívánt csengőhangok, riasztások és jelzések kivételével), amit fel akarsz tenni a telefonra. Ide másold be, amit akarsz. Nálam van olyan mappa (a Private-on belül), hogy Programok (később még lesz róla szó) Filmek, Doksik, Háttérképek, Ikonok stb., ahogy azt az alábbi képen látod.

A felső sorban mutatja az Astro, hogy most éppen melyik mappában vagy. Nem mindenki ért egyet azzal, hogy külön mappába pakolom a saját dolgaimat, vannak, akik az SD-kártya gyökérkönyvtárába másolják be a saját cuccokat. Szerintem az én verzióm praktikusabb, könnyebb megtalálni mindent, a programokhoz sem kell külön keresőt beszerezni. Ha mindent felpakoltál, amit akartál, akkor zárd be a mappát, a számítógépen válaszd az Adathordozó kiadása menüt, a telefonon pedig a Csatlakoztatás kikapcsolása lehetőséget, és húzd ki az adatkábelt. A telefon egy darabig ellenőrzi az új fájlokat, az értesítési sávban ezt ki is írja. Amíg a készülék dolgozik, ne csinálj vele semmit.

10. Programok telepítése memóriakártyáról

Ha ezt a pontot olvasod, akkor valószínűleg szereztél magadnak programokat a Marketen kívülről. Az Android programok kiterjesztése minden esetben .apk. A beszerzett programokat tedd a memóriakártyán lévő Private (saját) mappádon belül létrehozott Programok mappába (hozz létre egy ilyen nevű mappát, a későbbiekben nagyon meg fogja könnyíteni a dolgodat).

Ha néhány bekezdéssel ezelőtt nem tetted meg, akkor menj bele a Beállítások, Alkalmazások menübe, és tegyél egy pipát az Ismeretlen források mellé. Nyisd meg az Astrot, menj bele a Private (saját) mappádba, azon belül pedig a Programok mappába.

Menj rá arra a programra, amit telepíteni akarsz. Ha megnyomod, feljön egy ablak. Itt válaszd az Open App Managert. Ezután megjelenik maga a program az adataival együtt. Nyomd meg az Install nevű gombot.

Ennek örömére egy csomó dolgot ki fog írni, hogy ez a program mi mindent fog befolyásolni, és mihez lesz hozzáférése a készüléken. Döntsd el, hogy így is kell-e a program, és ha igen, akkor nyomd meg a Telepítés gombot. A telefon elindítja a telepítést, és ha elkészült vele, a kijelző alján (az esetek többségében) két lehetőség közül választhatsz: Kész vagy Megnyitás. Válassz!

Ha nem a Marketről telepítesz egy programot, akkor a továbbiakban is ezzel a módszerrel kell frissítened, ha akarod, mert a Market nem fog felajánlani hozzá frissítést. Egyes programok automatikusan törlik az előző verziót, másokat neked kell törölnöd, hogy az új verzió hibátlanul működjön.

11. Programok mentése

A Marketről letöltött vagy egyéb úton beszerzett programok mentésére több lehetőség is van. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha megcsinálod az Astro File Manager segítségével.

A mentés menete a következő:

1. Nyisd meg az Astrot.
2. Érintsd meg a kijelző alatti Opciók gombot. Erre feljön egy ablak hat ikonnal. Válaszd a Tools ikont.

3. Itt válaszd az Application Manager/Backupot.

4. Ekkor a telefon elkezdi betölteni az összes rajta lévő alkalmazást. Ez általában eltart egy ideig, attól függően, hogy hány alkalmazást telepítettél. Ha ezzel elkészült, egy listát fogsz látni, minden sor jobb oldalán egy kis kockával, amit ki lehet pipálni. A még nem mentett alkalmazások neve fehérrel van írva, a már mentetteké türkizzölddel (férfiaknak igény szerint kékkel vagy zölddel). A jelenleg is futó alkalmazások neve pirossal írva szerepel a listában.

5. Pipáld ki a menteni kívánt alkalmazás melletti kis kockát.

6. Ha minden programot kijelöltél, amit menteni akarsz, akkor nyomd meg a kijelző bal felső sarkában lévő Backup nevű gombot.

7. Elkezdődik a mentés. A kiválasztott programok számának és méretének függvényében ez akár percekig is eltarthat.

8. A mentett alkalmazások számára az Astro létrehoz egy backups nevű mappát az SD-kártya gyökérkönyvtárában. A backups mappán belül van egy apps nevű mappa, ebben találod meg a programokat, amiket elmentettél.

Az innen történő telepítés menete a 10. pontban leírtak szerint történik, a különbség mindössze annyi, hogy itt nem a Private/Programok mappából kell indítani a telepítést, hanem a backups/apps mappából.

Tipp: időként hasznos elmenteni az alkalmazásokat, mert előfordulhat, hogy egy Marketen fent lévő program egyszer csak eltűnik onnan, általában pont akkor, amikor rájössz, hogy mégis jó lenne neked valamire. Az is előfordulhat, hogy letöltesz egy a Market által felajánlott frissítést az egyik alkalmazáshoz, de rájössz, hogy az előző verzió jobb volt. Visszacsinálni már nem lehet, de ha mentetted az eredeti programot, akkor egyszerűen csak kitörlöd az újat, és felinstallálod a régit.

Fontos!!! Ezzel a módszerrel csak magát az alkalmazást lehet menteni, a beállításokat nem. Tehát pl. ha menteni akarsz egy launchert, amiben már személyre szabtál mindent, akkor az összes beállítást újra meg kell csinálnod, ha újratelepíted a programot.

12. Alkalmazások törlése

Az Android rendszer egyik legfőbb előnye, hogy pillanatok alatt felinstallálhatsz egy programot, és ha mégsem tetszik, kb. ugyanennyi idő alatt el is tüntetheted a telefonról.

A programok törlésének menete: Beállítások, Alkalmazások, Alkalmazások kezelése. Itt egy kicsit várni kell, amíg minden alkalmazás betöltődik. Érintsd meg a törölni kívánt alkalmazást, ezzel belemész az alkalmazás adataiba. Nyomd meg az Eltávolítás gombot, és már törölted is. Ennyire egyszerű.

Van egy ennél is egyszerűbb módszer. Töltsd le a Marketből a Quick Uninstaller nevű programot. Ha törölni akarsz egy alkalmazást, csak nyomd meg a Quick Uninstaller ikonját, és várj, amíg betölti a menüt (az összes alkalmazást). Ilyenkor a fejlécben a "Quick Uninstaller" feliratot látod. Érintsd meg azt, amit törölni akarsz, utána OK, és máris törölted. Ha azt a szöveget látod, hogy az adott alkalmazás nem törölhető, akkor egy gyárilag telepített programot akartál törölni, amit nem lehet uninstallálni ezzel a módszerrel.

Tipp: Érdemes első alkalommal alaposan átnézni a Beállítások menüben lévő dolgokat, belépkedni a menüpontokba, kipróbálni a különböző opciókat, így később könnyebben meg fogod találni, hogy milyen beállítási lehetőséget hol kell keresned.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.