2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Android bootanimáció avi-ból? IGEN!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretnéd kedvenc filmed egy részletét, vagy kedvenc .gif-ed megjeleníteni a telefon indításakor?

[ ÚJ TESZT ]

FIGYELEM!

- Az animáció felrakásához root szükséges
- Mindenki csak saját felelősségre próbálkozzon!
- Az általam leírt/használt programok tájékoztató jellegűek, kiválthatók más programokkal, illetve file-megosztó oldalakon megtalálhatók („google a barátod”)
- Az általam leírt programokkal biztos a siker, mert én is ezekkel készítettem el saját bootanimációmat
- Nem térek ki az egyes programok használatára csak ott, ahol az feltétlen szükséges. Mindenki logikusan járjon el a szerkesztés közben
- Az általam leírt módszer az én agyszüleményem, megeshet h egyszerűbben is megoldható a dolog, de mivel én nem találtam erre vonatkozó leírást azt írom le ahogy én csináltam

Filmrészlet kivágása

Először is egy filmrészletre lesz szükségünk. Ezt kedvenc filmünkből is kivághatjuk vagy youtube-ról is letölthetjük akár egy programmal. (én a 4U.Download.YouTube.Video.v4.6.2-t használtam)
Ha megvan a film amiből kiszeretnénk vágni a kedvenc jelentünket, akkor azt betöltve egy filmkészítő progiba, máris kinyerhetjük az áhított részletet. (Én Sony Vegas Movie Studio Platinum 9.0-et használtam, de erre jó akár a Windows Movie Maker is.)
Ha kivágtuk az áhított részletet mentsük el azt .avi-ba. (Ajánlatos a többi sávot –hang, text, stb- kitörölni.) Ha szeretnénk meg is effektezhetjük, gyakorlatilag olyanra szabhatjuk amilyenre csak szeretnénk, a határ a csillagos ég. (Akár már itt is beállíthatjuk a telefonunk felbontásához a film méretét. Ha ez nem megy megoldás lentebb.)

Megvan az áhított filmrészlet, de hogy lesz ebből bootanimáció?

A .avi kiterjesztésű file-unkat szét kell bontani kockáira ahhoz h azokat később feltudjuk használni a bootlogóhoz. Ehhez először is egy konverter programra lesz szükség, ami az .avi file-unkat átkonvertálja .gif-be.
Ehhez én SWF AVI GIF Converter 1.0-át használtam:
1. Open video opciónál tallózzuk be a filmrészletet. A középen lévő nézőkében most megjelent a video maga. (Ha problémázik a színmélység miatt okézzuk le, a többit a program elvégzi.)
2. Középütt lent kattintsunk rá a „Start Gif Recording”-ra, ennek hatására elindul a nézőkében a film.
3. Ha a végére ért kattintsunk a „Save gif to file”-ra, ekkor elmenti a filmrészletet egy .gif fileba.

Most keletkezett egy .gif file amiből egy gif-szerkesztővel kinyerhetjük a képeket. Erre én az Animagic nevű programot használtam. „Open” gombbal tallózzuk be az előbb elkészített .gif fileunkat. (1) Ha ez megtörtént „File” majd „Save Frames”. Itt beállítjuk h hova szeretnénk elmenteni a képeket. Klikk a mentésre.

Megvannak a képek. Hogyan tovább?

Mivel a készülékek felbontása különbözik, ezért a képeket célszerű a saját telefonunk kijelző-felbontásához igazítani. Ezt megtehetjük már a video szerkesztésnél is (ebben az esetben ez a lépés kihagyható), de ha a programunk nem támogatja ezt az opciót akkor egy képszerkesztő is megteszi. Mivel sok képkockáról van szó, ezért egyenként időrabló lenne ezeket átméretezni.
Erre a problémára a FastStone Photo Resizer-t használtam. Bal oldalt tallózzuk ki az előbb kinyert képeket, majd kattintsunk az „Add all”-ra. Jobb alsó sarokban az Output formatot állítsuk .png format-ra. Az output folder értelemszerűen az a mappa ahová majd a program menti az átméretezett képeket. Pipáljuk ki az „Use advenced options”-t majd a megjelent gombra kattintva megjelenik egy felugró ablak.

A Resize fül alatt állítsuk be a telefonunk felbontásának méretét, majd okézzuk le. A rename opciót pipáljuk ki, majd a kezdő kép nevét állítsuk 0-ra. Kattintsunk a konvertál gombra. Ez azért kell, mert a képek nevének mindig kell tartalmaznia legalább 5 db számjegyet.

Gyakorlatilag célegyenesben vagyunk.

Készítsünk egy desc.txt fájlt jegyzettömb segítségével.
A következőket kell tartalmaznia: pl.: 480 800 30p 1 0 part0
480: képernyő szélessége (megjelenítés)
800: képernyő magassága (megjelenítés)
30p: a lejátszás sebessége az összes mappának
1: a part0 mappában lévő képeket hányszor játssza le (0=végtelen)
0: igazából nem találtam érdemleges infót róla és
part0: mappa mely az animáció első részét tartalmazza

Ha több animációt szeretnénk lejátszani akkor a .txt így néz ki: 480 800 30p 1 0 part0p 0 0 part1
p: nem lényeges változtatásnál nem láttam semmilyen hatást
0: ismétlés száma (0=végtelen)
0:nem fontos
part1: mappa mely az animáció második részét tartalmazza (lehat akár végtelen sok animációt is egymás mögé rakni. Értelemszerűen a mappát amiben az ehhez tartozó képek vannak part1-nek kell elnevezni.)

Következik a bootanimáció összerakása:

A tömörítéshez Én Total commandert (WinRAR, 7-Zip) használok, ott kijelöljük a mappát (mappákat) és a txt-t. Jobb egér gomb hosszan nyomva, ekkor kiválasztom a következőt: Hozzáadás az archívumhoz, majd beállítom a tömörítést. Majd „ok”:

El is készült a bootanimációnk. Ahhoz h biztosra menjünk megtudjuk nézni a BootAnimationPreview.1.5 nevű programmal. Ha ez a progi lejátssza, akkor a telefonunk is lefogja játszani.

Felrakás a telefonra

Rootexplorerrel rakd be a bootanimation.zip-et (ez legyen a neve!!!) telefonod data/local mappájába (így ha törlöd onnan visszaáll az eredeti bootanimáció). Indítsd újra a telefont és gyönyörködj a művedben.

JÓ MULATÁST!

köszönet: Nohab61, Tonchi

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.