2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Android alkalmazásfejlesztés 3. rész: egy hasznos példa

A következőkben néhány hasznos dolgot fogok nektek bemutatni egy egyszerű, mégis komplex példán keresztül.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Az első rész itt található: Android alkalmazásfejlesztés 1. rész: számológép
A második rész pedig itt: Android alkalmazásfejlesztés 2. rész: alapozunk

Először is ha van, aki várta a következő részt, attól szeretnék bocsánatot kérni. Sajnos nem volt időm elkészíteni a követező részt... Mostanáig.

Tekintsünk kicsit vissza! Az első két részben egy átfogó képet próbáltam meg adni magáról a rendszerről, az alkalmazások működéséről, a komponensekről. Sőt az IDE által biztosított eszközökbe is betekintettünk és még APK generálásról is ejtettem szót. A mostani cikk az első rész vonalát fogja követni, kicsit mélyebb, ebből kifolyólag hosszabb formában.

A mostani példán keresztül több érdekes és fontos témát is érinteni fogok. Lesz szó unsafe jogosultságok kezeléséről, ezek azok, amiket igényelni kell. Elkészítünk egy RecyclerView-t. Beletekintünk kicsit a Constraint Layout működésébe. Külső intent kezelés is lesz a projektben. Valamint fragmentáció, sliding layout megvalósítás. Összegezve elég sok mindent fogunk érinteni. Ez nem is csoda, hisz a cél egy működőképes telefon és kapcsolatok alkalmazás létrehozása. Természetesen egy erősen gyengített verzióban, csak példaként szolgálva.

Előre jelezném, hogy lesz egy rész az alkalmazásban, ami már erősen mély víznek számít. Cursor kezeléssel van megvalósítva a contactok lekérdezése. Amennyiben nem Recycler View lett volna használva, akkor megoldhatóbb lett volna egyszerűen is. Viszont akkor egy dologgal kevesebbet tudok megmutatni a cikkben. Előre jelezni fogom, ahol mélyül a víz és nem is fogok belemélyedni a dolgokba, ez kevésbé Android-specifikus dolog, mint inkább programozástechnikai.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.