2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobilnetes előfizetések harca

Androidos és más telefonok gazdáinak figyelmébe: így etesd a mobilod nettel pénztárcakímélő módon!

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatkozás, és a múlt mustrája

Ez az első cikkem, itt a Logouton, csak kíméletesen :)

A cikkem a szolgáltatók mobilinternet-kínálatai közti választásomról szól, és arról hogy végülis miképp sikerült döntenem, illetve a terv szerinti platformváltásom majd hogy fogja érinteni ezt a problémakört. Végül pedig azt is megtudjuk a cikk olvasása közben, hogy mikor is jött a cikkírás ötlete :)

Elsőként tehát a jelenlegi úgymond felszerelésemről és felhasználói szokásaimról írok, hogy valamiképp az olvasó is el tudjon helyezni a mobilinternet-fogyasztók táplálékláncába.

Én egy (illetve több, de ez most nem lényeg) HTC Kaiserrel ténykedtem az elmúlt 2,5-3 évben, tehát Windows mobile platformot használok. Ezt a kis cuccot az elképzelhető összes módon megbuheráltam. Gyakorlatilag semmi nem az eredeti rajta. Új rom, spb mobile shell, batclock, S2U2, távirányító, és egy rakat program. Szóval nagyon szép és egyedi volt, (az is) a nosztalgiázók kedvéért itt egy videó, hogy, hogy is nézett ki a kicsike.


Kattints a videóért!

Felhasználói szokások:

Ez a lényeg, itt dől el, hogy rokon lélek vagyok e a tisztel olvasónak, mármint ami a forgalmat illeti.
Okostelefon net nélkül… ma ez kb. olyan, mint, karácsony ajándék nélkül, az autó kormány nélkül, a tél hó nélkül.. vagyis… na, mindegy.. ide képzeljen mindenki olyan hasonlatot, ami csak tetszik...
Tehát én is bele akartam kóstolni a „bárhol online” világába. A kérdés egyszerű volt tehát: Milyen tarifacsomagot válasszak??

A probléma sokakat foglalkoztat, és a válasz mindenkinek más, mivel másak az igényeink.
Nekem nagyjából a következőkre volt szükségem:
- Emailek letöltése és írása
- RSS olvasó
- időjárás alkalmazás frissítése
- némi böngészés (Operával)
- chat

Ráadásul mindezek gyakorisága, és mennyisége havi, heti szinten is erősen változó, ha nem mentem sehova, például egy vizsgaidőszakban, volt úgy, hogy 1 hónapig 0MB a forgalom.. míg néhány kirándulás, tanulmányút stb. alkalmával, 100 megát is elérte. Ez alapján világos volt, hogy előfizetés szóba se jöhetett.

Kezdetben mivel T-mobile domino kártyám volt, az alap net 40MB nevű csomaggal kezdtem. Ez a 40 mega alapvetően elég szokott lenni, a probléma az volt, hogy egy hónapra előre tudnom kellett, hogy én most fogok-e netezni a telefonommal rendszeresen vagy nem?
Sokszor lett volna igényem arra, hogy megnézzek egy email-t, vagy ilyesmi. De ezért a 690ft-os cuccot bekapcsolni, hogy utána meg kb. ne használjam semmire nagy pazarlás volt…
Így sokszor szükségtelenül is neteztem a cuccal. Csak úgy, hogy ha már kifizettem mind a 40-et, ne vesszen kárba.
Persze 690Ft nem vészesen sok... de egy kollégista-egyetemistának, kétszer is meg kell gondolni mire megy ki, akár 100Ft… ugyanakkor semmi jóból nem szeretünk kimaradni… aki egyetemista, vagy volt, tudja miről beszélek. A többiek meg egyszerűen higgyék el. :D

Tehát elkezdtem agyalni, hogy is lehetne ezt megoldani. Ekkor nemrég jött be a djuice, és itt találtam meg a reload net csomagot, aminél 5Ft =1MB.
Gyakorlatilag továbbkutakodás nélkül eldőlt, hogy ez kell. 40MB*5, az még mindig csak 200 Ft volt, nem 690, ráadásul csak annyit kell fizetnem ténylegesen amit, forgalmazok, amúgy is tervbe volt laptop vásárlás is, szóval jól jött).

Innentől ezt a pda-t csak netre használtam, mindemellett telefonálásra egy myphone 3370-et vettem, amibe került a domino SIM kártyám (domino7 csomag) és később egy djuice mentőcsomagból származó kártyás29 csomag.
Ezzel elértem, hogy T-mobile-osokat éjszaka 11 (most már 13) péntektől vasárnapig és hétköznap 20-22 óráig 22 (most már 25) forintért hívhatok. Minden egyéb estben meg djuice-ról 29, most már 29,5 Ft-ért. Ez tekintve, hogy keveset telefonálok tökéletes leosztás volt nekem.(fontos megjegyezni hogy a djuice-nál 26 éven aluliak köthetnek csak szerződést)

No de térjünk vissza a netkártyára: a telefonhoz a szükséges beállításokat nem lehetett megtalálni a neten, hogy mi kell hozzá, hogy tudjam használni. Szerencsére a djuice ügyfélszolgálat segített a kérdésben (úgy látszik nem fájt nekik nagyon, hogy én nem a kártyás 29 csomag telefonra való netcsomagjukat akarom használni… Így el is küldték az egyébként végtelenül egyszerű beállításokat.
Akit esetleg érdekel itt megtalálható ez is: [link]

Egész mostanáig ezt használtam, de lassan kinőttem a Windows mobile-t, elegem van a fagyásokból, a djuice kártyát 2. alkalommal cseréltettem le, mert valamiért nem volt hajlandó felismerni (még jó hogy hibás SIM-ként ingyen cserélik). Sőt, most legutoljára úgy esett, hogy egyáltalán nem hajlandó hálózatot találni semmilyen SIM-mel. Ennek valódi okát nem tudom. Az érdekes az, hogy két Kaiserem is van, és mindkettővel így jártam… akinek van hasonló tapasztalata/ötlete nyugodtan írjon, kíváncsi vagyok, mi lehet az oka

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mobilhasználat Ausztriában

    Ha Ausztriába mész dolgozni vagy pihenni, akkor segíthetek kiválasztani a számodra megfelelő díjcsomagot.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.