2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Amazon Fire HD 10 tablet

Tüzes tablet kompromisszumokkal, elfogadható áron. Ha bírod a reklámokat, akkor még olcsóbb is lehet...

[ ÚJ TESZT ]

GMS, Google app-ok, akku, értékelés

GMS

Google alkalmazások nem nagyon vannak fent Amazon Appstore-ban. Viszont nem hivatalosan feltehető a tabletre a Google Play Store. Ezen az oldalon van videó bemutató is a telepítésről.

Fontos figyelmeztetések:
0. Mindenki csak saját felelősségre csinálja! Én csak megpróbálom kicsit érthetőbben leírni a mellékelt oldal leírását, megtoldva egy kis saját tapasztalattal, ha az eltérne a leírástól.
1. Ha van micro SD kártya a tabletben, akkor ki kell venni telepítés előtt. Utána vissza lehet tenni.
2. Google family link nem fog működni.
3. Play áruházból telepített appok lehet, hogy nem fognak együttműködni az Amazon FreeTime app menedzserrel.
4. Néhány app elrejti magát a Play áruházban, mert a Fire tableteknek nincs SafetyNet hitelesítése Google-től. Az egyik ilyen a Netflix app. Az ilyen alkalmazásokat Amazon Appstore-ból vagy APKmirror-ról kell telepíteni.

Telepítés menete:
0. Engedélyezni kell az app-ok telepítését ismeretlen forrásból: Settings > Security&Privacy > Apps from Unkonwn Source
1. A következő lépésekben említett 4 alkalmazást először töltsük le, majd telepítés után mindig Done-t kell nyomni, nem pedig Open-t. Így elkerülhető a Play áruház nem-működése.
2. Google Account Manager telepítése. A linkelt oldalon lejjebb: Fire HD 10 (9th and 11th Gen): Google Account Manager 7.1.2. Telepítés után Done.
3. Google Services Framework telepítése. A linkelt oldalon lejjebb: Fire HD 10 (9th and 11th Gen): Google Services Framework 9-4832352. Telepítés után Done.
4. Google Play Services telepítése. A linkelt oldalon lejjebb: Fire HD 10 (9th and 11th Gen): Google Play services 21.48.15 (teszt írásakor ez volt a legfrissebb). Telepítés után Done.
5. Google Play Store telepítése. A linkelt oldalon lejjebb: Fire HD 10 (9th and 11th Gen): Google Play Store 28.2.11-21 (teszt írásakor ez volt a legfrissebb). Telepítés után Done.
6. Tablet restart
7. Play Store indítása és bejelentkezés. Magyar nyelv most sincs.

Hiba esetén a linkelt androidpolice.com oldalon a "Troubleshooting" részt kell átolvasni.

Google app-ok

Ezeket már mind Play áruházból töltöttem le. A tabletben nincs "fiók kezelés" menü. Itt is igaz, hogy nincs magyar nyelv.
GMail: alapból nem volt automatikus szinkronizáció és az inbox levelek szinkronját is max 999 napra lehet beállítani. Emailek értesítéséről nem jött jelzés, valószínűleg a fiók kezelés hiánya miatt. Ha beléptem, akkor egyből megjelentek a friss emailek. Próbaképpen a gyári email klienst is kipróbáltam, ez se jelzett a gmailes fiókomra új email érkezésekor.
Youtube: nem vagyok nagy felhasználó, működik rendesen. Ha nagy ritkán használom, akkor többnyire inkognitó módban. Valószínűleg itt se fognak jönni a követett csatornákról értesítések.
Drive: látszódnak benne a dokumentumaim.
Chrome: látszódnak a könyvjelzőim, lehet vele böngészni.
Play games: manuálisan be kell állítani, hogy automatikusan belépjen. Asphalt 8 alatt belépett és achievementet is szereztem.
Google play: lehet appokat letölteni, amikhez nem kell SafetyNet hitelesítés. A vicces dolog, hogy Play áruház alatt jött frissítés "Amazon Alexa" appra, míg Amazon Appstore-ban nincs semmi (és ott régebbi verziót mutat). Persze ez lehet amiatt is, mert bekapcsoláskor alapból tiltottam Alexát. Másik érdekes, dolog, hogy az app kezelésben látszódik néhány Amazonos app, amit lehet uninstallálni. Pl. Kindle app kb. 100 MB-ot foglalt, uninstall után már csak 64kB-ot. Viszont ezután elsötétült a kép, elindult a Kindle app, majd Alexa konfigurálása. Végül a kezdőképernyőn eltűntek a már összeválogatott mappáim, újra kellett rendeznem az appokat. És pár órával később újra 100M-ás lett az app. A többi appot nem piszkáltam.

App-ok

HBO Go Max: play áruházból telepíthető, elindul, "szépnek" tűnnek a filmek
Netflix: csak amazon appstore-ból telepíthető, frissíthető. Play áruházból nem. Filmeknél alul-felül fekete csík van. Bele lehet nagyítani a képbe és így teljes képernyős lesz a látvány, de a két széléről levágja a képet.
Kodi: play áruházból telepíthető
MyTV Telenor: play áruházból telepíthető

Game mode

Fire HD 10 tabletben van game mód. Ilyenkor az eszköz memóriája és teljesítménye optimalizálva van, az értesítéseket elrejti, valamint Alexát kikapcsolja. Nem tudom, hogy ez a valóságban mennyi pluszt jelent.

Feltételezhetően a SafetyNet hitelesítés hiánya miatt az Asphalt 9 nem található meg Play áruházban. Így csak az Asphalt 8-at próbáltam ki. Képernyő beállítás alapból High-ra állt be. A játék is gördülékenyen futott. Online versenynél éreztem döccenéseket, de ez lehet a hálózat miatt is. A tutorial és egy verseny után érezni lehetett egy kis melegedést hátul bal alsó részen.

Akku, WIFI, BT

Antutu (9.2.6) szerint 6500mAh-ás teleppel van szerelve a gép, amire Amazon akár 12 órás használatot ígér. Van lehetőség automatikus "alacsony energiaigényű mód" bekapcsolására, ha az akku eléri az általunk beállított %-ot. Sajnos appokra lebontva nem mutatja, hogy mi mennyit fogyasztott, csak a készenléti és képernyő idő látszik. Második töltésnél kb. 2-3 óra Asphalt-ozás és 1-3 óra Hayday-ezés, valamint pár óra böngészés után jött ki 9 óra 15 perc képernyőidő és még volt 13% az akkuban. Következő töltés után 6 óra 12 perces képernyőidő (netezés chrome-mal és néhány linkelt youtube videó nézés) és 4 nap 19 órás készenlét mellett még 51% volt az akkuban. Következő etetés után böngészéssel és kevés videózással 6 óra 19 perc képernyőidő és 9 nap 3 óra készenlét jött össze 50%-ra merített akkuval.
A kijelző felett van egy fényérzékelő, amivel automatikusan állítódik fényerő. Figyelmeztet a tablet, hogy óvatosan nyúljunk a kamera környékére, mert letakarhatjuk a mellette lévő érzékelőt, ami emiatt "tévesen" működhet.

Adatkommunikációs képességei kimerülnek az 5.0-ás Bluetooth, valamint 2.4 és 5 GHz-es a/b/g/n/ac képes wifiben. Légvonalban 2m-re lévő Asus RT-AC65P routerrel és 1000/300M-ás nettel a speedtest 242/279M-át mért (link sebesség 433Mbps/5GHz).

Értékelés

Van pár zavaró tényező: widgetek, launcher és magyar nyelv hiánya. LTE modemre még lehetőség sincs. Google rendszerek mellőzése, ami megkerülhető, de sajnos a szinkronizáció nem tűnik automatikusnak. SafetyNet hitelesítés hiánya.
Ezzel szemben (az akciós árához képest) egy jól működő rendszert kapunk. Böngészésre és média fogyasztásra (Netflix full HD) megfelelő, de a 16:10-es képarány miatt számolni kell alul-felül kisebb-nagyobb fekete csíkokra. Filmek, videók alatt a sztereó hangszóró fél állásban is hangosan szól. Viszont nagy hangerőnél érezni a hangszórók rezgését a hátlapon.

Hiányosságai ellenére akcióban (100 EUR) megérte nekem az árát. Következő akcióban veszek még egyet magamnak, asszony meg megkapja ezt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.