2022. május 27., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Amazon Fire HD 10 tablet

Tüzes tablet kompromisszumokkal, elfogadható áron. Ha bírod a reklámokat, akkor még olcsóbb is lehet...

[ ÚJ TESZT ]

Csomag, OS, Amazon appstore, tesztek, kamera

Első benyomások

Mailboxde.com csak felcímkézte a sima, egyszerű Amazonos csomagolást. Persze plusz pénzért berakták volna egy masszívabb csomagolásba, de így is épségben megkaptam. Egy kicsit megnyomódott a külső doboz, de a tabletnak és dobozának semmi baja.

Szép narancssárga dobozban van a tablet:

Feltűnően sok a hely a dobozban, kitölthették volna 1-2 merevítővel, hogy ne "mozogjon" benne a tablet.

Tartozékok:

Ma már mindenkinek van otthon kábele és töltője egy rakással, lehetne egy tartozék nélküli opciós is, hogy védjük a környezetünket a felesleges hulladékoktól.

Kézbe véve nem csúszós, hanem kellemes tapintású, Amazon logóval ellátott műanyag a hátlap. Kis "csavarásra" nem recseg. Pár hetes használat után vettem észre, hogy van egy kis "rés" a hátlap és az alkatrészek között. Nem zavaró, de hosszas kézben tartás után érezni és néha hallani, amikor visszamozdul a hátlap. Az előző oldalon említett tokkal áthidalható ez a probléma. OTG képes USB-C-n (2.0) keresztül tölthető az akkumulátor. Van rajta jack aljzat is. Micro SD kártya nem "fiókos" kivitelű, hanem csak egy lyuk "takaróval". Még két érdekes dolog tűnt fel számomra: egyik, hogy a képernyő körül van egy kb. 1 mm magas perem. Feltehetőleg azért, hogy ne karcolódjon meg a kijelző, ha azzal lefelé raknánk le. Így viszont a kosz megakadhat benne. A másik, hogy a két mikrofon egymástól kb. 5 centire van.

Hirdetés

Fire OS

Az Amazon nem tiszta Android rendszert használ saját UI-val, hanem egy általuk erősen módosított Android 9-et, amit Fire OS-nek hívnak. A tablet ennek 7.3.2.1-es verziójával érkezett, amit 1.1 GB-nyi frissítés 7.3.2.2-es rendszerre updatelt.

Bekapcsolás után jön a nyelvválasztás. Angol, német, francia, spanyol, olasz, portugál, kínai és japán. Magyar nyelv nincs és nincs is lehetőség rátölteni. Talán majd, ha kis hazánkban is lesz hivatalosan Amazon. Majd jön a wifi beállítása, automata fotó/videó és wifi jelszó felhőbe mentésének engedélyezése, geolokáció bekapcsolása (ami GPS hiányában csak a wifire hagyatkozhat). Tablethez jár 5 GB Amazonos felhő, ahova feltölthetőek a fotó, videók. És végül az Amazon összes szolgáltatását lehetőségünk van bekapcsolni, kipróbálni, megrendelni: Kindle, Prime video, Audible, Music, stb. Végül Alexát konfigurálhatjuk, ami szerencsére kikapcsolható. Ez a rendszer erősen az amazonos ökoszisztémára épít. Minden arra próbál rávenni, hogy fizess elő valamelyik szolgáltatásra. Gyárilag Amazon Silk böngésző van telepítve.

Alkalmazásokat Amazon Appstore-ból lehet rá telepíteni. Ehhez Amazonos fiókra van szükség. Ami persze a rendeléshez is szükséges és ha rendeléskor hozzá rendeled a fiókodhoz, akkor bekapcsoláskor már saját neveden üdvözöl a tablet. Van mód apk-ból is appokat felrakni. Alkalmazásonként kell engedélyezni, hogy melyik app telepíthet külső forrásból. Jó hír, hogy a tablet rendelkezik Netflix full HD licensszel.

Nincs app drawer, minden alkalmazás ikonja a Home képernyőn helyezkedik el. Nincsenek widgetek se. Launcher telepítése felesleges, nem lehet alapértelmezett launchert kiválasztani, mivel nincs erre lehetőség, mert nem lehet semmit se beállítani a "kezdőlap" gombra. Gboard telepíthető és kiválasztható, ikonja menüből kikapcsolható, hogy ne látszódjon a főképernyőn.

Kezdőképernyők nem módosíthatók, legfeljebb a Home alatt mappába lehet rendezni az app ikonokat.

Előre telepített Amazonos alkalmazásokat (amiből van "felesleg" dögivel) nem lehet törölni, egyedül csak az Office appot. A nem használt ikonokat érdemes egy külön mappába rakni. Sajnálatos módon, az általam keresett (teszt) appok többsége akár több (fő) verzióval is le van maradva a Play-es verzióktól.

Biztonságnál nincs lehetőség feloldómintára, csak PIN és jelszó megadása lehetséges.

A bal alsó sarokban lévő "ház" ikonnal tudjuk az amazonos okosotthonunkat konfigurálni, vezérelni. Ilyen eszközökkel nem rendelkezem, ezért nem tartalmaz ilyen leírást ez a bemutató.

Gyerek mód

Nagy bánatomra a gyerekmód és annak bekapcsolása nem az elvárásaimnak megfelelő. A gyerekmód tele van szórva (az előzőleg beállított korhatár szerinti) online videókkal és website-okkal, az engedélyezett és telepített appokat meg újra le akarja tölteni. És persze a gyerekmódra is van amazonos előfizetés. A Samsung és Huawei megoldása faék egyszerű: megadod, milyen előtelepített appokhoz férhet hozzá a gyerek (játékok, fejlesztők, videólejátszó, stb) és mennyi ideig. Hogy ezt is miért kellett elvinni a fizetős irányba? Szarkazmus OFF

Közben sikerült egy félig-meddig kerülő megoldást találni: Settings > Security&Privacy > app pinning > enable. Elindítjuk az appot > megnyomjuk az app váltó gombot > app ikont felül középen lenyitjuk > Pin > Got it (Disable touch for the pinned app kipipálásával, rögzül az app és nem fog érintést érzékelni, pl. videó lejátszáskor jöhet jól, ha kicsi a gyerek). És rögzítve van az app. Vissza + app váltó gomb hosszan nyomása után kóddal feloldhatjuk a hozzáférést. Ez a megoldás annyiban macerás, hogy minden app váltáshoz szükség van szülői beavatkozásra. Ilyenkor ajánlott figyelni, hogy a gyerek ne lesse le a kódot, nálunk már erre is figyelni kell.

Tesztek

AnTuTu v9.2.6
Benchmark: 141107
Storage test: 6176

Geekbench v5.4.1
CPU Single/Multi Core: 302/1131
OpenCL: 1085

GFXBench v4.0.13
Amazon Appstore-ból települt, de indítás után nem tudott csatlakozni a szerveréhez, így nem tudtam futtatni.

GFXBench v5.0.4 (Google playből letöltve)
Car Chase offscreen 1080p: 7.4 fps
Manhattan 3.1 offscreen 1080p: 12 fps
Manhattan 3.0 offscreen 1080p: 20 fps
T-Rex offscreen 1080p: 38 fps

Kamera

A kamerát nem bonyolították túl. Állítani nem sok mindent lehet. Fotózásnál és videózásnál bekapcsolhatjuk a rács vonalakat, a felvételek módja pedig auto, HDR vagy Night lehet, amit akár időzíthetünk is. Fotózásnál a képarány 4:3 vagy 16:9, hátsó kameránál a felbontás 0.6-tól 5 megapixelig, elsőnél pedig 0.6-tól 1.9-ig állítható. Expozíció mértéke is választható és elmenthetjük a hely adatokat is (csak éppen nincs benne GPS). Videózáshoz hátul 1080p/720p, míg az elsőnél 720/480p felbontás állítható. A képek minőségétől ne várjunk csodát. Amúgy is mindenki a mobiljával fotózkodik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.