2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AM3-as csúcslap GIGABYTE módra I.

Köszöntök mindenkit. Mielőtt belekezdenék cikkem tesztalanyának bemutatásába, szeretnék egy pár szót...

[ ÚJ TESZT ]

Bios

A lap első bekapcsolását követően szokásos GIGABYTE képernyő tárul elénk, UD3 logóval. Ezt átugorva első utunk a bios-ba vezet.
A megszokott AWARD bios fogad bennünket, jól átlátható, 2 oszlopba rendezett menüpontokkal.

Haladjunk hát szépen sorba az első oszlopban, mit rejtenek a felsorolt menüpontok :

- MB Intelligent Tweaker ( M.I.T )
Számítógépünk tuningolásának legfőbb állomása, processzor órajel beállítások, memória sebességek - időzítések, feszültség beállítások.

Nem túl bonyolult rendszer, pont annyi funkcióval, amennyire szükség van, így a felhasználó nem vész el tuningolás során a rengeteg állítási lehetőség között.
Az értékek módosítása közben soronként jobb oldalra rendezve kiírásra kerül az aktuális sebesség/feszültség érték, így láthatjuk hogy milyen mértékben emeljük/csökkentjük az alap értékeket.

A memóriánk időzítését egy belső menüponton keresztül finomhangolhatjuk, itt a legalapvetőbb időzítésektől kezdve a legapróbb részletekig módosíthatjuk az értékeket (ezt természetesen nem mindegyik memória kedveli, a nagy részét érdemes AUTO-n hagyni, csak az igazi szakiknak javasolt az állítás)

Még egy érdekes funkciót kiemelnék ebből a menüpontból.
Ez pedig az Advanced Clock Calibration, mely legfelelül foglal helyet.

Bizonyára sokan olvastatok már erről a funkcióról, mely segítségével megfelelő chipsettel rendelkező lapokban (790 északi és 700 vagy újabb déli híd) egyes 2 illetve 3 magos processzorok 4. magja is aktiválhatóvá válik. Ez persze nem törvényszerű, hisz a processzoron is múlik a manőver, de rengeteg felhasználó tapasztalta már, hogy tényleg működik a dolog.
Ehhez nem kell mást tennünk, mint Disabled-ről AUTO-ra kapcsolni, és újraindítani a rendszert. A post képernyő már elárulja nekünk, hogy megkaptuk-e a plusz erőforrást vagy sem.

- Standard CMOS Features

Funkciója egyszerű, óra, dátum beállítás, illetve felsorolja az alaplap SATA illetve IDE portjára csatlakoztatott eszközöket.

- Advanced Bios Features

A rendszer alapbeállításaihoz tartozik, beállíthatjuk a bootolási sorrendet, kiválaszthatjuk a merevlemezek sorrendjét (amennyiben több van a gépünkben), az energiatakarékosságért felelős Cool&Quiet funkciót, kikapcsolhatjuk a postoláskor megjelenő képet.

- Integrated Peripherals


Az alaplapra felszerelt portok : IDE, SATA, USB, 1394 Integrált AUDIO, hálózati kártyák be/ki kapcsolására ad lehetőséget, illetve állíthatjuk USB-s billentyűzet és/vagy egér engedélyezését.

- Power Management Setup


Bekapcsolás funkcióinak állítása

- PC Health Status


A bios monitorozó része, ahol a lényeges hőfokok, feszültségek és ventilátor sebességek olvashatóak le.
Lehetőségünk van a ventilátorok meghibásodása esetén riasztást kérni, szabályozhatjuk előre beállított módon légkavaróink sebességét, ezen kívül beállíthatjuk, hogy milyen hőfok elérése esetén kapcsolja ki magát rendszerünk, ezzel is elkerülve a hardverek károsodását.

A második oszlopot nem részletezném ennyire, ezek a funkciók mindenki számára egyértelműek, akik jártak már legalább egyszer gépük biosában :
Alapbeállítás visszaállítása, jelszó beállítás az illetéktelen belepiszkálások ellen és kilépés módosítások mentésével/nélkül.

- Save CMOS to BIOS , Load CMOS from BIOS
Ez a 2 funkció van még, amit kiemelnék a bios-ból :beállítások profilba való mentése illetve betöltése.

Ezeket a menüket az F11 illetve F12 gombok segítségével hozhatjuk elő
8 darab különálló profilt menthetünk, amit kedvünk szerint elnevezhetünk, így a későbbiekben nem kavarodunk bele, hogy mit is keresünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.