2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AM3-as csúcslap GIGABYTE módra I.

Köszöntök mindenkit. Mielőtt belekezdenék cikkem tesztalanyának bemutatásába, szeretnék egy pár szót...

[ ÚJ TESZT ]

A tesztalany

Mai és egyben első bemutatóm főszereplője, a gyártó AM3-as foglalatú felső kategóriás alaplapja, mely szintén rendelkezik az UD3 technológia minden részletével.
Nem másról, mint az MA790FXT-UD5P lapról van szó.

A GIGABYTE elsők között volt, amikor az AM3-as alaplapok bemutatására került a sor. Mégis volt egy kis árnyéka az új lapok megjelenésének, mégpedig az hogy hiába az új széria, hiába DDR3-as memória támogatás, belevaló processzort nem igazán lehetett beszerezni az első hetekben. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, most már válogatásra is lehetőségünk van a központi egység vásárlása során, így minden adott egy igazán erős AMD-s rendszer összeállítására.

A színes dobozból kicsomagolva előkerülnek az alaplaphoz adott tartozékok és a doboz aljáról maga az alaplap is.

A csomagolás itt nem túl bőkezű, inkább egyszerűnek nevezném : alaplapi kézikönyv a gyári telepítőlemezzel, hátlap, IDE és Floppy kábel, Gigabyte és Dolby matrica, hátlapra szerelhető SATA csatlakozó. Ami nagyon meglepett, hogy 4 darab SATA kábelt kapunk, amit kicsit kevésnek tartok, már csak azért is, mert 10 darab SATA csatlakozónk van. A 2 videókártyát összekötő hidat se találjuk sehol, ez egy pici fekete pont.

Felszereltségét tekintve nem okoz csalódást az UD5P, minden van rajta, amit a felhasználó kívánhat. Az alaplapon az AMD 790FX északi híd teljesít szolgálatot az SB750 déli híddal karöltve.
DDR3-as memóriából maximálisan 16GB-ot zsúfolhatunk a 4 foglalatba és akár az 1666MHz-es memória sebesség is elérhető (ez persze gyártó által meghatározott sebesség, de megy ez sokkal többet is).
A processzor feszültség ellátásáról 8+2 fázis gondoskodik, ami kellő alapot nyújt a stabilitáshoz és a túlhajtáshoz is.

Videókártya bővítőhelyeket tekintetében az alaplap 2 darab teljes értékű PCI-E v2.0 16x foglalattal rendelkezik, ATI CrossFireX támogatással.
Találunk még az alaplapon 2 darab PCI és 3 darab PCI Express x1 csatlakozó.

Kellő mennyiségű SATA2 csatlakozóval szerelték fel az alaplapot, összesen 10 darab található rajta, amit 90 fokkal elforgattak, így a szerelés némiképp megkönnyített és a kábelek elrendezése sem okoz problémát.


Az IDE és Floppy csatlakozó elhelyezése megfelelő, a 24 tűs tápcsatlakozó alatt kaptak helyet, azon a részen nem lógnak bele legalább semmilyen más csatlakozóba.


A Front Panel csatlakozói a lap alsó részén kaptak helyet, ide a ház Power, Reset és funkcióledek csatlakoztathatók, mellette 2 darab USB és 1 darab FireWire csatlakozó található.

Az alaplap hűtéséről alumínium bordák gondoskodnak, melyeket HeatPipe-al kötöttek össze.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.