2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Albacomp Classmate PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nézzük meg mit tud az Albacomp iskolákba szánt notebookja!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ez az első ilyen jellegű cikkem, véleményeket és az esetleges hibák jelzését szívesen várom.

Bevezető

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy TIOP 1.1.1-09/1 számú pályázat, aminek a keretében a magyar iskolákba több ezer darab Albacomp Activa - Standard Classmate PC fantázianevű netbook érkezett.

Mielőtt alaposabban megnéznénk kívül-belül, el kell mondanom, hogy ez a kis gép Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem kapható, viszont a készülék alján található címke szerint eredetileg ez egy "Magalhães Model No.: MG 10T, Made in Portugal", tehát valószínűleg külföldről beszerezhető. Megtalálható még Magalhães MG2, vagy Magellan Classmate PC néven is, Windows 7 Starter kiadással telepítve (295 Eurós áron láttam, ami jelenleg 87 ezer Ft).

A gyártója a portugál JP Sá Couto nevű cég, amely rendkívül szerencsés módon a 2008-ban kialakuló gazdasági világválság idején kapott szárnyra, amikor Portugália 500 ezer, Venezuela pedig egy millió darab olcsó netbookot rendelt tőlük. Ezzel kissé letörték az OLPC (One Laptop Per Child) alapítvány terveit, akik az emlékezetes 100 dolláros, AMD alapú gépeket akarták elterjeszteni, de az XO gyártási költségeit nem tudták 180 Dollár alá szorítani. (érdeklődőknek: CM vs XO)

A cég az Intel Classmate PC-n alapuló gépét szerelte össze és Magellán néven adta tovább, hihetetlennek tűnő 50 dolláros darabáron, vélhetőleg a portugál állam és az Intel támogatásával. Nem csak állami megrendelésre gyártottak, az első modellt akkor 285 euróért dobták piacra. Érdekesség, hogy a venezuelai és portugál diákoknak szánt netbookok csak szoftveresen tértek el egymástól. A dél-amerikai gépekre állítólag Hugo Chaveznek köszönhetően a Windows helyett egy, a saját országa által fejlesztett Linux verziót telepítettek.

A tesztben szereplő példány már egy újabb generációt képvisel, de még mindig a portugál cég szereli össze, az Albacomp az értékesítéssel és a szervizzel foglalkozik. Arról sajnos nincs információm, hogy hivatalosan milyen darabáron vette a magyar állam, csak a leltári értékét ismerem, ami 103.125 Ft. Hogy milyen hardvert és szoftvereket kapunk ezért, az nemsokára kiderül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.