2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer E5 575G: ahol a gamer laptop kezdődik

Első heteim tapasztalata: ennyiért ez jelenleg a piacon a legjobb vétel, kevés kompromisszumot kell csak kötnöm.

[ ÚJ TESZT ]

Belsőség

Szeretem az i3 procikat. Az első Intel termék, amit szeretek. Az a jó bennük, hogy sok mindent tudnak. ami fontos, és jelen van az i5-i7 vonalban. Jellemzően csak a számomra felesleges részeket metszik le róluk, ráadásul a sebességük is a nagytesóké alatt marad. Így a procik elég erősek maradnak, és kimondottan takarékosan és hűvösen dolgoznak. A gép emiatt csendben teszi a dolgát, az alján csak játék közben érezhető a VGA enyhe melegedése, máshol akkor sem. Nem extrém mértékben forrósodik fel, és a hűtés sem hallható többórányi Battlefield után sem. Sőt, életemben először mertem online játékban részt venni akkus üzemben, miután ennél a gépnél sem gyors lemerüléstől, sem thermal throttlingtól nem kell tartani. Az egyetlen problémát az alsó rácsok elhelyezése jelenti, mivel mondjuk kanapén fekve játszáskor ez a rész teljes takarásban van, így a melegedés sokkal intenzívebb lehet. Én figyelek erre, de ezt azért tervezhették volna okosabban.

A 4+8GB RAM rendkívül simává teszi a hétköznapi böngészést, multitaskingot, és alkalmi videószerkesztésre is vidáman alkalmas a gép. Single core teljesítményben a benchmark szerint veri a Core i5-ös tesót, és Hyper Threading is van. Ebből levonható két tanulság:

1. Ne vegyél Core i5-öt, mert csak többet fizetsz azonos teljesítményért
2. A szintetikus tesztek eredményét felesleges megnézni is
3. Most lepődj meg, mert nem említettem, hogy lesz 3. tanulság is!
4. Játék: Fedezd fel a ~20e Ft eltérést okozó 3 apró különbséget!
5. Gondolkozz el azon, hogy te is mehettél volna inteles marketingesnek, és mondhatnál tök alaptalan állításokat a drágább procik előnyeiről!

Az egy terás HDD csendben teszi a dolgát, lassúnak sem mondanám. Az SSD-n pedig szárnyal a rendszer, meg az a két nagyobb játék, amit oda telepítettem. Maga a gép a betöltés után általánosságban rendkívül gyors, lényegében semmire nem kell várni. Még egy észrevétel: A legvadabb Full HD-s BF4 multiplayer közepén, a háttérben 20-22 weboldalt megy egy Full HD-s videólejátszást megnyitva sem volt 5GB-nál több RAM használatban a 12-ből... Mentem volna inkább marketingesnek a Kingstonhoz...

A kijelző FullHD-s, ami ennyiért még mindig elég ritka. Szégyellheti is magát minden gyártó: A mobilomban már 3 éve is FullHD IPS kijelző volt, pedig nem volt drága telefon. Most meg örömködnöm kell, hogy egy középkategóriás laptopba sikerült berakni egy ilyen felbontású matt TFT panelt. Örülök én, de a betekintési szögek elég hamar invertálódnak, főként felülről nézve. Én ezt úgy hidalom át, hogy nem nézem felülről. Szerencsére jól megy a szekér, futja még asztalra is, ezzel a problémát sikerült megoldani. Oldalról nem vészes, négyen néztünk rajta Rouge One trailert fullhádéban, és mindenki dicsérte a képminőséget. Ennél többen meg ne nézzék az én laptopomon a képernyőtesztet, ez nem az MTK stadion... A fényerőről nem írtak jókat a külföldi tesztekben, de én kellemesen csalódtam benne. Munkához a minimum +1-es állást használom az asztali lámpám fényénél. Kültéren nem szoktam használni a gépet, odakint nem a Firefoxot futtatom, hanem a kutyát. De tény, hogy láttam már jobb minőségű és kontrasztú kijelzőt.

A hangja laptop mércével mérve kiváló. Igazán meg vagyok elégedve a hangerővel és a hangminőséggel is. Még basszus is van, amit máskor mindig hiányolok. Fülessel hallgatom általában, természetesen úgy is hibátlan.

Üzemidőben a 12 óra elérhető, de csak, ha előtte kikapcsolod a gépet. A valóságban így másfél órányi gépelés, némi webrádiózás, kis ablakban videózás, gy kis böngészgetés után 79%-nál jár a töltöttség, és úgy 90 körül lehetett bekapcsoláskor. Most még 7:12-es üzemidőt jósol. Szerintem annyit bírni is fog ezzel a felhasználással. Tapasztalatom szerint Full HD videózással 6-7 órát bír, Aktív netezéssel szintén ennyit. Bár az Acereknél általános tapasztalatom, hogy a kezdeti kapacitáshoz képest még +30-40 perc fog megjelenni 8-10 töltés után. Nekem ez több mint elég. Utazásra úgyis a tabletemet fogom be, ami úgy 10 órát bír. Játszottam már rajta 3 órán át BF3-at, és az akkuban még maradt 17% szufla.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.