2023. június 2., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mennyi az annyi? Játékra szánt PC-t, használt alkatrészekből

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mennyit spórolhatunk ha ügyesen matekozunk? Sorvezető azoknak, akik szinte a nulláról belevágva építenének asztali gépet.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Nagyjából két évig voltam asztali PC hiányában. Nemrég végre összeállt bennem a kép, hogyan kellene apránként, alkatrészekből összedobni valamit, amivel ha nem is kompromisszummentesen, de lehet játszani. A bolti árakat megnézve sajnálatos módon azt vettem észre, hogy az elmúlt 2 évben nem sok minden változott árakat tekintve, sőt, mivel a piacnak jutott bőségesen negatív hatású események, így esetenként ugyanazt a teljesítményt ugyanazon az áron kínálták, mint a legutóbbi konfigurációm idején. Régebben sem szégyelltem a használt piachoz, vagy a magánszemélyként kereskedőkhöz fordulni ha kellett valami, de most eldőlt: ha komolyan gondolom, akkor kénytelen leszek minden egyes ezrest megfogni ott, ahol tudok.

Korábban volt mindenféle vasam. Intel és AMD processzor is, ahogy Nvidia vagy Ati/AMD videokártya. Építkeztem mATX méretben is, kalandoztam APU irányba rövidet... Nem igazán tartom magam elfogultnak (bár házban szinte mindig NZXT felé indulok), mindig próbálom a lehetőségeimhez mérten a legjobbat összeszedni. Mivel most egyértelműen a játék és az általános felhasználás volt a cél, bármilyen irányban elindulhattam. Kérdezgettem, próbáltam kiindulási támpontot keresni.

Végül úgy döntöttem, hogy ez a támpont a Battlefield játékszéria lesz, mert valószínűleg ezzel fogom a legtöbb időm eltölteni. Innen indult, hogy CPU vonalon jó, ha tud 8 szálat, mert ez a széria nagyon szépen kihasználja és profitál belőle. Amit a legtöbbször ajánlottak, ezen a téren elvérzett és igazából a keretembe sem fért bele. Elhatároztam, hogy bár sokan lesajnálták, de olyan platform felé indulok, amivel volt már tapasztalatom korábban, így tudom mit keressek és mire számíthatok.

Mivel a keret véges és alapvetően a grafikai teljesítmény az elsődleges szempont játékoknál, így olyan extrákat mint az SSD vagy a különálló hangkártya nem erőltettem, ha nem fér bele hát nem fér bele. Nem vetettem el ezeket sem, de nem tekintettem alapnak egy játékra összerakott géphez. HDD-m volt - mivel sokévnyi személyes holmi gyűlt rajta össze, ezért azt mindig átmenekítettem. Ezen kívül egerem meg billentyűzetem is akadt még elfekvőben, minden mást be kellett szerezni. Az árakat és összehasonlításokat a vásárlás időpontjában elérhető ár alapján írom egy megbízható bolt árait nézve. Azóta történhettek változások, akadhatnak eltérések.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.