2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Acer Iconia P10 Tablet

Fémházas, sztereó hangszórós tablet koros chippel és Widevine L3-as certtel.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, belső, Android

Bevezető
A meglévő Huawei T3 10 2/16 GB-s változat tárhelye kezdett már szűkös lenni. Nem kerestem aktívan, de egy akciónak köszönhetően lecsaptam egy Acer Iconia P10 tabletre. Elsődleges szempontok: 10+", 3+ GB RAM, 32 GB+ tárhely, hazai garancia. Neten keresgélve, nem nagyon találtam adatot az eszköz bemutatásáról, de más oldalak tesztjei alapján 2023-as modellel lehet dolgunk.

Külső
A tablet egy eléggé hosszúkás dobozban érkezett. Felnyitva elénk tárul a tablet fóliában (nincs gyári képernyővédő fólia), mellette pedig egy dobozban a töltő és USB-C kábel, valamit a tablet alatt egy kis papír alapú felhasználói utasítás, tájékoztató.

Az eszközt vízszintes felhasználásra tervezhették. Így tartva gépet az előlap felső közepén található egy kamera. Gondoltak a kézben tartó felhasználókra is, mivel a két szélén a felső harmadban található 1-1 hangszóró, elkerülve, hogy a kezünkkel letakarjuk. Felső élen található bal oldalon a hangerő állító és bekapcsoló gomb közte az egyik mikrofon, míg jobb oldalon a másik mikrofon és a kézzel kioldható mSD slot takaró. Szokatlan helyre, a jobb felső sarokra rakták a jack aljzatot, az USB-C port pedig jobb oldalon középre került. Sajnálatos módon a hátsó kamera kiáll a tablet síkjából, így tok nélkül nagyon figyelni kell rá, hogy hova és hogyan rakjuk le, sík asztalon billegni fog.
A látványért egy 5:3-as képarányú 10.4"-os 2000x1200-as felbontású IPS panel felel, amit mind a négy oldalon kb 9-10 mm széles káva szegélyez. Kijelző az előlap 78.6%-át foglalja el, ami 221 PPI (képpont sűrűség). A színek szépek és van automatikus fényerő szabályzás is.

Belső
A gép lelke egy (2019-ben bemutatott) 8 magos, 2 GHz-es MediaTek M8183C CPU, Mali-G72 MP3 és 4 GB RAM. Tárhelyből 64 GB eMMC áll rendelkezésre, ebből bekapcsolás után 53,28 GB maradt szabadon, amit max. 512 GB-os mSD kártyával bővíthetünk.

Lefuttatva néhány teszt eredmény:
Geekbench 6

GFXBench


Antutu 3D lite (sima változat nem futott le)

Tesztek alatt csak enyhén volt langyos a készülék hátulja a fém hátlapnak köszönhetően.

Android

Előre telepített app-ok

A tabletet Android 12-vel és 2022. december 5-i biztonsági frissítéssel szállították. Semmi gyártói app, vegytiszta Androidot kapunk. Remélhetőleg ez jótékony hatással lesz a frissítések gyakoriságára. Bár ha ezen a szinten marad, nekem az se okoz gondot. Bekapcsolás után egyből jelzett egy 143 MB-os, majd pedig egy 153 MB-os frissítést a rendszer. Ezek telepítése után már 2023. március 5-ei lett a biztonsági frissítés állapota, a felhasználható tárhely mérete pedig 52,99 GB-re csökkent.

Kezdőképernyőn található egy dokk rész, amin az elhelyezett ikonok mindig láthatóak maradnak, akárhova lapozunk a főképernyőkön. Kezdőképernyőről nem törölhető a Google keresősáv és a dátum rész se. Ikonokat a főképernyőn emiatt csak 3x5 felosztásba tudunk kirakni, míg a további lapokon 5x5-öt. Az Entertainment Space és kereső app tiltása után viszont a főképernyőn marad ezek üres ikonja (első képen bal felül a sárga-piros-kék-zöld ikon) és a kereső sáv is. Ezen a problémán másik launcher segíthet. Van Google Kids Space, amivel korlátozhatjuk a gyerek hozzáférését, de én az idáig jól bevált Google Family-t fogom használni.

Sajnos a tablet csak L3-as Widevine cert-tel rendelkezik, így le kell mondanunk például a Netflix nagy felbontású streamjeiről. És valószínűleg emiatt Youtube-on csak max 1080p-s felbontást választhatunk. Disney+-on is inkább HD-nak tűnik a kép. Viszont HBO maxon jónak tűnt a felbontás. Hangzása elfogadható, pár film és sorozat ledarálható vele. Talán még zenelejátszónak (spotify) is szívesen használnám, bár ekkor a basszusokról le kell mondani.

Néhány egyéb funkció, ami a gyári Androidon felül megkapunk:
- DuraSpeed: felgyorsítja az előtérben futó alkalmazásokat a háttérben futó alkalmazások letiltásával. Így egyes értesítések késhetnek vagy meg se kapjuk.
- BesLoudness: hangerő fokozó a hangszóróhoz
- MiraVision: képminőség-javító technológia

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.