2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

RX Vega 64: problémás nagyágyú

Nagy teljesítmény, potom pénzért. De mégis hol a bökkenő, amiért nem lehet mindenkinek ajánlani?

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Igencsak vegyes érzelmek kavarognak bennem a kártyával kapcsolatban. Az elején szinte mindent megtett azért, hogy egy életre megutáljam és elfelejtsem. A referencia változat sajnos eléggé hangos, szenved hőmérsékletproblémákkal, s a fórumokat elnézve ez jelentős számmal előfordul a custom kártyáknál is. A driveres problémák mára már azért orvosolva lettek, ennyi idő után ez mondjuk a minimum, ami elvárható. Irdatlan fogyasztása van, a teljesítmény/fogyasztás mutatója valami borzalmas, a zöldek ezt a teljesítményt fele ekkora fogyasztásból képesek voltak kihozni.

De ha belegondolok, hogy a GTX 1080 teljesítményét megkaptam ~30%-kal olcsóbban, annyira már nem is tűnik borzalmasnak a helyzet. Szó se róla, tényleg hangos, és sokat is fogyaszt, azonban számomra még mindig az ár ami a legmeghatározóbb dolog. Talán kivételes eset vagyok, engem nem zavar, ha játszadozás közben hangoskodik a gép, az esetek döntő többségében úgyis fej-/fülhallgatót használok. Ennek tekintetében pedig összességében úgy vélem, hogy számomra kifejezetten jó vételnek bizonyult a Vega.

Nyugodt szívvel azonban nem tudnám bárkinek ajánlani. A custom kártyák véleményem szerint szimplán nem érik meg az árukat, használtan nagyjából annyiba kerülnek, mint például egy új RX 5600 XT, ami egyszerűen játékos szemmel nézve minden tekintetben jobb vételnek bizonyul: teljesítményben megegyezik a Vegával, kevesebbet fogyaszt, halkabb, s ott van még ráadásul a garancia is. A referencia darabok már sokkal kedvezőbb áron beszerezhetőek, ez esetben viszont mérlegelni kell, mi a fontosabb számunkra: fogyasztás, halk működés, vagy pusztán a teljesítmény. Mindenképp kompromisszumos a referencia modell, de én azért látok még benne fantáziát.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki időt szakított a cikkem elolvasására, remélem érdekes információval tudtam szolgálni. Építő jellegű kritikákat mindig szívesen fogadok, ezúttal se kíméljetek. :)

Azóta történt

  • Hitman: Freelancer

    Alig hallani róla, mégis őrülten addiktív lett a Hitman 3-hoz kiadott ingyenes kiegészítő, a Freelancer.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.