2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Egy gép szimultán több felhasználó kiszolgálására

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Miért maradt meg az 1 fehasználó – 1 kiszolgáló felállás? Nem pazarlás ez a sokmagos számítógépek világában? De!

[ ÚJ TESZT ]

Célszoftverek: BeTwin, SoftXpand; Végszó

Maradt hát a második opció. Annyit tudtam előre, hogy a Windows Távoli asztal szolgáltatását meg lehet változtatni, hogy engedélyezze szimultán több felhasználó bejelentkezését, azaz: amíg én lokálisan bejelentkezem, valaki távolról a másik felhasználói fiókba bejelentkezhet. Innen már csak a „távol”-t kell közel hozni: mondjuk a távoli gépet hagyjuk ki a képletből és a perifériáit kössük direkt a helyi gépre!

Persze, ha tudtam volna, hogy mit keresek, sokkal egyszerűbb lehetett volna a keresésem: a Wikipedia Multiseat desktop virtualization-nak hívja. Ja, hát így könnyű.

Két szoftvert próbáltam ki. A Thinsoft által fejlesztett BeTwin VS 64 bites programja volt az első.

A gyors telepítés és restart után a perifériák csoportba foglalása zajlik:


A monitoron megjelenő utasításokat a később evvel a monitorral együtt használni kívánt billentyűzettel és egérrel kell végrehajtani

Újabb reboot...


...és működik: a Windows 7 bejelentkező képernyőjén függetlenül mozognak a kurzorok!

Nem látja az egyik felhasználó, hogy mit csinál a másik, nem rossz! Viszont mivel laptopról van szó, hangja csak az egyik felhasználónak lehet és a grafikus rendszer is elbutult: az Aero felület hiányával együtt lehet élni, de a hébe-hóba játszott Sins of a Solar Empire (SoSE) hiánya már zavaróbb volt.

Még elfogadtam volna ezt a kompromisszumot is, de a százdolláros ár (minden egyes felhasználó után, azaz 2 user = 200 $) már ellehetetlenítette a további használatot. Mindenesetre, akinek elég a 15 napos próbaidő és nem kell neki 3D, átmeneti megoldást nyújthat például garanciális rendezés idejére. A konfigurálás a program deaktiválása után egyszerűen elvégezhető, a perifériák a szabad halmazból a munkaállomásokhoz rendelhetőek:

A másik a MiniFrame által fejlesztett SoftXpand, annak is a Duo Pro változata. Az egyszerű telepítés után –bár engem meglepett, hogy a vírusirtó leállítására kér a telepítés idejére– újraindítás, és a felhasználóválasztó képernyőn már egy új, ismeretlen „ablak” fogad:

A monitorokat Workstation 1-nek és Workstation 2-nek nevezi és [JobbCtrl]+[BalCtrl]+[WS száma] billentyűkombinációval a billentyűzetet, [Jobbklikk]+[Balklikk] kombinációval az egeret is párosíthatjuk a monitorhoz. Szerencsére a rendszer megjegyzi, hogy mihez mit párosítottunk, így ha később nem akarunk változtatni a rendszeren, megmaradnak a párosítások.


Bejelentkezés után a két felhasználó egymástól függetlenül dolgozhat

Előnye a rendszernek, hogy a gép grafikus teljesítménye megmarad, a SoSE is szépen futott tovább.


A Cluster Manager felületén lehet a munkaállomásokat és a programot ki- és bekapcsolni, ami például driverfrissítés előtt erősen ajánlott

Sőt, ami engem meglepett, engedélyez megosztott erőforrásokat, például az integrált hangkártyára mindkét felhasználó kivezérelhet audiótartalmat.


Esetleges átkonfigurálásban a Configuration Managerben van lehetőség

A próbaverziónál a használhatóságot igencsak rontja az óránkénti automatikus kijelentkeztetés, de a dolog megnyugtatóan működik. A 40 $-os ár már belefért a büdzsébe is, így hát erre esett a választásom.

Végszó

A bevezetőben feltett kérdések ugyan nyitva maradtak, de az elvont kérdésekből levezethető felhasználóközeli kérdéskört igyekeztem kicsit jobban körüljárni.

Egy Core i5-ös gép 4 GB memóriával nagyon sok tartalékkal rendelkezik, olyannyira, hogy ezt a tartalékot akár több felhasználó részére is elérhetővé lehet tenni. Nincs az a pénz, amiért visszaváltanék megint Atom alapú gépre, vagy csak egyszálas végrehajtást támogató processzorral szerelt gépre, viszont a 4 szál az esetek zömében kihasználatlan.

Én nem érzek semmilyen teljesítménybeli változást, azáltal hogy a laptop, amin eddig dolgoztam mostantól nem csak és kizárólag engem szolgál ki, ellenben örülök annak, hogy költséghatékonyan sikerült megoldani az elromlott laptop pótlását: a meglévő hardverek mellé (1 jól működő laptop, billentyűzet, egér) csupán egy monitort és egy megfelelő szoftvert kellett beszereznem, ami forintra átszámolva nem érte el összesen 15 ezer forintot. Ezért az összegért biztos, hogy nem kaptam volna megfelelő, hagyományos alternatívát, de még a javítás költsége is magasabb lenne.

Azóta történt

  • VMware és GlusterFS

    Egy beszélgetéssel indult, hogy hogyan lehetne több gépre vSphere-t húzni közös háttértárral. Egy teszt lett belőle...

Előzmények

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  • Windows 8 Hyper-V telepítése

    Hyper-V környezet és vendég operációs rendszer telepítése, hálózat konfigurálása lépésről-lépésre.

  • A System Center 2012 licencelése

    A Microsoft System Center 2012 licencelése sokat egyszerűsödött a 2007-es kiadás óta.

  • Virtualizáció egyszerűen

    Ebben a cikkben egy Windows 2003 Small Business szerver virtualizációját szeretnem bemutatni lépésről...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.