2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

14 fejhallgató gyorstesztje

A minap meghallgattam 14 fejhallgatót, amit magunkkal vihetünk egy utazásra. A kérdés: melyiket érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

2012.10.25-én felkerestem a Mammut II-ben található Saturnt, mert 50%-os árleszállításokkal kecsegtettek. Akkor hivatalosan még Saturn volt, de már MM logók függtek mindenütt, és vörösben úszott a bolt. Leértékelt árukat nem találtam, de az átrendezés miatt a fejhallgatók még nem voltak bedugva a közös förtelmes forrásba, így zavartalanul felpróbálhattam az összeset, ami érdekes lehet azoknak, akik utazáshoz keresnek megoldást.

Ha már szóba hoztam, pár mondatban megemlékeznék a bevásárlóközpontok hangforrásairól a fejhallgatóosztályon. Ez általában egy mp3 lejátszó jele szétosztva minden fejhallgatóra, amin a hanganyag alapból is lehet rossz minőségű. Ez a forrás teljesen alkalmatlan egy High End fejhallgató meghajtására.
A tapasztalatlan érdeklődő így joggal gondolja, hogy egy 100.000 Ft-os fejhallgató nem nyújt nagyobb élményt, mint az ő 3000 Ft-os példánya. Éppen ezért bevásárlóközpontokban érdemes saját forrást használni a meghallgatáshoz.
A házimozi / Hi-Fi osztályok hangfal erősítőinek fejhallgató kimenete sem számít minőségi forrásnak, azok fő profilja nem fejhallgatók erősítése, kialakításuk, alkatrészeik minősége nem éri el a kifejezetten fejhallgatókhoz tervezett eszközökét.

Az én zenei forrásom a mostani teszt során végig a Cowon D2-esem volt, ami a hordozható lejátszók közt szerintem még ma is sorolható a felső-középkategóriába. Másik állandó útitársam egy Beyerdynamic DT231PRO, ami tapasztalatom szerint nagyjából megfelel a Beyerdynamic DT 235-nek. Ennek a karakterét szeretem, illetve otthon használok egy Sennheiser HD250 Linear II-t, Asus Xonar Essence STX-ről.
Emellett előszeretettel járok olyan rendezvényekre, ahol ki lehet próbálni fejhallgatókat (akár fórumtársakkal magán találkozó, vagy nagyban szervezett PH!ejhallgató találkozó, vagy „külsős” rendezvény / bemutatóterem).

Szerk.:
Kaptam a cikk topikjában jogosan pár kérdést/ kritikát. A félreértés elkerülése végett: nem gondolom, hogy a Cowon D2 valami High and Mighty lejátszó, van nála sok szebb, hangban is jobb, akár telefonok közt is. Az sem biztos, hogy jobban szól az emlegetett házimozi erősítők fejhallgató kimeneténél, de megeshet. Azért ezt használtam, mert jelenleg ez a legjobb mobil eszköz, amivel rendelkezem, megszokott zenéim jó minőségben vannak rajta, ilyen környezetben nekem ő szolgál referenciaképp.

Hű társaim az ucán...

... és otthon

Nem vallom magam audiofilnek, nálam sokkal több tapasztalattal rendelkező fórumozók is koptatják a billentyűzetet a témához kapcsolódó topikokban, és ezt a szót nem is szeretem. Inkább azt mondom, szeretem a minőségi zenehallgatást, és erre törekszem egy ideje anyagi korlátaimnak megfelelve.
Hogy milyen hangkaraktert szeretek? Nem vagyok bass-head, de szeretem a pontos, erős és gyors mélyeket, és ha nincs egy tartományban sem extra kiemelés, „egyben van” a hangkép. Ezen felül is inkább az analitikus, részletező hangzás áll közelebb a szívemhez.
Ezeket csupán azért írom le, hogy az egyéni preferenciáimat, tapasztalataimat lássa a kedves Olvasó.

A gyorsteszt során nem ugyanazokat a számokat hallgattam, többnyire Sade Adu, Michael Bublé, Judas Priest, és legfőképp a Friends of Carlotta: Live in Studio albuma szólt. Ezen felül volt még SOAD, Rammstein, Patricia Barber, és amihez éppen kedvem támadt.

A kipróbált fejhallgatókat igyekeztem több szempontból értékelni, és végül summáztam a véleményem egy minősítéssel, a nagy PH!-s tesztekhez hasonlóan. A tesztelt modellek felsorolása véletlen sorrendben történt, illetve az azonos modellcsalád tagjait egymáshoz közel helyeztem.

A termékekhez járó kellékekről, és csomagolásról nincs információm, az Extrák: pont alatt mindig a fejhallgató valamilyen plusz funkcióját, vagy tulajdonságát értem, amivel eltér az átlagtól, többnyire pozitív irányban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.