2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

10 gigabites LAN otthonra

Egy 10G hálózat építését és konfigurálását mutatom be a cikkben, lépésről lépésre.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés a 10G rejtelmeibe

Ebben a cikkben egy 10 gigabites optikai hálózat építését és konfigurálását szeretném bemutatni, remélem hasznosnak találjátok. A vége felé lesz egy kis Hyper-V és pfSense is, mert ezek nélkül nem tudtam működésre bírni a rendszert, a Windows network bridge módja valamiért nem működött rendesen.

Az elején a különböző lehetőségeket mutatnám be. Két kliens közötti kapcsolatra fogok koncentrálni, mert a switchekkel nem igazán foglalkoztam, és otthoni használatra még mindig elég drágák.

A két legelterjedtebb típus a megszokott CAT6-os vagy CAT6a-s LAN-kábelt használó hálókártyák, illetve az SFP+ csatlakozóval rendelkezők. Az előbbiek esetén csak egy CAT6-os vagy jobb LAN-kábelre van szükségünk a két végpont között. A másik variánsnál ennél bonyolultabb a kapcsolat. Rövidebb távolságnál, maximum 10 méterig használhatunk DAC (direct attached copper) kábelt, ami csak egy passzív rézkábel, és ezért aránylag olcsó, viszont ha nagyobb távolságot kell áthidalnunk, akkor szükségünk lesz két optikai transceiverre és közéjük egy optikai kábelre.

Itt több választásunk van:

10GBASE-SR:

Ez MMF-hez (multi mode fiber) való, 850 nm-es hullámhosszú lézereket használ, és a kábel minőségétől függően 300 illetve 400 méter a maximális távolsága OM3-as és OM4-es optikai kábellel. Ez a legolcsóbb variáns, és ezért eléggé elterjedt, könnyű hozzájutni. Általában narancssárga vagy aqua (világos-ciánkék) színű a hozzá való kábel, 62,5 vagy 50 μm-es belső átmérővel.

10GBASE-LR:

SMF-rel (single mode fiber) használható, egészen 10 km-ig, 1310 nm-es lézerekkel. Én ilyeneket fogok használni, mert ezeket kaptam meg olcsón. Az ehhez való kábelek pedig citromsárgák, 9 μm-es átmérővel.

10GBASE-ER, illetve 10GBASE-ZR:

40 és 80 km-es adóvevők, 1550 nm-es lézerekkel. Nem otthonra valók.

Az optikai kábel vásárlásánál figyelnünk kell, hogy megfelelőek legyenek a végeken a csatlakozók. Az SFP+ modulokon LC csatlakozók találhatóak, tehát olyan kábel kell, aminek mindkét végén ilyen van. Méghozzá kettő, mert a kábelnek duplexnek kell lennie, hiszen két irányban fogunk kommunikálni. Használhatunk két simplex kábelt is, ilyenkor ügyelni kell a megfelelő csatlakoztatásra, az adót a másik oldalon a vevőhöz kell bekötnünk.

Egy SFP+-os szett alacsonyabb áron beszerezhető, a 10 Gb-es UTP-s 10GBASE-T hálókártyák még mindig elég drágák, és főleg akkor kifizetődőek, ha már van kiépített hálózat megfelelő kábelekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.