Hirdetés

2020. november 27., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Az Ősi Demokrácia

  Az ősi skandináv társadalom házakból (rokonok, családok), törzsekből és nemzedékekből...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 14 éve 32

 • Skandináv mitológia VI. rész

  A Forgó Kerék A forgó kerék a legrégebbik vallási szimbólum Európában, amit már a kőfaragásokban...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 1

 • Skandináv mitológia V. rész

  Loki

  Mint Hemdallr esetében, a gyors észjárású Loki is sokáig foglalkoztatta a skandináv mitológia szakembereit, történészeit. Őt a skandináv Hefaisztószának lehet beazonosítani, az olimpiai istenek kovácsa, de nevének sikeres fordítását érdekes módon máig homály fedi.

  Loki nevének jelentése „zár”, „fedél” és „vég”, az Indo-Európai LUK (=bezárni valamit) szóból ered. Persze ennek van értelme, mert elvégre Loki az oka, hogy a világ véget ér Ragnarok-nál, de ettől nem lesz még teljes a kör nevének értelmezésében. Az Indo-Európai LUK jelentheti a „villámlás” és „meggyújtani, fényt hozni”, és így már mindjárt sokkal könnyebb megérteni, hogy miért futott örökké Þórr („villám”) elől. Loki továbbá a tűz és a szél istene és ő az istenek kovács.

  Heimdallr-al összehasonlítva ő pont az ellenkezője; Heimdallr a mennyek és a Föld közvetítője, míg Loki háborút okoz a két világ között. Heimdallr az áldás, míg Loki a korrupció. Heimdallr kinyitja a világokat, Loki véget vet azoknak és bezárja őket. Heimdallr szivárványa az istenek kegyelmét hírdeti, míg Loki tüze csendben settenkedik, ravaszul teli árulással, amíg végül ki nem tör a mindent felemésztő tüze, mint ahogy a villámcsapás éri a Földet. Heimdallr ajándékokat hoz a halottaktól (elfek), míg Loki a törpöktől (sötét elfek) szerzi azokat. Heimdallr fehér, tiszta és békés az emberek szívében, aki a mennyek őrzője, míg Loki a vad és nyughatatlan, és a szenvedély örök lángjában emésztődik.

  Folytatás...

  Vikthor 14 éve 13

 • Skandináv mitológia IV. rész

  Heimdallr

  Heimdallr az egyik legrejtélyesebb skandináv istenségek egyike. Annyira titokzatos, hogy a magukat szakértőknek nevezett, különböző egyetemeken dolgozó emberek szinte semmit sem tudnak róla. Még a nevének a jelentésére sem jöttek rá, persze ezért nem is hibáztatom őket, mivel Heimdallr titkai messze kijátszotta a történészeket és irodalmárokat.

  A jelenlegi tudomásunk szerint Heimdallr „haza/otthon-völgy” vagy „világ-völgy” jelent (norvégül - Heimdal), amihez persze sehogysem rendelhetünk értelmet bármilyen felfogásban. Viszont Heimdallr germán megfelelője Haimaþellar, már egy kicsit mást jelent: „haza/otthon-számláló” vagy „világ- számláló”. Ebben az a logika, hogy amit voltaképpen Heimdallr csinál, az nem más mint az, hogy szemmel tartja és figyeli a gyerekeit a trónjáról az Északi Sarkról. Persze ez egy elég szegényes elmélet, de jobbat nem találtam rá még.

  [kép]

  Folytatás...

  Vikthor 14 éve 1

 • Skandináv mitológia III. rész

  A Fehér Isten Egyszer Odinn (Svarog a szláv megfelelője), a mennyei apa, megparancsolta...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 13

 • Skandináv mitológia II. rész

  Zöld Menedék Tolkien fantasztikus Középfölde világa tele van mindenféle lénnyel, amit...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 1

 • Skandináv mitológia I. rész

  Andvari Gyűrűje ''A Gyűrűk Ura'' című könyv lenyűgöző alkotás. Tolkien nyelvezete és...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.