2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Skandináv mitológia VI. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Forgó Kerék A forgó kerék a legrégebbik vallási szimbólum Európában, amit már a kőfaragásokban...

[ ÚJ TESZT ]

A Forgó Kerék

A forgó kerék a legrégebbik vallási szimbólum Európában, amit már a kőfaragásokban láthatunk kőkorszak óta. Az univerzum körkörös mozgását szimbolizálja.
A kör négy küllője a négy legfontosabb fesztiválját jelképezi (téli napforduló, tavaszi napéjegyenlőség, nyári napforduló és az őszi napéjegyenlőség), az évszakokat (tél, tavaszt, nyár és ősz), az élet fázisait (reinkarnáció, születés, élet és halál), a nap fázisait (éjjel, reggel, nappal és este), az elemeket (levegő, tűz, víz és föld), a Hold arcait (holdfogyatkozás, növekvő hold, telihold és fogyó hold), a fő irányokat (észak, kelet, dél és nyugat) és még sorolhatnám. Mindegyik egy tengely körül forog, mint a kerék a májusfa tetején.

[kép]

A forgó kerék lehet konstruktív, életet adó, ugyanakkor desktruktív, életfosztó is. Ha az órajárással egyezően forog, akkor azt a Nap kerekének hívjuk és az erejét a wyrd-ből (sors) a világunk felé sugározza. Ha órajárással ellenkező irányba forog, akkor az Þórr kalapácsa, és az erejét a wyrd-be sugározza a világunkból. A kerék a Nap melegítő tüze, ami ugyanakkor meg is égethet minket; az életet adó víz, mai meg is fullaszthat bennünket. Életet ad és vesz el.

Ha vallásos értelemben vesszük, akkor a Nap-kerék felgyorsítja a folyamatokat míg a Þórr kalapácsa lelassítja vagy megfordítja az irányt. Mindkét szimbólum bármely esetben lehet pozitív és negatív, kreatív és desktruktív, attól függ, hogy milyen helyzetben van.

A körkörös létezés értelme, hogy fejlődjünk és az istenek mellé emelkedjünk. Végül, határozatlan ciklus után, elég fejlettek leszünk, hogy visszatérhessünk Ásgárðr-ba, a Nap-kerék közepébe; az elf világba.

A forgó kerék a legfontosabb részét képviseli a hitünkben, a vallásunk alapját, és mindent, amit az univerzumnak látnia kell ennek fényében.


(Az élet forgása)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.