2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Az online telefonálásról

    Sziasztok!

    A cikkemben az online telefonálás egy néhány fontos eleméről fogok nektek írni.

    Biztos sokan használtatok már olyan programokat, mint a Skype, MSN, stb. Ezek a programok mind az ún. VoIP, vagyis Voice over IP protokollt használják arra, hogy az egyes felhasználók közt kapcsolatot képezzenek. A VoIP szabályozza két vagy több eszköz között a valósidejű multimedia folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy a VoIP-pal lehet chatelni, hang- és videóhívást intézni, és ezt egyszerre nem csak egy, hanem több résztvevővel is.

    Viszont ha van egy kisebb cég vagy nagyobb család, vagy akár nagy cég, persze, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ugyanezt a VoIP technológiát alkalmazva több készüléket és számítógépet is internetes telefonálásra használjunk. Ilyenkor szükség lesz egy telefonközpontra: ezt más néven szervernek, illetve PBX-nek (Private Branch eXchange-nek) nevezzük.

    A VoIP technológián belül ki kell emelnem a VoIP protokoll egy ún. signaling protokollját, a SIP-et (Session Initiation Protocol). A SIP felelős a kapcsolatok felépítéséért és lebontásáért. Vannak olyan PBX-ek, amik főleg a SIP protokollt használják a működésükhöz. az ilyet SIP szervernek nevezzük, a hozzájuk kapcsolódott számítógépeket vagy telefonkészülékeket pedig SIP kliensnek.

    Folytatás...

    thomasnagy 11 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.