Hirdetés

Az alaplap és a procihűtő liezonja a tűreszelővel

Szervusztok!

A napokban beújítottam egy i5-3570K procira, amivel a hipi-szupi Asus P8Z68 Deluxe/Gen3 lapomat leptem meg, kvázi karácsonyra. Gondoltam, a gyári hűtő helyett fölrakok rá egy COOLERMASTER GeminII M4 RR-GMM4-16PK-R1 hűtőt [link] - hadd hűljenek kicsit jobban a proci környéki FET-ek, MOSFET-ek, miegyebek...
Raknám föl a hűtőt, de akárhogy forgattam, annak hőcsövei minden pozitúrában ütköztek a proci környéki hűtőbordák valamelyikébe. Végül kiválasztottam a leginkább elfogadható megoldást - amihez reszelni kellet ugyan az egyik bordából, de nem túl sokat. Ezt követően még további apróbb moddolások következtek:
1. A hűtő ventijének cseréje erősebbre, a CM Hyper 212+ hűtőjére / a felfogató rugó maradt az eredeti.
2. A hűtő rögzítő keretének cseréje, egy NOCTUA NM-I3 keretre.

Prolimatech Retention

Jó pár hónapja porosodott már a fiókomban egy AMD CPU-k hűtéséhez adaptálható Prolimatech Retention rögzítő alkalmatosság kép 1. - amikor elővettem azt onnan: egyrészt, hogy újítsak a vason / másrészt, mert hosszúak már a délutánok - és kissé unatkoztam. Egy Asus M5A99X EVO lapra kívántam felmókolni...gondoltam, leváltom vele a CM 212+ tartóját, mert ez dizájnosabb, meg mert szeretem az apró kihívásokat, meg mert "érkezik nemsoká az X6 1100T, és annak dukál egy ilyen"....Gondosan előkészítettem a dolgokat, miközben hálálkodtam a ház gyártójának: milyen jó, hogy van ablak az alaplapi tálcán, nem kell kiszednem a deszkát a műtéthez...
Hűtő le, 212+ bak ki, proli hátlap be, proli tartókeret be...be...be....de mégsem; itt valami pöcök van. Van ám, rendesen. A keret masszív fémből van és teljesen sík az alja! kép 2. Megmutatom tótágasos helyzetben is kép 3. Ez még akár jó is lehetne, de az én hardvereimmel nem jött össze. Több apró áramköri elem is "útban volt" - azaz éppen a keret valamelyik pontja alá esett. Ha fölrakom a keretet, és meghúzom a négy rögzítő csavart, akkor könnyen szétmorzsolódhatnak...Arról nem is beszélve, hogy a fém jó elektromos vezető, és könnyen elővarázsolhat egy kis amperszagot. Próbáltam egy Asus M4A89TD PRO deszkával is, a helyzet detto...
Sűrű anyázások közepette visszaállítottam a dolgokat origora.
Biztosan megoldhattam volna a dolgot 4 alkalmatos gumi- vagy műanyagkarikával, amit a rögzítőkeret fülei alá teszek, megemelve ilyen módon azt: ne érjen hozzá a lapon lévő veszélyeztetett részekhez kép 4. - de valahogy elfogyott a lelkesedésem.
Azért nem dobtam sutba a Prolimatech tartókeretet, legközelebb tudom, mire számíthatok.
Nektek is ezért meséltem el...

Dinamikus táplálkozás

Miről is van szó?
Arról, hogy a mindennapi életünk menetrendszerű monotóniáját gyakran megtöri egy-egy rendhagyó esemény. A társadalmi élet normái szerint élő ember időnként kénytelen-kelletlen eleget tesz protokolláris, baráti, családi kívánalmaknak, és alkalomadtán jelentősen eltér megszokott étrendjétől. Keresetlenebb szavakkal: túleheti magát, a pohár fenekére nézhet, elcsaphatja gyomrát – vagy csak úgy istenigazából felönthet a garatra…Ilyesmi bárkivel előfordulhat. Csak a nagyon szélsőséges „szabadúszók” engedhetik meg maguknak, hogy makacsul, már-már aszkéta módon kitartsanak megrögzött étrendi szokásaik mellett.
A dinamikus táplálkozás lényege, hogy étrendünknek a megszokottól való minőségi, mennyiségi eltéréseit sürgősen kompenzálni kell: időt és feltételeket biztosítva zsigereinknek a regenerálódásra. Milyen tényezőkre figyeljünk a kompenzálás, a dinamikus helyrehozatal során? Az alábbiakra:
1. Mennyi ideig tartott az extrém hatás?
2. Milyen volt az intenzitása?
3. Mennyire vagyunk gyakorlott vétkezők?
4. A „bűnös” étel-ital kategóriája, mennyisége.
5. Aktuális egészségi állapotunk.
A nyitott szemmel járó ember, úgy élete derekán ráébred: táplálkozási vétkeit, illetve azok következményeit, célzott táplálkozással (diétával) lehetséges és ajánlatos enyhíteni. „Egyszer hopp, másszor kopp” – tartja a szólás, mintegy módszertani alapelvét lefektetve a dinamikus táplálkozásnak.
Nézzük most meg közelebbről az egyes tényezőket, amelyek meghatározhatják stratégiánkat, taktikánkat a dinamikus táplálkozás során!
1. Időtényező
Nyilvánvaló tény, minél kevesebb ideig ártottunk magunknak (jelen esetben zsigereinknek), annál kevesebb időt kell szentelnünk a regenerációra, helyrehozatalra. Egy átmulatott éjszaka következményeit általában 48 óra alatt heverhetjük ki – a fiatalok, a kiváló kondícióban lévők valamivel hamarabb. Az első 24 óra a gyors kompenzáció szakasza – küzdelem az „elvonási tünetekkel”. Ilyenkor áll helyre protoplazma-állományunk eredeti homeosztázisa: a normális víz-és elektrolitforgalom, a sav-bázisegyensúly, a szervezetünkre jellemző ionmiliő. Ha nem „vetettük el nagyon a sulykot”, különösebb táplálkozási megszorítás nem szükséges, fogyaszthatjuk a megszokott menüt / a kényszerű pihenés alatt úgyis böjtölni fogunk…A gyümölcsfélék, hűs folyadékok jól jöhetnek a gyulladt gyomornyálkahártya megnyugtatására. A második 24 óra a luxuskalóriák elégetését, a salakanyagok kiválasztását kell, hogy szolgálja. Meg kell izzadni!!!
Lehetőleg a szabadban végzett mértékletes fizikai erőkifejtéssel, vagy szaunában – és legalább 20-30 percen át. Eközben ügyeljünk arra, hogy percenkénti pulzusszámunk ne haladja meg a „220 mínusz életévek” 70 %-át! Levezetve a „képletet” egy 40 éves halandóra: 220 – 40 = 180.
Ennek a 70%-a = 120. Tehát a 40 éves átlagember, az átmulatott éjszakát követő edzése során, tartósan ne lépje túl a 120/perces pulzusfrekvenciát! Edzettebbeknél más értékek adódhatnak. A 100-120-as „fordulatot” viszont a neméppenatlétaalkat emberek is jól bírják fél órán keresztül.
A több napon, esetleg több héten át tartó hedonizmus negatív hatásait a kilengés, kicsapongás idejével arányos helyreállító időszaknak kell követnie. Amilyen intenzív volt a „kanyarvétel”, legalább annyi energiába kerül majd a megszokott csapásra való visszatérés…Az élet már csak ilyen. Ha gyakorta kettős vagy még több ívű kanyarokkal tarkítjuk kiruccanásainkat, könnyen előfordulhat, hogy vissza se találunk majd eredeti önmagunkhoz. „Nem ismerek rád!” – fogjuk hallani mind többet a munkatársak, barátok, családtagok körében / és biztos, hogy nem a látásuk, szemük épségével összefüggésben…
2. Intenzitás
Hiába rövid idejű az „ereszd el a hajamat”, ha nagyon kiléptünk a hámból, ha nagyon felöntöttünk a garatra…Ilyenkor bármennyire is rövid volt az átmulatott éjszaka, biztos, hogy másnap kutyául fogjuk érezni magunkat. Jeges borogatást kívánunk a fejünkre, gyomrunk közepébe és gyalázatos „macskajajunk” lesz, undorodunk ételtől-italtól / aki ilyenkor nem undorodik, az már rég a „lejtőn” jár…A kúrára itt már nem elegendő a 48 óra. A tünetek hasonlóak vagy megegyeznek a heveny gyomorrontás tüneteivel; a helyrehozatal itt már több napig is eltarthat. Első teendő a gyomor-és bélrendszer mielőbbi alapos kiürítése. Segít ilyenkor a „kéretlenül” jött hányás, hasmenés. Ha mindezeket manipulatív úton érjük el, az is jó megoldás. A hányás és hasmenés okozta víz-és elektrolitveszteséget azonban feltétlenül pótolni szükséges! Legjobb erre a célra a főtt burgonya enyhén sózott, lehűtött leve. Bázikus hatásánál fogva megnyugtatja az agyongyötört gyomrot, pótolja a nátrium-és káliumveszteséget. De jól jöhet még a citromos limonádé, a szénsavmentes ásványvíz, a nem túl savas, natúr paradicsomlé.
Gyomor-és bélhurut esetén kerüljük a túl édes folyadékokat, cukrozott befőttleveket, a tejet; mert a magas szénhidráttartalom és a tejfehérje egyaránt fokozzák a hurutos tüneteket! Egy-két napig tanácsos koplalni – időt biztosítva ezzel a helyreállító anyagcserefolyamatok számára. Ne féljünk attól, hogy ez alatt az idő alatt éhen halunk! Ha megfelelő a folyadékbevitel, akkor tartalék energiaraktáraink segítségével majd „belülről” fogunk táplálkozni: apasztjuk a zsír-és szénhidrátdepókat. Nem kell a leépüléstől, leromlástól, nagyarányú elgyengüléstől tartanunk. Aki mégis nagyon „elgyengülne”, az is érje be ilyenkor tej nélküli burgonyapürével, reszelt alma és háztartási keksz „koktéljával”! Az alma pektintartalma nyugtatóan hat a gyomor- és bélfalakra. A lúgos kémhatású, rostos táplálékok mintegy szivacsszerűen abszorbeálják az irritált gyomor hiperszekréciós váladékait.
Azért azzal számolnunk kell, hogy a gyomorrontás és kényszerű böjt legyengíthetnek. Ezért, hacsak lehet, az abúzus utáni első napon maradjunk ágyban, pihenjünk. Az alma- és krumplidiéta után fokozott óvatossággal cserkésszük vissza a csülkös töltött káposztát étrendünkbe!
3. Mennyire vagyunk gyakorlott vétkezők?
Vannak, akik a kilengésekben meglehetős praxisra tettek szert, gyakorlott vétkezők, valóságos „trapézművészek”…Ők az úgynevezett nagyevők, nagyivók, akik csak komoly következmények nyomán, orvosi regulára tartanak méregtelenítő kúrát. A külső szemlélő akár még irigyelheti is őket, mert látszólag könnyen úsznak meg mindenféle orgiát. A látszat azonban csal, ők szoktak általában „váratlanul” és relatíve fiatalon, azaz nyugdíjkorhatár előtt meghalni. Szervezetük szinte egyik hónapról a másikra lázad fel: a következmény gyors, radikális, végleges és végzetes.
Tehát annyit ajánlanék csak e cím alá útmutatóul: itt, mármint a kicsapongások terén, nem követendő a mondás: gyakorlat teszi a mestert…Hosszú távon mindenféle szélsőség az egészségünk rovására megy, ez alól az evés-ivás sem kivétel.
4. Kilengésünk tárgya
Nem mindegy, mitől csömörlöttünk meg. Az intenzitás mértékét tárgyalva, javaslatokat adtam az öngyógyításra. Azok jól jöhetnek valamennyi esetben, de van egypár specialitás is.
• Alkoholfogyasztás
Kevés szeszes ital fokozza a gyomornedvek termelődését, növeli étvágyunkat, oldja gátlásainkat – némileg még a vér koleszterinszintjét is …A baj nem is a kulináris fogyasztás, társasági koccintgatás okán keletkezik, hanem inkább a „vezérhangya” beindulása szokta azt okozni, amikor a dominóelv teoretikus tételeit a gyakorlatban is szemléltetjük az egymást követő poharak döntögetésével…Ha többet iszunk az ildomosnál, többféle „dimenziót” élhetünk meg.
1. 0,1-0,2 ezrelék véralkohol-tartalom: ez a „szalonspicc” állapota, itt kellene megállni…
2. 0,3-0,4 ezrelék : széles mozdulatokkal igyekszünk behatolni a társaság fókuszába / akár némi erőszak árán is / avagy éppen ellenkezőleg: egyre laposabbakat pislogunk, a csöndes nirvána állapotába merülünk / és akár szunyálunk is egy sort...
3. 0,5 ezreléket elérő vagy azt meghaladó mértéknél már tanácsos orvost hívni – lehetőleg
„sürgősre”…
Ha alkoholból a kelleténél többet fogyasztottunk, „másnap” igyunk sok folyadékot! Lehetőleg ne „üres” vizet, hanem a léböjtkúrákra is javasoltak egyikét-másikát, merthogy az alkohol nemcsak a folyadék nagy részét, hanem az abban lévő ásványi sókat is kihajtotta sejtjeinkből, vérplazmánkból – amelyeket minél előbb pótolni kell!
Mivel az alkohol lebomlása során a szívre és az idegrendszerre rendkívül káros, toxikus anyagok keletkeznek, elegendő időt és megfelelő körülményeket kell biztosítani mindezek lebontására. Ilyenkor ne erőlködjünk, a sportolással is csínján, mértékkel bánjunk! Figyeljük meg az ébredési pulzusunkat! Ha az a megszokott értéknél 15-20 %-kal több, akkor egy lassú sétánál, testmeleg vízben való lebegésnél ne vállalkozzunk többre! A pszichés igénybevételt is kerüljük / halasszuk el legalább három nappal az alkohol káros hatásairól írott kisdoktori értekezésünk megvédését…!
Jól jöhet a tivornya utáni napon egy kis B1-vitaminlöket: tudniillik a nagy mennyiségű alkohol lebontására valószínűleg ráment az egész készletünk – ami esetleg megmaradt volna, azt pedig kivizeltük. (Íme, a vízben oldódó vitaminok dicstelen sorsa…) Fölvehetjük ezt tabletta formájában vagy pedig természetes formában: 50 g-nyi pékélesztő (ha „bírjuk”), esetleg 1-2 evőkanálnyi búzakorpa – lehetőleg kefirben, joghurtban elkeverve – elfogyasztásával.
Nemcsak az alkohol, hanem bármely étel méreg lehet, ha nem tartjuk be a „Soknál több az elég” követelményét. Túlevés után emésztési zavar, dyspepsia keletkezik. Az emésztési zavar okozói alapján erjedéses és rothadásos dyspepsiát különböztetünk meg.
• Erjedéses dyspepsia
Erjedéses dyspepsiát válthat ki az erjedőképes, magas szénhidráttartalmú táplálékok nagy mennyiségben való egyszeri fogyasztása. (Gyümölcsök, gyümölcsízek –„nagymama lekvárja”– cukrászsütemények, édességek, mézzel vagy cukorral együtt fogyasztott pékélesztő…) Az erjedéses dyspepsia lényege, a szénhidrátok emésztésének zavara. Az egyszeri étkezés alkalmával elfogyasztott, túlzottan nagy mennyiségű szénhidrátot az emésztőszervek képtelenek feldolgozni. A vékonybél alsó szakaszába és a vastagbélbe jutott keményítőt a különféle baktériumok erjesztik. Az erjedés termékeként ecetsav, vajsav, alkohol (Láttál már falusi eperfa alatt epertől lerészegedett kacsákat imbolyogni?…), aldehidek keletkeznek; amelyek fokozzák a bélperisztaltikát, és hasmenés (diarrhoea) keletkezik.
Ilyenkor híg, szúrós szagú, gázbuborékoktól habos széklet ürül, amelyben nagy mennyiségben fordulnak elő emésztetlen keményítőszemcsék.
Ha vízszerű és gyakori a székletünk, akkor néha már csak a széntabletták segítenek. Ne féljünk tőlük! A hasmenés gyógyítására jótékony hatású minden nagy felületi megkötő-képességgel rendelkező, semleges vagy enyhén lúgos vegyhatású élelmiszer: reszelt sárgarépa, reszelt alma, tej nélküli burgonyapüré…Sárgarépán és almán kívül más gyümölccsel, zöldséggel ne nagyon kísérletezzünk! Vigyázzunk ilyenkor az édes ivólevek, tejtermékek fogyasztásával is! Ha a székletünk visszanyeri formált alakját (Hogy azt ne mondjam: karcsúsodik…), visszatérhetünk megszokott étrendünkre.
• Rothadásos dyspepsia
Rorhadásos dyspepsiát válthat ki a túl sok fehérjét tartalmazó, zsírban bő étkezés. A töméntelen fehérjét a gyomor és a vékonybél egyszerűen nem képes feldolgozni: emésztetlen fehérje kerül a vastagbélbe és ott rothadásnak indul. Normális esetben is végbemennek rothadásos folyamatok a vastagbélben, de csak kis mértékben; mert a fehérjék szubsztrátumait az emésztőnedvek már a gyomorban, vékonybélben aminosavakra bontják, ahonnan azok így javarészt időben felszívódhatnak. De ha a fehérjék a szükségesnél jóval nagyobb mértékben kerülnek az asztalunkra, és azt el is fogyasztjuk, a vastagbélben rendellenes, fokozott rothadás megy végbe. A széklet ez esetben is híg, de sötét színű, rendkívül bűzös, alkalikus vegyhatású.
A rothadásos emésztési zavar kezelésére jót tesznek az alkoholos másnaposságot enyhítő diétás ételek, italok. A panaszok enyhülésével, itt is fokozatosan térjünk vissza megszokott étkeinkhez
– nem feledve: inkább gyakran és keveset, mint ritkán, de akkor mértéken felül…!
5. Aktuális egészségi állapotunk
Elmélkedéseimet elsősorban a relatíve egészséges emberek életvezetési, táplálkozási útmutatójául ajánlom. Kifejezett egészségügyi elváltozások esetén szakorvosra, szakorvosokra tartozik a táplálkozási előírások összeállítása, monitorozása, esetleges korrekciója. Ha eddig még nem találkoztunk gasztroenterológussal, dietetikussal, szerencsések vagyunk – s döntően rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon.
Mindaz, amit leírtam, fokozottan érvényes átmenetileg meggyöngült egészségi állapotokra. Amennyiben szervezetünk éppenséggel különféle kórokozókkal hadakozik, éppen elég legyőznie azokat, ne terheljük még külön is nehéz ételek emésztésének nehéz munkájával!
Nem tudjuk, mert nem látunk magunkba, hogy az emésztés milyen hatalmas feladatot ró zsigereinkre. Az extrakalóriák feldolgozásáért, a szükségleten felüli anyagok kiválasztásáért, elégetéséért, a salakanyagok tárolásáért, ürítéséért keményen meg kell dolgoznia. Nem véletlen, hogy degeszre tömött hassal moccanni sincs kedvünk / vagy, ha lenne is: nemigen tudunk…Aki bármely oknál fogva kondíciója alatt van, az ne végezzen tehát „kalapkúrát” – s abbéli örömében, hogy „legalább az étvágyam a régi!”– ne torkoskodjon / egyik sem használ!
Aki volt már komolyabb beteg, ágyhoz kötötten nézte a sápadt falakat, nem hiszem, hogy vörösboros pacalpörköltre vágyott volna…Sokan még a kedvelt, mindennapos, évek óta megszokott, napi 1-2 csésze feketéjüket is mellőzik ekkor pár napig. Természetes, atavisztikus ösztöneink újulnak meg ilyenkor és sietnek a segítségünkre.
Kár, hogy kilábalván a bajból, megfeledkezünk róluk…

Nadrág

Nadrág nem szövetből készült, nem olló és nem gépek szabták testét . Nadrág egy cica volt.
Egy nyári napon le-föl hajkurászta a káposztalepkéket az udvarunkon. Amikor meglátott engem, nem menekült, nem futott el; csak nézett és nézett. Néztük egymást. Jó sokáig tartott ez, mígnem ő unta meg hamarább, s lassan hátat fordítva, átbújt a kerítés alatt. A szomszéd kertjének lucernalevelei jelezték visszavonulásának útját.
Másnap, nagyjából ugyanabban az időpontban, újra megjelent. Most nem lepkékre vadászott, egyenesen az orgonasövény védelmébe vonult, onnan szemlélte a környéket és engem. Arra gondoltam, közelebb megyek hozzá, felajánlom neki barátságomat. Lefelé indultam hát a terasz lépcsőin, egyenesen a sövény irányába. Nem kapkodtam el a dolgot. Lassan, óvatosan emeltem lábaimat, „mintha tojáshéjon...” Négy-öt lépésnyire voltam tőle, amikor megelégelte mutatványomat, és egykettőre a lucernásban termett.
– Ez nem jött össze! – szakadt ki belőlem, a visszafojtott levegővel együtt.
A következő két napon nem jelentkezett a cica. Gyorsan elmondom, hogy egyébként igazi falusi cirmos cica volt, halvány csíkokkal a hátán. Afféle „tizenkettő egy tucat” lett volna, ha első lábain fehér „zoknik” nem lettek volna. De voltak, és nagyon csábítottak arra, hogy közelebbi ismeretséget kössek gazdájukkal. Éppen vasárnap volt, amikor úgy gondolta őkelme, hogy ismét meglátogatja portánkat. Lehet, hogy a vasárnapi csirkehúsleves illata, vagy talán a gyönyörű idő, vagy talán mindkettő egyszerre volt az oka, hogy most egészen közel kerültünk egymáshoz. Annyira közel, hogy ha akartam volna (és ha ő is akarta volna), akkor megérinthettem volna. Gondoltam, jobb, ha ő kezdeményez / a simogatás lehetőségét nyilván ki kell érdemeli. Ezért hát finoman hátráltam közeléből, mígnem sarkon fordulhattam.
Nem azért fordultam sarkon, hogy faképnél hagyjam, hanem azért, hogy kisvártatva főtt csirkebőrrel térjek vissza. Körülbelül három lépésnyi távolságra megálltam tőle, és elibé dobtam a csalit, amelytől azt reméltem, jó lesz ajánlólevélnek egy induló barátsághoz. A csali csodát tett! A gyanútlan jószág nagyon gyorsan „fölszippantotta”. Még fényes volt a szája, amikor nem túl gyors, ám határozott léptekkel hozzám jött, és megkerült olyan módon, hogy kisterpeszben lévő lábaimat körbefonta derekával és még díszítő cirókákat is kanyarított rájuk a farkával – azazhogy a nadrágomra, merthogy éppen abban voltam. Mindezt köszönetnek szánta.
Kapcsolatunk innentől kezdve közelivé és rendszeressé vált. Utóbb családunk valamennyi kétlábújával megismerkedett. Mindenkivel lehetőleg a nadrágszáron keresztül. Innen kapta a Nadrág nevet. A három lépés távolságot velem is betartotta; kézzel megérinteni nemigen lehetett, viszont a lábainktól minden közelítést elfogadott. Még a „menj már arrébb, útban vagy” taszításokat, odébblökéseket is.
Igazából nem vált a házunk cicájává. A hét majd minden napján, majd mindig ugyanabban az órában keresett föl bennünket. Ilyenkor elfogyasztotta a számára kijáró ételt, illedelmesen maradt kicsit, míg végül elköszönt a lábainktól.
Ősszel még naponta jött, télen már kevesebbszer láttuk, ám a tavaszi gyermekláncfű sárga bóbitái már nem hajoltak el udvarunkon puha lépteitől, mert többet soha nem került elő...

Mezei futás

Az akácos mellett futottam, amikor kőhajításnyira egy fácántyúkot
fedeztem fel az út közepén. Mintha csak rám várt volna. Amikor annyira
megközelítettem, mint amennyire egy lapos kavics kacsázni képes
a sima víztükrön, (próbáld ki!) elindult komótosan kocogva előttem.
- Ni csak, incselkedik! - gyorsítottam...
- Ni csak, követnek! - gyorsított ő is...
- Az nem lehet, hogy az apró lábaiddal lehagysz!
- Behemót hústorony! Úgysem érsz utol!
Bizony, hogy nem értem utol. Jó kétszáz méternyit futottunk együtt.
Eleinte gyorsuló tempóban, aztán pedig beálltunk az én szubmaximális
teljesítményemre - mindvégig tartva a közöttünk lévő távolságot.
Amikor őkelme látta, hogy nem telik több tőlem, rajtaütésszerű
balra átot csinált futtában, és eltűnt az aljnövényzet között.
Talányos, hogyan jött össze ez a challenge day…
Lehet, hogy őkelme csupán a kicsinyei közeléből csalt engem távolra,
ügyes csellel hitegetve: utolérhetem…
Ne fuss versenyt a fácántyúkkal / hacsak nem vagy világklasszis!

Sétálj velem!

Sétálj velem!

Szeretek sétálni. Ilyenkor többet látok a világból. Bicikliről is sok mindent lát az ember, futás közben is sok minden észre véteti magát, de csak a séta az, ami teljességében felkínálja a világot. Felkínálja és közben így szól, állj meg nyugodtan, ha tetszik valami! Nézd meg, érintsd meg a kezeddel, szemeddel, lelkeddel!
Minden séta rejt valami felfedezni valót. Mást mutat magából a természet tavasszal, amikor zöldre fest dombokat, hegyeket és megint mást ősszel, amikor a zöld helyett bíbort és aranyat hint a fák leveleire.
Most meghívlak kedvenc útvonalaim egyikére, a „vackor”-ra. (Azért „vackor”, mert pont félúton van a vackorkörtefa – amelyik májusra fehér virágjaival csalogatja a méheket.) Ez körülbelül hat kilométer séta a határban, dűlőutakon. Válasszuk ki időpontnak, mondjuk, a májust / előbb már úgyis példálóztam a májussal...és a májust különben is kiváltképpen szeretem. Ne ijedj meg a távolságtól, két órán belül kényelmesen megjárjuk! – menet közben meg-megállva is.
Az első négyszáz métert egy országút padkáján, párhuzamosan a kisvasút sínjeivel tesszük meg. Ha szerencsénk van, jön „Piroska”, a motorvonat és sípolva üdvözöl bennünket. Még az is lehet, hogy integetnek majd az ablakaiból ismeretlen ismerősök, akik már láttak túracipőt...E szakaszon más különösebb varázslat nemigen érhet. Éppenséggel elszórakozhatsz még azzal, hogy „leléped” a telefon-és villanyoszlopok távolságát / de ezt már úgyis betéve tudod: lakott területen belül negyven, azon kívül pedig ötven méter.
A gépkocsikból azonban túl sok van – ezt a szemeden, füleden kívül az orrod is tanúsítja – jól teszed hát, ha kellő oldaltávolságot tartasz.
Végre itt az András-kereszt, végre itt a vasúti átjáró. Fordulás jobbra, és irány előre, a vackorig. Balról és jobbról egyaránt szántóföldek. A két oldal között dűlőút, imitt-amott árokparttal. Búza, repce, napraforgó, kukorica, hébe-korba egy kis burgonya lakják a földeket – többnyire még rejtőzködve (ám a búza már szárba szökkenten fésüli a szelet). A kalászok tüskefrizurája sprőden böködi tenyered, ha éppen végigsimítod, milyen lesz az idei termés. Régebben Péter-Pálkor arattak, manapság inkább júliusban járnak a kombájnok. Előttem, a földút keményre járt hátán, apró lyukak jelzik: nemcsak mezei pockok, egerek és indulatos hörcsögök laknak odalenn, hanem mindenféle apróbb-nagyobb lárvák, bogarak is. A repce vakító sárgáját nemsokára méhek rohamozzák. Az út menti zöldben pipacsok izzanak, szarkaláb kéklik, miközben szagos bükköny édeskés illatát hozza egy fuvallat – legyintve hozzá keveset az érdes napraforgólevelek fanyar kipárolgásából. Lépésről lépésre távolodsz a sínektől, közelítesz a vackorhoz. Egész úton pacsirták szitálják rád a csöndet. Negyed óra után eléred a mezsgyéül szolgáló akácost. Itt megtörik a csend, az ágak közül rád rivall egy mátyásmadár: – látlak, vigyázz!
Mire a vackorhoz érsz, gyöngyözik homlokod; szíved észrevette az emelkedőt / ha „befelé” hallgatózol, meghallod dobbanásait.
Szinte nyári a hőség. A vackorbokor virágai már átadták helyüket a leendő termésnek. Lehullott szirmok töppedt, kiszáradt levelei siratják a nemrég volt, szebb napokat. A vackor nemcsak úgy egyszerűen idenőtt. Küldetést teljesít. Éppen egy kereszteződésben, egy magaslati ponton áll, és mutatja az utat a vándornak, az erre tévedő mindenféle halandónak. Innen rád köszön a négy égtáj minden látható faluja, a Hernád-völgy kék-zöld ága-boga.
Nem mozdulok, csak a tekintetem szárnyal. Nagyokat sóhajtok – szakítok a friss levegőből kedvemre valókat; súlytalanná válok a szabadságtól...
Harangszó és vonatkerekek távoli üzenete szólít a visszaútra. Fordulok hát és indulok. A varázs hazafelé menet sem szűnik meg. Új és új arcot ölt, ezer formát mutat. Ha becsukom a szemem, bármikor elő tudom csalogatni őket.