2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • LG WOLED HDR mód konzisztencia

    LG WOLED HDR mód konzisztencia

    Legutóbb az LG 55 C9 WOLED SDR módjának konzisztenciáját elemeztem, ahol feltehetően egyedül az
    RGB->WRGB konverziótól várható számottevő hiba.

    Ma a HDR móddal teszem ugyan ezt: lenulláztam a gyári 1D, illetve 3D LUT-okat, illetve kikapcsoltam a Gamma 2.2 -> PQ (Rec.2100) konverziót. Tehát lényegében most is a kijelző natív szíterét mértem 17^3 (drift, avagy "kúszás" kompenzáció mérésekkel együtt ~5100) ponttal, csak ezúttam "W-boost", avagy HDR módban. Ez 2 óra 45 perc helyett 1 óra 30 percet vett igénybe, mivel sokkal magasabb fényerőt produkál a HDR mód (~112 helyett ~800 nit volt a csúcsfény) és a műszer gyorsabban méri a világos mintákat (rövidebb az exponálási idő).

    Ez esetbe az RGB->WRGB konverzió hibáin jóval túlmutat majd a "W-boost" okozta hiba, avagy a világos színek deszaturációja (kifakulása) a magasabb fényerő elérése érdekében. Illetve mivel sokkal magasabb csúcsfénnyel (és magasabb elektromos teljesítménnyel, így magasabb hőtermeléssel) dolgozik a kijelő, sokkal instabilabb (a sötét árnyalatok mérésére is kihat az "Image Retention", amit a véletlenszerűen váltakozó minták közt a világosak okoznak).

    Folytatás...

    janos666 6 hónapja 2

  • LG WOLED RGB-> WRGB (white substitution) pontosság teszt

    LG WOLED RGB-> WRGB (white substitution) pontosság teszt

    Az utóbbi bejegyzésem folyományaként végeztem egy tesztet, amivel egyrészt számszerűsíthető, másrészt illusztrálható, hogy az LG 55 C9 WRGB OLED-en milyen pontos az RGB -> WRGB white-substition (mikor a kijelzőpanel a fehér alpixellel helyettesít más komponenseket fogyasztáscsökkentés és tartósságnövelés céljából) SDR módban.

    Ehhez definiáltam egy egyedi színteret ColourSpace-ben, ami "üres" 1D és 3D LUT-okkal lemért R,G,B,W koorditánátákra mutat, mint célérték, így ezzel összevetve a mért köztes, kevert színeket kiderül, hogy milyen hibát okoz az RGB -> WRGB konverzió. Utána készítettem egy korrekciuós LUT-ot és rápakoltam egy tetszülegesen választott jelenetre, hogy legyen valamiféle vizuális közelítő összehasonlítás, hogy mennyire észlelhető a torzulás. Illetve a WaveForm grafikonon is látható, hogy kb. mekkorát mozdulnak a színek.

    Folytatás...

    janos666 6 hónapja 0

  • "Egy LG OLED G3-at nyúzok - kell ezt egyáltalán kalibrálni?"

    Az imént kaptam ezt a kérdést privátban, és most, hogy volt kedvem résztekbemenően válaszolni, gondoltam, hogy ide is kirakom a választ.

    A kell az túlzás, de érdemes. Rossznak nem rossz a gyári színkezelés, de van 2 gond és 1 dilemma:

    1: A kijelzőpanelben történik egy "W substitution", mikor a bemenő RGB jelből WRGB lesz úgy, hogy a lehető legmagasabban álljon a W és ennek megfelelően csökkenjen 1 vagy 2 R/G/B komponens. Így kicsit csökken a fogyasztás és nő az élettartam.

    A gond ezzel csak az, hogy nem tökéletes, kicsit torzítja a színeket és a gyári 3DLUT ezt nem igyekszik korrigálni.

    Ez sokpontos méréssel (pl. ~4000 mérési pontból készült 3DLUT) jól kezelhető.

    2: A fentri WRGB színkeverés HDR-ben más üzemmódba vált: nem csak kiváltja az R/G/B-t W-vel, mikor sötét árnyalatokon képes rá (úgy 350-450 nit alatt), hanem "W boost" van (a csúcsfényeknél), ami azt jelenti, hogy úgy ér el magasabb csúcsfényt, hogy deszaturálja a világos színeket.

    Ez addig rendben is van, míg csak a nagyon világos árnyalatok pontatlanok chroma értelemben, de az alsó "W substition" és a felső "W boost" régók közti átmenet viszonylag hamar kezdődik (a kelleténél kicsit hamarabb kezd deszaturálni).

    Folytatás...

    janos666 6 hónapja 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.