2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Home Cinema Color Management

Biztos azt látod a kijelződön, amit a készítők megálmodtak? Avagy: Kalibrátort mindenkinek?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető

Ezen cikkben egy régóta létező, és működőképes (az élet egyes területein régóta aktívan használt), az átlagfelhasználó számára is emészthetően tálalható, otthoni felhasználók körében mégis máig valamiféle "idegen eredetű űrtechnológia" népszerűségével vetekvő számban szőnyeg alá söpört rendszert szeretnék bemutatni.
Azon nem titkolt hátsó szándékkal, hogy kedvet adjak a használatára, és a magam részéről megtegyem, amit tudok, hogy mind szélesebb körben elterjedtté váljon.

Profi, vagy akár hobbi fotósok, weblapdesignerek, és nyomdászok, kép és videó szerkesztéssel foglalkozók bizonyára betéve ismerik már a rendszert, ez az írás elsősorban nem nekik, hanem az otthoni, "igényesebb fajta átlagfelhasználók"-nak készült, de bárkinek megérheti átfutni, meglehet, hogy talál benne valami újat, és/vagy érdekeset.

Lássuk, miről is van szó:

A Color Management System egy átfogó rendszer, mely azt hivatott biztosítani, hogy az aktuálisan használt, konkrét megjelenítőtől függetlenül (adott CRT/LCD monitor/TV, projektor, tintasugaras-/lézernyomtató, scanner, kamera, stb.) mindig ugyan azt, sőt, rögtön a szabványos palettához igazított színeket lássuk viszont mindenhol (vagy hardware-es limitáltság esetén, az adott lehetőségekhez mértem, az ahhoz lehető legközelebb állót).

A rendszer elérhető Windows és MacOSX alatt is, utóbbi tágabb alapfuncionalitást nyújt, de a fontosabb dolgok mindkettővel megoldhatók. Linux esetén nem tudom, hogy legalább közelről szaglik-e tőle bármely disztribúció, de sejtelmem szerint ott egyelőre el kell felejteni a dolgot.

Én most csak a Windows alatti felhasználással foglalkozom (mivel nem veszek kézbe semmi almás cuccot), csak a PC-re kötött monitorok/TV-k/projektorok esetében, és azon belül is elsősorban a házimozizásra helyezem a hangsúlyt. (Legfőképp azért, mert ezen felhasználási terület jelenleg a leggyérebb, holott a HD korszakban alapvető dolog kéne, hogy legyen.) Ezen belül is a Vista és Windows 7 féle sotware-környezetre alapozom a példákat.

Igen, a profik még mindig CRT-n nézik vissza a képet Blu-ray master-elés során.

Mielőtt nagyon előreugornánk, vegyük számba, mire is lesz szükségünk (a nyilvánvaló dolgokon túl):
- Egy megfelelően kalibrált, és profilozott megjelenítőre.*
- A Windows (vagy MacOS) megfelelő beállítására.
- CM kompatibilis, és megfelelően konfigurált programokra.

* Nincs feltétlen szükségünk saját mérőműszerre, ha megelégszünk egy közelítő állapottal is, vagy tudunk "bérelni" (pl. házhoz járó egyének formájában).

Elöljáróban arról, hogy milyen eredményre számítsunk:

- Nem egészen úgy fest a dolog, hogy az adott rendszerből próbáljuk meg kihozni a lehető legtöbbet, inkább úgy mondanám, hogy minden rendszerből ugyan azt a tökéletességet próbáljuk kifacsarni, és végül jutunk, amire jutunk. De nagy vonalakban elmondható, hogy míg a tökéletes eredményhez minőségi megjelenítőkre van szükség, addig a kevésbé jó kategóriákat képviselő megjelenítőkkel is elérhetjük az önmagukhoz képest kiváló (és alapállapotukhoz képest itt is akár nagyságrendekkel jobb) eredményt. Még azt is megkockáztatom, hogy egyes esetekben többet ér a jól kalibrált, és managelt, olcsóbb megjelenítő, mint a kalibrálatlan, és/vagy manageletlen drágaság (drága megjelenítőknél előfordul a gyári előrekalibrálás, de a color managementről minden esetben magunknak kell gondoskodni, ehhez esetleg segítséget, fáradságot kímélő, vagy minőséget javító eszközöket kapunk a gyártótól).

- A szabványos színleképezést célozzuk, nem a leg csili-vilibb ragyogást. Tehát félre ne értse senki, nem fog a nappalink szőnyege a színek tengerének áradatában tocsogni, és nem folyik majd a fülünkön is a neonzöld, metálkék, de infravörösről se álmodozzunk (utóbbit amúgy sem látnánk).

- Ha minden jól megy, akkor a végeredmény az (vagy az efelé tartó úton állunk meg valahol, de közelebb, mint ahonnan indultunk), hogy tökéletesen ugyan azt látjuk a monitorunkon, amit az is látott, aki végső formájában elmentette, majd közzétette a forrásanyagunkat. (Se többet, se kevesebbet.)

- Mint semmi a földön, ez sem 100%-ig tökéletes eljárás, csak a pillanatnyilag elérhető legjobb. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.