2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

4870x2 - Amire azt mondtam: soha

Egy forró pokolba zárt, zajos szörnyeteg, ami csak idegesít, mikor épp ott nem nem indul a CF, ahol kéne?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, problémák...

"Forró pokolba zárt, zajos szörnyeteg", látatlanban így vélekedtem a 2db Rv770-es GPU-val szerelt referenciakivitelű Radeon HD 4870x2 2Gb kártyáról. Alapvetően is ódzkodtam bármiféle SLI vagy Crossfire megoldástól, legyen az több kártya összekötögetése az alaplapon, több nyák összeragasztásából nyert tégla, vagy akár több GPU egy nyákra helyezése. Továbbá úgy voltam vele, ha mégis rákényszerülök, akkor is inkább 2 kártyás rendszert raknék össze, abból könnyebb eladni akár az egyiket, ha problémák akadnak vele, akár mindkettőt, ha már meguntam, illetve ha az egyik bedöglik, akkor ott a másik, míg várom a cserekártyát a boltból, stb.

Konkrétabb megfontolások a multiGPU eljárásokkal kapcsolatban:

- A VRAM nem adódik össze, mindkét GPU mellett ott van a saját memóriaputtonya, amiben javarészt ugyan az foglal helyet. Nevezik ezt klón módnak is, manapság főleg az AFR-t erőltetik (főképp az ATI), vagyis 60FPS-ből 30-at az első, 30-at a második GPU, egyesével felváltva rajzol ki a monitorra, így érthető miért kell ugyan azokat a textúrákat külön-külön is betölteni minkét GPU memóriacsokrába, és miért kell ugyanannyi adatot letárolnia mindkettőnek, hisz mindkét GPU csak a saját hozzádrótozott memóriájához fér hozzá. (Az hogy a CF-hídon, az inaktív, de létező sideporton, PCI-E csatornákon át láthatnák egymás memóriáját érdektelen, annak sebessége eltörpül a GPU beépített memóriavezérlője mellett, pedig abból is nehéz lehet elég gyorsat összehozni, nem véletlen a GDDR5 magas órajele, és a GT-200 drága 512-bites crossbar vezérlője...)
Tehát ha úgy érzed, memóriahiány miatt fullad ki a kártyád, akkor nem jó ötlet mellérakni még 1 ugyan olyat CF-be, vagy SLI-be, vagy akár olyan gyárilag több GPU-s megoldást választani, amin szintén csak ugyan annyi memória foglal helyet az egyes GPU-k mellett. Persze ez esetben is gyorsít a 2. GPU, akár játszhatóvá is válik a játék, de attól még nem a legszűkebb keresztmetszetet tágítottad, csak nyertél valahol némi pluszt, de növelted a kiaknázhatatlan erőforrásokat is. Ez esetben tanácsos lehet egy ugyan olyan VGA, csak több RAM-al, vagy ezekből 2, ha nem csak a RAM fogy el (vagyis előbb megvenni a több VRAM-ost, és mellétenni még 1 olyat, ha az nem volt elég). A RAM elfogyás jele, ha a felbontás/részletesség fokozatos növelésével hirtelen, nagymértékben zuhan az FPS, néha megszalad, aztán megint akadozik a kép. Full-HD felbontáshoz már jellemzően kezd kevés lenni az 512Mb, DX 10(.1) és texture streaming ide vagy oda.

- A teljesítmény nem lineárisan adódik össze, vagyis az SLI és CF rendszerek nem 100%-os hatásfokkal dolgoznak (persze esetenként elérhetik azt), 80% már jónak mondható. Sőt, előfordulhat hogy probléma van a multiGPU támogatással (jellemzően nincs még CF/SLI profil a VGA driverben egy friss játékhoz), és ilyenkor olyan abszurd eset is előállhat, hogy egyenesen lassabb lesz a rendszer, mint 1 GPU-val. Több kártyás rendszernél ilyenkor könnyebb letiltani az egyiket, mint gyárilag összetákolt kártyákon (persze ott is lehet próbálkozni windowsos eszközkezelőből, de az sem épp a legkompatibilisebb eljárás, és nem látod melyik GPU van a DVI kimenetre kötve, csak próbálkozol).
Itt említeném meg, hogy az esztelen FPS hajhászáshoz is nagy butaság egy multiGPU rendszer. Ha nagy felbontáshoz és részletességi beállításokhoz szeretnél játszható FPS-t, akkor nagy eséllyel pályázol a jó (akár 80+) hatásfokra, de ha egy régi játékhoz kell minél több FPS, szerintem nagyon rossz ajtón kopogtatsz. A multiGPU eljárások a minél nagyobb maxFPS-t célzó játékbeállítások mellett már jó, ha 50% hatásfokkal dolgoznak (szénnéhúzott CPU-val is), vagyis kb. 1,5x annyi FPS-ed lesz a 2. GPU hadrendbe állításával. De közben a frame latency nem ritkán a 2x-esére is nőhet (vagyis végeredményben csak rontottál a helyzeteden). 60+ FPS-hez 1 GPU kell, minnél gyorsabb CPU-val, 60-hoz pedig annyi amennyit jónak látsz, bekapcsolt Vsync-el.

- Sokat emlegettük az AFR-t (alternate frame rendering), mert az ATI-nál ez a legjellemzőbb. Emellett, főleg SLI-nél előfordul SFR is (split frame rendering), ami nem a képkockákat váltogatja, hanem vízszintesen, vagy függőlegesen vág ketté minden képkockát, ez esetben előfordulhatnak érdekes jelenségek, mint pl. egy véletlenszerűen hullámzó víz képe megtörik a képfelosztási vonal mentén. Az ATI próbálkozott még SuperTile móddal, ami több négyzetre oszt minden képkockát, de mára mindkét gyártó inkább az AFR-t nyomatja. Ebben csak az az érdekes, hogy az ATI büszke rá, hogy DX 10-ben ő a nyerő, csak az AFR meg nem annyira DX 10 barát (a GPU-k közti lassú kommunikáció miatt). Itt említem még meg, hogy a 4870x2 megjelenésekor szállingóztak a diák, hogy a 2 GPU nem csak a CF hídnak megfelelő kivezetésen át kommunikál, hanem egy, a hubvezérlőből kiágazó, sideport nevű csatorna is fut a nyákban. Nos, sokáig pletykálták, hogy csak a driver hiányzik hozzá, de a sideport máig inaktív, és ma már inkább az a vélekedés, hogy az is marad, mert mindenki elfelejti a 4870x2-t, mire használatra kerülne (ez csak tippelgetés, de állítólag direkt úgy kéne írni a programot, hogy kihasználhassa), tehát a 4870x2 semmivel sem nyújt többet, mint 2db, 1Gb-os 4870-es VGA CF-ben (sőt, kevesebb PCI-E sávszél jut a GPU-knak, mint ha külön slotban lennének, osztatlan 2.0-ás 16x/16x lapon).

- PCI-E sávszél igény. Van ugyan CF meg SLI hidunk is, mégis gondolhatunk arra, hogy a PCI-E vezérlőt is jobban igénybe veszi a CF rendszer, mint ha két független eszköz lenne a slotokban (akár két VGA, csak nem CF/SLI-ben, hanem két külön monitorral eltérő programok futtatására). Tehát nem szabadna spórolni az alaplappal, illik legalább 16 1.1-es sávot (avagy 8 2.0-ásat) tenni minden kártya alá. CF-nél nem drágák az x38-as deszkák 2x16 2.0-ás sávval, annál jobbat el se lehet képzelni alaplap oldaláról 2 kártyához, de egy 3. kártya már itt is kevesebb sávszélt kap. SLI alá már kicsit drágább lehet egy olyan lap, amin 2 db teljes értékű 2.0-ás x16 slot van, de persze itt is létezik, olyan is ami mellé ugyan úgy kapunk egy harmadik 8x slotot is. ha szeretnénk egy kiegészítő kártyát physx-nek.
2-3 különálló VGA esetén gyakorlatilag elég lesz a 2.0-ás 8x mód, viszont arra sem árt gondolni, ha 1 slotba rakunk egy olyan kártyát, amin 2 GPU van, ott már eleve csak 8 sáv juthat egy GPU-ra (8-8 egy-egy GPU-nak), így tehát a 2GPU-s kártya alá illik odatenni a 2.0-ás PCI-E foglalatot, különben csak 1.1-es 8x-8x-nek megfelelő felosztást kapunk eredményül, ami azért nem túl fényes. Illetve erre kell gondolni ott is, ahol 2db 2GPU-s kártyát akarunk betenni olyan alaplapba, ami felezi a sávszélt, ha VGA-t kap (tehát 2db 2 GPU-s kártya alá már osztatlan 2.0-ás 16x/16x lap dukál). Sőt, azt se felejtsük el megnézni milyen PCI-E vezérlővel oldották meg a 2 GPU-s nyákot, mert lehet, hogy eleve csak 1.1-es a vezérlőchip, akkor viszont tökéletesen elég alá 1.1-es 16x slot is (pl. 3870x2).

- Táp: A sok GPU sokat tud zabálni, de még nagyobb a baj, ha olyan helyzet áll elő, hogy nem kap elég kakaót a két kártya, mert 1 ágról (akár 1 kábelről) jön a tápból a 2 PCI-E tápcsati, és a 12V-os ágak max 18A-re vannak szétosztva, így csak 9-9A jut 1-1 kártyának a csatira, és az aljzatból is csak 6A-t tud felvenni, ami 180W. Ez sok VGA-nak elég kéne hogy legyen, de nem egy 4870x2-nek, vagy egy GTX-280-nak. Szóval ilyen rendszerek alá legtutibb egy olyan táp, amin nincs felosztva a 12V-os ág, ilyenkor már csak a max Watt szám lehet probléma, de általában az osztatlan tápokban van elég kraft is (a 4 magos CPU-k is örülni szoktak az ilyen tápnak izmos tuning esetén, ha ezeket mind összehozzuk már tényleg megéri az arát egy ilyen tápegység).

Ha ennyi probléma van a multiGPU körül, akkor miért döntöttem mégis a 4870x2 mellett?
Tavaly nyáron beruháztam egy Full-HD monitorba az 1080p-s filmek miatt. Rögtön látszott, hogy ez alá kevés a 8800GTS 320Mb, ami a korábbi 1440x900-as monitort még vígan hajtotta élsimítás mellett is. Elsőként egy 512Mb-os 4870-re tudtam rátenni a kezem (tényleg siettem a cserével, az előző VGA semmire se volt jó 1920x1200-ban, és hónapokat kellett volna várni 1Gb-os 4870-re, de még a GTX-260 árcsökkentésére is, ami akkor biztosra látszott, csak nem ért ide még az a kártya se, nemhogy olcsóbban). Nos, erről viszont nem soká kiderült, hogy az 512Mb bizony nem elég mindenhova 1920x1200-as felbontáshoz, de hellyel-közzel megtette a kártya majd 1 évig, csak volt 1-2 játék amit félre kellett tennem későbbre (pl. Far Cry 2, GTA IV, jellemzően épp azok, amik érdekeltek is…), vagy kompromisszumokat kellett kötni a beállításoknál (pl. Crysis és Crysis Warhead, vagy akár máshol is, élsimítás terén). Emellett lepergett 1 év a kártya felett és mára nem csak az 512Mb RAM kezdett kevés lenni, de a GPU erejének megfelelősége is kérdéssé vált számomra.
Utód még sohol, az új Geforce állítólag 2010-re csúszik, az új Radeon talán korábban jön, de csak ősszel, én meg nyáron érek rá játszani, és egyre csak azok a játékok sorakoznak, amiket félretettem egy új gép összerakásáig. Akkor mit hozzak össze nyárra?
Korábban azt mondtam, ha kettéhasad a föld, és több GPU kell, akkor inkább 2 kártya, mint gyárilag 2 GPU-s megoldás. Igen, de ~38-40k-ért csak egy másik 512Mb-os 4870-et kaptam volna, akkor még mindig kevés a memória. Mivel használtan nehéz ilyet fellelni, így 2db 1 Gb-os 4870 vagy netán 4890 pedig sokkal többe került volna a 2x1Gb-nyi RAM-al szerelt 4870x2-től, így inkább ráfizettem 45k-t az 512Mb-os 4870-re, és kaptam egy nyákra szerelve két darab 1Gb-os 4870-est. (ennyi pénzből 1 szem 1Gb-os kártyát se nagyon kaptam volna, de a meglévőt is el kellett volna adni, és ahelyett is 1Gb-osat venni, valószínűleg újonnan, ami piszok drága a valós értékéhez képest).

Megfogant hát az elhatározás, még is csak lesz egy 4870x2-m, hiába esküdöztem régebben, hogy nekem akkor se kéne 2 GPU-s kártya, ha a 2. GPU-t szinte ingyen raknák oda az első mellé. Ilyenkor persze tovább gondolkodik az ember, hogy ilyen VGA mellé elég lesz-e a jó öreg szénnéfeszelt E6420, vagy ideje azt is újítani. Végiggondolva, hogy pl a GTA IV is a félretett játékok listáján van, és hirhedten CPU-zabáló, sokmagszerető, ám legyen. 20k ráfizetéssel lecseréltem az E6420-ast, két ugyan ilyen, csak 8-as helyett 9-es szorzóra állított szilikonlapkát összetokozó Q6600-ra. G0-ás, és azt ígérték róla, hogy megy majd 3600Mhz-et 1,31V-on. Na igen, most van egy sávszélzabáló VGA-m, és egy áramzabáló CPU-m, a 2 GPU-nak kevés lesz a PCI-E 1.1-es sínnel szerelt alaplap, és a Q6600 alá se tuti egy 3 fázisos P35-ös deszka. Akkor 10k ráfizetéssel cseréltem 12 fázisos, PCI-E 2.0-ás X38-as alaplapra.

Oké, hazahoztam a cuccot. De van két apró probléma:

- Tápegység: Nincs 8-pines PCI-E tápcsatim, ki kellett dobni 1800Ft-ot egy molex átalakítóra. Azért kidobni, mert később kiderült, hogy az 500W-os Chieftec GPS táp vinni viszi ugyan az új gépet, de max fordulaton tekeri a ventilátort, és így túl hangos, valamint féltem is, hogy nyári kánikulában túlmelegszik, ha már most ilyen forró, a berregő ventilátorral. Vettem hát helyette egy Corsair TX-650-est, ez most alig tekeri a ventilátorát, épp csak egy kis langyos levegő szállingózik ki belőle.

- Helyigény: Konkrétan az volt a gond, hogy nem fér be! Vágókoronggal kellett neki esni a gépházban a winchester tartókeretének, hogy legyen egy sáv, ahol a VGA sarka kényelmesen helyet foglalhat. Mivel már ráment pár órám, mire beszereltem az új alaplapot, és már a helyén volt szinte minden más a VGA-n kívül, így enyhén sokkoló volt, hogy ki kéne szedni mindent, ezért inkább újságpapírokkal maszkoltam körbe a lemezt, míg flexelgettem. Szerencsére nem sikerült belevágni az alaplapba, és egy kábelt sem kapott el a huzat korongirányba. :)

ł

A lemezdarab, ami a hajszárítóm útjában állt. :)

Rendben, bent van a VGA, indítom a gépet. Arról most csak címszavakban emlékezem meg, hogy sokat küzdöttem, mire összehoztam egy stabil BIOS beállítást, hisz azt ígérték 1,31V-on is lesz 3600Mhz, azért megelőlegeztem ugyan 1,4V-ot is a 400-as FSB-hez (azért, hogy tolom én tovább is 3600-tól, ha bírja a hűtőm...), de már mindent állítottam mindenhova, mire rá kellett jönnöm, hogy a 400-as FSB-hez 1,45V is kell a CPU-nak, minden más fesz meg lehet alapon, és nem is a Micron D9-es RAM szenved az új deszkában, csak a CPU nem olyan tuningos, mint állították (ekkor még azt hittem a tápomhoz is lehet köze, de új táppal se javult).

Felhúztam egy friss Windows 7 RC1 x64-et, felraktam a Catalyst 9.5-öt, indítottam egy Furmark-ot, és jajjj! "Kedves utasaink! Kérem kapcsolják be biztonsági öveiket, mindjárt felszállunk, már 45%-on tekeri a ventit a VGA." Ez így nem nyerő. Tudtam, hogy már a 4870 is hangosabb volt az előző Geforce 8800GTS kártyám refhűtőjétől is, sőt, annál egy 9cm-es halk zalman légkavarót szereltem a borda tetejére, csak a 4870-nél ezt nem tudtam megtenni, mert fél hosszban le volt zárva a lamellák teteje. A 4870x2-nél pedig ugyan az a lapát tolja át a levegőt a bordákon, mint a sima 4870-esen, nem csoda, ha még jobban felpörög (pedig amúgy sem épp halk, csak tűrhető). „Ez így nem maradhat” felkiáltás mellett rögtön ki is vettem a nehezen betuszkolt VGA-t, és megnéztem mit tudnék kezdeni vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.