2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 7 és 6 telepítési segédlet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy tűnik a Windows 7 körüli nyilvános felhajtás sok XP-nél leragadt embert is 6.x-es verzójú Windows-ok kipróbálására ösztönöz.

[ ÚJ TESZT ]

Úgy látom a Windows 7 nemrégiben megjelent beta1 verziója körüli nyilvános felhajtás sok XP-nél leragadt embert is 6.x-es verzójú Windows-ok kipróbálására ösztönöz. Akár olyan értelemben is, hogy XP után kipróbálja a Windows 7 beta1-et, és megtetszik neki, de mivel beta OS-t még sem szeretne 24/7-re a gépén tartani, felrakja az addig valamiféle passzív rezisztencia által ködbe burkolt, és kirekesztett Vistát. (Mert tegye fel a kezét, és postját a fórumban aki XP-t használ DX10-es VGA-val meg 4Gb RAM-al, és meg is tudja megmondani, miért jobb, mint a Vista, de nem csak annyit, hogy "egyszerűen szar és kész", vagy "az okos emberek azt mondták", dehogy miért...?)

Már a Windows Vistához is szerettem volna összeszedni egy ilyen minél közérthetőbb, de mégis lehetőleg minél mélyebbre mászó kis "telepítési és konfigolási javaslatok gyűjteménye" cikket. Most, hogy sok a vállalkozó kedvű Windows 7 beta teszter, talán még szélesebb rétegnek fog jól jönni, mivel a Windows Vista RTM verziójától szinte simmiben sem tér el a Windows 6.1.7000-res verziójának telepítése és belakása.
Ez köszönhető annak is, hogy még sok változás vár a Windows 7-re mire elkészül, és ma még inkább egy módosított Vista, de az is köztudott, hogy nem is vágyik nagyobb címre, mint a "kipofozott Vista".

Előljáróban egy kis szócikk:

RTM - Release To Manufacturing, avagy gyártásra szánt változat, ami onnan kapta a nevét, hogy elsőként hivatalosan a PC gyártók (manufacturers) számára adják át.
RCxy - Release Candidate. Elméletben ez már "megjelenésre szánt változat", vagyis akár egy az egyben átcímkéződhet RTM-re is, ha nem találnak benne hibát, de a gyakorlatban annyit tesz, hogy a végleges előtti, utolsó tesztverzió(k), ami(k) után már csak hibajavítások történhetnek (esetleg RC1 után rögtön RTM, vagy még RC2, RC3, és úgy RTM...).
BETAxy - Tesztverzió, melyben még nem áll rendelkezésre minden tervezett feature, nem tükrözi a végleges termék teljesítményét, stabilitását, megbízhatóságát, képességeit, csak amolyan ízelítő.
Mxy - Milestone xy, magyarul mérföldkő, egy nagyobb volumenű ALPHA verzió, amibe egy vagy több fontos feature került be, amit tesztelhetnek a kiválasztott egyének és cégek.
ALPHAxy - Korai tesztverzió, csak belső tesztelésre, próbálgatásra, előzetes demonstrációkhoz.

OS - Operation System, operációs (hardware/eszköz kezelő, irányító) rendszer, mint a Windows, a 98-as verziója óta (vita kérdése pontosan mióta, van aki szerint csak NT óta, van aki szerint csak Vista óta :D).

BIOS - Basic Input Output System. Az eszközökbe” égetett” program, ami a hardwerek működését vezérli.
A Firmware is hasonló, "bégetett" (flashelt) kód, csak rendszerint tágabb funkciójú eszközök teljes működtetését, és nem csak alkatrészek inicializálását látja el (esetleg OS-t is tartalmaz…).

Driver - Device driver, eszközmeghajtó. A Windows a driverek útján ismeri fel a hardvereinket, a driverek vezérlik a hardverek működését, vagy ezek mondják meg a windowsnak, miként kezelje azokat. A hardveres gyorsítók teljesítményét nagyban befolyásolják, de az apróbb-cseplőbb eszközillesztők is kihatnak az egész rendszer stabilitására.

ISO - Nemzetközi szabványrendszer (az élet minden területére kiterjed a mértékegységektől a szakmaspecifikus szabványokig henteseken át magfizikusoktól mindenkinek kijut belőle valami...), a konkrét írásban a szabványos DVD-képfileok kiterjesztését jelöli (minthogy DVD-képfile szabvány is létezik az ISO rendszerben, ahogy szinte mindenre...).

Partíció - A lemezen kialakított kötetek, ezeket látod el betűjellel, és így válnak formázható meghajtókká. (windowsoknál a mountolás automatikus, de ez az a folyamat, mikor csatolsz egy kötetet, vagyis megjelenik az intézőben) Partícionálás során tetszőlegesen darabolod a winchestered, vagy a RADI kötetedet, aztán leformázod a kialakított meghajtóidat. Elsődleges partíció az, ami fizikailag létezik a lemezen (alapvetően nincs is szükség másra), kiterjesztett az, ami csak az elsődleges partíciókból nyílik meg (csak akkor kell, ha 4-től több részre kell osztani a tárhelyet). Bootolni elsődleges partícióról lehet, de ezzel nem szokott gond lenni (a windows fileok lehetnek kiterjesztett partíción, csak elsődlegesről indul a rendszer, de ez a gond automatikusan megoldódik telepítéskor...)

0.,) A gép hardveres rendbetétele: Ha fagyogatott a gép, nem mindig az új Windows a megoldás, pláne nem, ha hetente újra kell rakni mert azalatt szétesik.

A.,) BIOS frissítés: Induláskor lépj be a BIOS setupba, kérj default alapbeállításokat, majd végezd el a BIOS frissítését, mely gyártóspecifikus. (általában windows alól is elvégezhető, de DOS alól pendrive-al biztosabb) Ez ügyben keresd fel a gyártó oldalát, vagy az alaplapod prohardveres topikját. Ha kész, ismét kérj default beállításokat, aztán állítsd be ízlés szerint (de legjobb, ha frissítés után még CMOS cleart is csinálsz, vagyis kiveszed az elemet az alaplapból pár percre, majd visszarakod).

A BIOS setupban lehetőleg tilts le minden beépített eszközt, amit nem használsz. Pl. ha külön hangkártyád van, akkor tiltsd le az integrált hangkodeket (azalia, audio codec, stb...), Firewire vezérlő (IEE1394), serial port (mert senki se használ már soros porot!), floppy vezérlő, stb..
Ez azért jó, mert több szabad IRQ marad, amivel az alaplapi BIOS és az ACPI-n keresztül a Windows gazdálkodhat. (Mindennek kell IRQ, de számuk maximalizált, így egyes eszközöknek néha osztozniuk kell rajta, ami nem feltétlen gond, de lehet hiba forrása.) Javulhat a stabilitás, és a teljesítmény (vagy akár az energiafogyasztás).
***Figyelj oda, könnyen letilthatsz olyat, ami még is kellett volna. Akkor sincs világvége, csak újra engedélyezni kell...

Ha voltak kékhalálos problémáid, még a haldokló OS alól csinálj egy lemezellenőrzést, vagy windows DVD-ről bootolva kérj recovery consolet (hibajavító konzol), és parancssorból futtasd a scandisket olyan módban, ami szektorhibákat is keres. (scandisk /? kiadja a választható parancsokat és a leírásukat...) RAID esetén ezt a RAID vezérlő programjából végezd el.

DVD-ről bootolva a recovery optionsba (helyreállítási beállítások) csinálhatsz egy memóritesztet is. De erre jobb, ha windows alól futtatod a Prime95-öt. (akár húzz fel átmeneti OS-t teszteléshez...)

Ha a gyártó a letöltései közt felkínálja, frissítsd a VGA BIOS-át is. (pl. sapphire HD4800-as sorozathoz adott ki friss BIOS-t, de több ilyen példa van és más forrásokból is hozzájuthatsz). Ez is javíthat a dolgokon.

Esetleg szétnézhetsz a többi hardvered gyártójánál firmware update-kért. (webkamerák, profibb egerek, billentyűzetek, akár monitorok...)

B.) Mindig tuning nélkül telepíts Windowst, majd ha minden driver fent van, kiteszteled hogy mi hol stabil, és meglesz a tuning.

Amit itt még megjegyzek, hogy a tuningot mindig stress teszttel ellenőrizd! Gyakori, hogy ha már bebootol a windows azt hiszik jó lesz, aztán 1 hét és meghal az egész OS, meg eltűnnek a partíciók a családi fényképekkel együtt...

Tesztelni Prime95-el, és Furmark-al érdemes, legalább 20 percen át, mielőtt 24/7 úgy hagyod, de nem árt, ha lefut egy 3DMark is (friss, nem 2005-ös...).

*** Nem árt néha kiszedni a por-galacsinokat a hűtőbordák közül. Förtelem mit össze tudnak termelni a ventilátorok 1 év alatt…

1.,) Bevezetés:

A.,) x86 és x64 közti mérlegelés: Ha bármi módon túlnyúlik a rendszerben található memóriamennyiség 3Gb-on (RAM + VRAM + egyéb), akkor már 64-bites Windowsban gondolkodjunk. A 32-bites is elcímez ugyan 4Gb-ig, de sok más korlátozás miatt már a 3Gb-ot sem tudjuk kellőképpen kiaknázni a 32-bites OS-ekkel.
Egyetlen érv a 32-bit mellett, hogy kevesebb helyet foglal, és esetenként kevesebb memóriát foglal le a rendszernek, ami jól jöhet, ha 2Gb, vagy annál kevesebb RAM van a gépben. De a Windows 7 eleve memóriatakarékos, úgyhogy ezen se ágálljunk, akár 1Gb RAM-al is telepíthetünk 64-bites Windowst, hátha jól jön még az valamire.

Amolyan laikus megfontolás, de a 64-bites kernelt sokan stabilabbnak tartják, aminek alapja is van, mert egyéb okokból zárkózottabb a 64-bites rendszer, és nehezebben teszik instabillá a hibás programok, vagy driverek. (Ilyen másodlagos ok pl. a másolásvédelemmel kapcsolatos DRM, ami lehetővé teszi az eredeti Blu-ray filmek lejátszását HDCP-s monitoron és hangkeltőn, és ehhez szignózott drivereket, és zárt rendszert igényel...)
Ha találsz egy programból 64-biteset, esetleg még gyorsabban is futhat, mint a 32-bites, akkor is ha nincs 4Gb RAM-od. És a 32-bites programok is több RAM-hoz férhetnek hozzá 64-bites OS alól.
Szóval igazi ellenérv nincs a 64-bit vállán, de mellette többet lehet találni, mint a 32-bit mellett.
Ha eddig nem jött le -> én a 64-bitest javaslom mindenkinek, akinek x64-es CPU-ja van (anélkül meg nincs kérdés, csak x86 vagy CPU csere :D)

B.,) Mi legyen az elsődleges oprendszer?

Ha akarsz XP-t tartani (az ezeréves, de alig használt nyomtatóm és scanneren miatt nekem is fent van még), akkor az mindenképp csak másodlagos OS legyen, amit csak arra használsz, amire feltetted. (pl. nyomtatni, scannelni, 1992-es játékkal nyomulni, ami nem moccan Vistán...)

Jelenleg érdekes kérdés, hogy Vista vagy Windows 7 beta1. Én ma térek át a 7-es Windowsra, mert vannak benne olyan újítások, amiket akár már a közeljövőben is szeretnék igénybe venni (pl. hogy berakhatok egy Geforce kártyát a Radeonom mellé, és működnek egyszerre, nem tiltja le az egyiket, mint a Vista...), valamint 1 hétig tesztelgettem másodlagos OS-ként a laptopomon, és még nem botlottam egetverő hibákba.

A Windows 7 BETA1 már ma okosabb és jobb, mint a Vista. Jobb a memóriakezelése, érdekesebb a grafikus felülete, frissebb a DirectX API (már a 11-es bétája van benne, ami elvileg API szinten is gyorsabb DX 10-es kártyákkal és játékokkal is, mint a Vistában lévő DX 10.1 API, és már ma elérhetőek a WDDM v1.1-es driverek geforce és radeon VGA-khoz is). Viszont vannak még azért benne apróbb hibák. Először próbáld ki, és ha meg tudsz barátkozni azzal, hogy néha csak 2. próbára bootol be egy kékhalál után, vagy hogy csak 2.-jára sikerül letörölni 1 filet (de végül sikerül minden, és csak néha nyafog), akkor használd ezt, úgyis lesznek újabb buildok, amikben szép lassan eltűnnek ezek a hibák, ha küldjük a hibajelentéseket, akár updaten is jön rájuk fix beta1-hez.

C.,) Telepítőlemez: Ha rendelkezünk olyannal, esetleg használhatjuk az eredeti boltban vásárolt telepítőlemezünket, de legjobb, ha telepítés előtt beszerezzük a legfrissebb ServicePack-al integrált telepítő, eredeti, Microsofttól származó ISO képfile-ját, és kiírjuk egy friss, üres DVD-re, a lehető legkissebb írási sebességgel.
Ezt megtehetjük akár torrenten át is, a kulcsszó az "original" vagy "untauched" ISO és a bűvös "MSDN" szócska (ezek utalnak ugyanis az érintetlen, Microsofttól származó kiadásra). Vagyis a lényeg, hogy eredeti, Microsoft által közzétett ISO file-unk legyen, ne valami előrecrackelt, előpatchelt, dezintegrált, görbementén integrált, és újból differenciált, ISO-ba hányt hulladékunk legyen (nem tudom jobban hangsúlyozni trágár szavak nélkül a home-made csoda-ISO-k kerülésének fontosságát).
Windows 7 BETA esetében ezzel nincs is gond, akár a microsoft.com-ról is tölthetjük az ISO-t, de a filecserélők sem hemzsegnek még a házi gyártmányú lemezektől. De mint mondtam, torrenten is beszerezhető ez eredeti ISO is, csak keresni kell.

Mégj: Én mindenkinek javaslom az angol nyelvű windowst, minimális angoltudással is el lehet benne boldogulni, de könnyebb vele az élet. Beta-knál meg általában úgysincs nagy választék, de magyar tuti nincs.

D.,) Ha már tudjuk milyen Windowst fogunk telepíteni, előre szedjük össze az összes drivert.

Nem, nem az eszközökhöz csomagolt X éves CD-ket hozzuk fotelből elérhető közelségbe, azt felejtsük el! Keressük fel a gyártók oldalát, és szerezzük be a lehető legfrissebb drivereket!

VGA-k: Guru3D, vagy Nvidia és ATI
Megj: laptopok integrált VGA-ihoz is fel lehet rakni az asztali kártyák driverét, akkor is ha hivatalosan nem támogatott, csak eszközkezelőben megadod a kibontott inf-et (egyszer futtatod a telepítőt, és ott lesz a C:\-en egy mappában, esetleg azon belüli valamelyik almappában, .inf-et keress), választasz egy tetszőleges kártyanevet a listából, ami közel esik a tiédhez és menni fog, később a rendes nevét írja majd ki a control panele (ugyan ez igaz a régi VGA-kra, amihez hivatalosan nincs már frissítés).

Chipsetek: Station-drivers, illetve a fent említett Nvidia, és AMD linkek, valamint Intel.
Megj: Itt is igaz, hogy pl. nforce-on belül is felmegy a régi, már nem támogatott lapokra is az újabb alaplapok letöltéseinél található nforce driver is, esetleg winrar-al ki kell bontani a telepítőt, és eszközkezelőből kell feltenni a SATA, IDE és hasonló drivereket, amiknek megvan a kibontott mappája. Az intel chipset software-ből is csak a legfrissebb kell, visszamenőleg ismer az minden intel deszkát, attól hogy a legbrutálabb x58-as Corei7 laphoz tették ki letölteni, a te lapodét meg már lusták frissíteni. Valamint AMD deszkákhoz is van ám chipset driver pack az oldalukon, csak nem annyira szembeötlő!

Hálókártyák és hangkártyák: Realtek, Creative
A többit már a fantáziátokra bízom, a lényeg hogy nézzünk szét a gyártó oldalán, és a fent linkelt alternatív források közt is, és keressünk mindenhez friss drivert. Ugyan így nyomtatókhoz, scannerekhez, stb (ha van a scanner CD-jén mellékelt szoftver is, azt persze telepíthetjük arról, ez a rész az eszközillesztő driverekre vonatkozott, bár ezekből a szoftverekből se árthat frissebbet keresni...).
Ami fontos, hogy a videókártya, alaplapi chipset és halókártya, hangkártya driverek rendben legyenek, mert ezek a rendszer stabilitását és teljesítményét is nagyban befolyásolják.
Ha drágább egerünk/billentyűzetünk van, ahhoz is lesz külön, friss driver a gyártó oldalán...

Megj: Windows 7 beta-hoz is használhatjuk a Vistás drivereket, de pl. a VGA-knál érdemes a Windows 7-hez szánt meghajtókkal is próbálkozni (főleg atinál, aki itt szorgosabban frissít, mert beta OS révén nem ragaszkodik a havi 1 driver stratégiához).

E.,) Előre szerezzük be a telepítés során szükséges apróbb kiegészítő pakkokat, mint pl:

Visual Studio 2005 SP1 x86 ÉS x64 Redist
Visual Studio 2008 SP1 x86 ES x64 Redist
.NET Framework 3.5 SP1 Redist
DirectX Redist 2008-nov (Vagy inkább DirectX End-User Runtime Web Installer"-t keress)

Ezek példák, mindig a legfrissebbet keressük ezekből a Microsoft.com letöltőközpontjában. (32-bithez elég az x86-os csomag, de 64-bithez mindkettő kell, x86 és x64 is)
Windows 7 beta-hoz nem kell a .NET 3.5, mert frissebb beta van benne, de ha lesz frissebb, pl, végleges 4.0-ás, 5.5-ös (stb.), akkor értelem szerint az is kell majd, ahogy a DirectX redist is kb. 2 havonta frissül.

F.,) Szintúgy a megválasztott rendszerhez előre szedjük össze a mindennapokban használt programok legfrissebb verzióit.
Microsoft Office 2007-ből is van SP1-el integrált telepítő-CD. Később lesz majd "program-ajánló".

2.,) Telepítés:

A.,) Partíciók: Ha tehetjük, partícionáljuk úgy a winchestert, hogy rögtön a legelejére kerüljön egy 3-4 Gb-os partíció, ahova semmi más nem fog kerülni, csak a lapozófile, és a bootmanager. Ez jó, hogy ne töredezzen szét a pagefile.sys, és azért is, hogy ha több OS-ünk van, akkor formázhatjuk az egyes OS-ek partícióit a bootmanager elvesztése nélkül. Ezután jöjjön 1 vagy 2 OS(eknek) szánt partíció. Pl. egy kis 3Gb-os XP-nek, és egy 30Gb-os Vistának vagy Windows 7-nek, esetleg 25-30 Vistának és Windows 7-nek. (32-bitesnek kevesebb kell, 64-bitesnek inkább legyen 30Gb)
Nálam pl. így áll most a kép (így el is nevezgettem őket formázáskor):
4Gb Swap_and_boot
25Gb Windows_Vista_x64_Ultimate_SP2-beta
3Gb Windows_XP_Pro_SP3
265Gb Egyéb (filmek, zenék, játékok, fényképek...)
A sorrend is fontos, a lemez eleje mindig gyorsabb, mint a vége, és a lapozófile a leg kritikusabb...

Én RAID0 köteten úgy szoktam formázni, hogy a Swappartíciót mindíg 4K-s allocation unit-al (foglalási egység), mint a stripesize, az OS-ekét és a többit viszont a stripesize duplájával.
(Ha nem tudod mi az a RAID nézz utána, új gép építésekor érdemes elgondolkozni rajta.)

Ha nincs RAID köteted, csak simán 1 vagy több winchestered, akkor a Swappartiton-t formázd 4K-val, az OS-ekét 512 bittel, a többit 4, vagy akár 16K-val.

Partícionáláshoz és formázáshoz a Windows DVD-ről bootolás után válaszd ki a recovery optionst, kérj egy recovery consolet, és használd a diskpart utilityt. Ha nem ismered írd be: diskpart /? és kiírja a parancsokat, ami alapján véghez tudod vinni, amit fent írkáltam.
Ha nem megy, hát használd a grafikus felületet, ami később jön a telepítőben, de ott csak egyféle gyors-formázásra lesz lehetőséged (de a partíciók sorrendjét és méretét ott is szépen be tudod lőni, én azért szeretem a windows partíciókat rendesen végigformázni a parancssorból, de a több100Gb-osat csak gyorsformázom...).

B.,) Telepítés: Ha megvannak az üres partíciók, akkor elkezdhetsz telepíteni. Ha XP-t is akarsz, akkor most hagyd félbe a Vista/7 telepítését, és folytasd az XP-vel, és utána rakd fel a Vistát, ha Windows 7 és Vista kell, akkor Vistával kezd, ha csak egy OS-t akarsz nincs mire várni, telepítsd.
(Mindig a legöregebb Windowsal kezdünk és előre haladunk, mert a frissebb felismeri a régit, és berakja a bootmanagerbe, fordítva nem...)

CD-kulcsot akkor adj meg, ha van eredeti boltban vásárolt licensed, vagy kaptál beta kulcsot Windows 7-hez, egyébként hagyd üresen, és lépj tovább.

3.,) Birtokbavétel:

A.,) Mielőbb bármit tennél az első indítás után, jelentkezz át valódi Administratornak. Nyomd le a windows gombot és az R betűt egyszerre, és írd be a futtatásba (run):
control userpasswords2
Enter. Itt advanced fül, advanced gomb (magyarban speciális), itt users ikon, aztán administrator-ra duplaklikk, és vedd le a pipát a tiltásról (disable).
Startmenü, kijelentkezés, "Administrator"-ként bejelentkezel, és megint behozod a futtatást, megint kérsz control userpassworsd2 ablakot, de most már csak a korábban létrehozott felhasználót töröld (aki arra a névre hallgat, amit telepítéskor megadtál, így csak az admin fiók marad, és automatikusan be is lép induláskor, ha nem adsz neki jelszót...).

Képekbe öltve a tennivalók: Admin fiók megnyitása, telepítéskor megadott felhasználó törlése, automata belépés és admin jelszó megadása (üresen hagyva és okézva nem lesz jelszó)

Ha bejelentkeztél, a tálcáról pattintsd fel a biztonsági központot (security center), és a bal oldalsávban alul található "Change the way.." linkről beugró ablakban állítsd be, hogy semmiért se zargasson téged a biztonsági központ.
Windows 7-nél ez Action Center zászló ikonnal, és a bal sávban change setting, majd ott kell lehalászni a pipákat egyesével, hogy ne figyelmeztessen semmiért.

Innentől kezdve nincs többé UAC, nincsenek felugró engedélykérő ablakok, nincsenek kompatibilitási problémák régi vagy fél-illegális programokkal. Administrator vagy a gépeden, azt csinálsz, amit akarsz, a biztonságról majd a vírusirtó, féregirtó, és a tűzfal gondoskodik, nem a kérdezősködés.

B.,) A Windows 7 szándékosan, vagy véletlenül, de elrejt egyes rendszermeghajtókat. Ezeket visszaállíthatod a lemezkezelőből. (érdemes ezzel kezdeni mindenféle további program telepítése előtt, amik megjegyzik az adott meghajtó-betűjelet, ami azután módosulhat...)
Írd be a futtatásba: compmgmt.msc, majd storage (avagy tározás), és disk management (lemezkezelő), majd az egyes partíciókon jobbklikk és change drive letter (meghajtóbetűjel váltása).
Ha úgy érzed, a régihez képes összekeveredtek a betűjelek, fokozatos iterációval visszarendezheted. Ha C, D, E, F, G volt és a E tűnt el, most F-vel kezdve mindent egyel odeébb kell tolni (F->G, G->F, stb.), hogy felszabaduljon a D betűjel, és odaadhasd a címkézetlen meghajtónak, ami régen E volt, csak most eltűnt, és minden olyan legyen mint régen (először töröld a jelenlegit, majd add meg az újat...).
(Előfordulhat hogy menet közben újraindításra is szükség lesz, ha nem szabadítható fel a betűjel, és a Windows betűjelét inkább ne babráld, csak körülötte pakolássz, és nyeld le hogy régen más volt a sorrend...) Eléggé megnehezítik az ember életét...
Folyamatásbra: [kép01], [kép02], [kép03]

C.,) Aktiválás: Ha volt eredeti kulcsod, most ess végig az aktiválási procedúrán. Vezérlőpult, rendszer (control panel, system) és alul 30nap van hátra... (30 days left...), klikk és aktivál (internetkapcsolat kell hozzá, ha még nem üzemel a net driver híjján, ezt a procedúrát hagyd későbbre, csak ne felejtsd el...).

Windwows 7 tesztverziókhoz kaphatsz és találhatsz is működő kulcsot.

D.,) Driverek telepítése: Szép sorjában pakold fel az előre összekészített drivereket. Nem kell mindegyiknél külön rebootolni, csak ha mind fentvan, de akkor végezd el a kézi újraindítást. Ha maradt pár ismeretlen eszköz egyelőre ne pánikolj, még találhat magának drivert a windows.

Fent említettem a kézi telepítést eszközkezelőn át. Ez a control panel, system, bal oldalsáv, device manager. Itt jobbklikk egy eszközön, tulajdonságot, driver fül, ott update driver és kattintgatsz míg fel nam rakja az általad megjelölt drivert.
Ábrasor: [kép01], [kép02], [kép03]. Itt egy monitort telepítettem, de ez a módszer alkalmazható, ha nem települt fel egy VGA driver, mert hivatalosan nem támogatja már a friss driver a kártyát, vagy pl. laptopról van szó, amit szintén ritkán frissítenek. Ilyenkor, ha lefuttatod a telepítőt, ami kidob, utána a C:\-n ottmarad a kibontott mappa, amiben megkeresve az INF-et (valami.inf) kézileg feltolthatod a drivert. Nem lesz a listában a kártyád neve, de mindegy mire böksz, attól felmegy és működik. Engedélyezz minden piros figyelmeztetéssel megjelenő kérdést (allow, enable...).

Ne felejts majd el szétnézni a VGA driver control paneljében, és igény szerint beállítani a teljesítmény/minőség opciókat. (jobbklikk az asztalon és ATI vagy Nvidia xyz, ki mikor hogy nevezi) Illik advanced/speciális nézetet kérni…

E.,) Most következzen a fent kivesézett Microsoft-os redist packok telepítésem, de csak sorjában, egyenként. (pl. directx…)

F.,) Futtasd a Windows Update-et.
Először állítgasd be, hogy ne csak a kritikus, hanem a javasol frissítéseket is ajánlja fel (bal sávban hozható elő a beállítás/options fül, amin pipáld be, hogy mindenféle update érdekel), Legjobb , ha úgy állítod be, hogy mindig keressen frissítéseket, de te dönthesd el, mikor töltöd le, és telepíted őket. (Always search and notify but change weather to download and install them)
A windows update indítóablakában kattints a microsoft updates linkre, és végezd el a beállítást, hogy ne csak a windowshoz, de a telepített redist packokhoz, és az officehoz is kapj frissítéseket. (az ablak alján, find out more, illetve Microsoft termékek szövegek behoz egy explorer ablakot ahol végig kell kattintgatni...)

Gondolkozás nélkül pakolj is fel minden frissítést. Egyedül az eszközillesztőknél gondolkozz el, ne hagyd neki, hogy fontos drivert telepítsen, amiről tudod, hogy te jobbat tettél fel (pl. VGA, hangkártya...), de az apróbb rendszereszközöket frissítheti (pl. egér és billentyűzet általános driverei, hálókártya...)
Ha kéri indítsd újra a gépet (mindig kéri, mindig tedd meg :D)

G.,) Most szép sorban pakolászd fel az előre betárazott programokat. Nem kell mindig újraindítani a gépet, ha kéri, de néha nem árt, pl. 10 program telepítése után, illetve kényes telepítések előtt, mint pl. a Nero. Ilyenkor telepítsd fel az Office-t is. Ha végeztél rebootolj még egyet.

Megjegyzem, Vista alatt szükség volt a ~5-10 telepítésenkénti rebbotra, a Windows 7-et úgy toltam fel, hogy felment minden driver, software és még mindig nem volt gondja, be is állítgattam, és csak utána rebootoltam. (A Vista legalább 3x akadt volna ki közben, az XP még többször, talán örökre. Ez persze nem követendő példa, nekem most mákom lehetett, [teszteltem…], indítgass néha újra!)

I.,) Ismételten futtasd a windows updatet, hogy az office-od is frissüljön, és felkerüljenek azok a frissítések, melyeket elsőre még nem kínált fel. Reboot, és gratulálok, kész vagy a telepítéssel.

4.,) Konfigolgatás:

A.,) Nem használt szolgáltatások letiltása: futtatásba írd be services.msc, enter. Itt válogasd ki, amire nincs szükséged, és tiltsd le, hogy memóriát spórolj.
XP-nél ez még egy nagy munka volt, Vistánál kissebb, Windows 7 alatt szinte kár is komolyabban tökörészni vele. Amire biztos nem lesz szükséged az a:

Windows Firewall (lesz helyette jobb)
Windows Defender (szintúgy)
Offline Files (ha csak nem akarod használni, de szerintem nem jó ötlet)
Windows Search (ez az amitől kerreg a winyód mikor indexel)
Security Center (csak azután állítsd le, hogy beállítottad, hogy ne figyelmeztessen semmiért)
Tablet PC input service
Volume Shadow Copy
Microsoft Software Shadow Copy Provider

Ha nem használsz internetmegosztást, akkor mehet az Internet Connection Sharing is, és ha nem vagy szorgos teszter, csak potyautas Windows 7-elő, akkor az Error Reporting is.
Valamint nézzünk még szét a nem-MS szolgáltatások közt, letiltandó pl. a Nero BackItUp Scheduler ha nem használod, valamint ha tudatában vagy, mit csinálsz, találhatsz még pár olyan szolgáltatást, amit letilthatsz, ha nem kell (Computer Browser, ha nincs otthoni hálózatod, Network Location Awareness, IPHelper, stb, csak nézd meg nem igényli-e olyan szolgáltatás a letiltandó haszontalannak tűnő meglétet, amit viszont használsz...)

B.,) Lapozófile:

Control panel, system, balsávban advanced system properties (vezérlőpult, speciális beállítások), itt is advanced fül, és performance (teljesítmény) résznél settings (beállítások), ott megint advanced fül, amin change (változtat), ahol vedd le a pipát az automatizálásról, és írd be kézzel a custom sizehez (egyéni méret) a kiválasztott méretet, majd alkalmazd (set) is OK előtt.

Ha csináltál neki külön partíciót, most helyezd oda a lapozófilet, ha nem, akkor is fixáld a méretét kézileg, és csak 1 partíción legyen 1 lapozófile, állandó mérettel.
Minél kevesebb a RAM-od, annál több pagefilera lesz szükséged, de minél több a RAM, annál többet akarhat kilapozni a windows, mikor indítasz egy memóriaéhes programot, így legegyszerűbb, ha 3-4Gb köré szabod meg a méretet (Mb-ban kell megadni, mindig fixen, ugyan az a 'tól' és az 'ig', ne változgasson, mert akkor széttöredezik és belassul a gép. Legyen pl. 4096Mb).
Törölni úgy tudod a többi partícióról a meglévőt, hogy kiválasztod, hogy „no pagefile”, és set-et nyomsz (beállít). Mindíg nyomkodd a set-et, csak akkor alkalmazza amit épp állítasz...
Egy kis képi segédlet: [kép01]

C.,) Asztali parancsikonok, lomtár, sajátgép, egyebek:

Egy jobbklikk az asztalon, majd View és Small vagy Classic icons, (magyarban nézet és kis ikonok, klasszikus...) és máris tűrhetően néz ki az asztal, mint XP-ben.

Ha jobbklikket nyomsz a lomtárra, és a legalsó properties/tulajdonságok opciót választod, megadhatod, hogy a törölt elemek ne a lomtárba kerüljenek, hanem törlődjenek. Szerintem így van értelme, ha bekapcsolva hagyod, hogy kérdezzen rá a törlésre a del megnyomás után is, de utána ne a lomtárba rakja, hanem törölje a fileokat...

Itt megemlítem még, hogy az órától balra megjelenő HU felirat is eltüntethető, ha jobbklikket nyomsz rá, properties, majd a 2. fülön azt mondod hide. Az első fülön meg törölheted is az angol billentyűzetet, nehogy eszébe jusson átállni, és a váltást célzó gyorsbillentyűket is letilthatod, hogy ne érjen váratlan megjelenés heves gépelés vagy játék közben.

Ha esetleg nem tudtad, akkor szólok, hogy a start menü sajátgépére (computer) jobbklikkel nyomva választható, hogy megjelenítés az asztalon (show on desktop). Kényelmesebb innen intézőt nyitni...

D.,) Advanced Tweaking:

Legjobb, ha nem kézileg turkálunk a registryben, mert egyrészt fárasztó és macerás, másrészt gondatlanságból elkövetett OS-gyilkosság lehet a vége.
Vista alatt jól használható a TweakVI, valamint a TuneUpUtilities is hasznos, és kompatibilis módban Windows 7-re is települ mindkettő. Ezzel a varázslók, vagy inkább a kézi opciók melletti magyarázó szövegek alapján jól belőhetjük a rendszert.

Amit érdemes megcsinálni TweakVI-vel:
- kifagyott programok automata zárása (automatically close non responding applications, a default érték jó lesz, pipálj rá)
- Firefox felturbózása (firefox speed optimisation, a fast gyors, a slow lassú, döntsd el milyen a géped (computer) és a neted (connection), add meg neki és jó lesz, előbb zárd be a firefoxot ha nyitvavolt).
- Windows defender kikapcsolása (disable windows defender, a miscellaneous tweak rész 2. fülén)
- A rendszergyorsítótár RAM-od méretéhez igazítása. (görgőmenüből választod ki a CPU tweaks fülön, mennyi RAM-od van, és bepipálod mellette, hogy alkalmazza)
- 16-bites programok külön memóriaterületen való futtatása (a nagyon régi programok kompatibilitását segíti, csak be kell pipálni az előző opció környékén, mellékhatása nincs)
- Beépített DVD írás tiltása. (Disable Windows Vista CD burning feature)
- Autorun letiltása (hogy ne ugráljon fel az ablak, ha beraksz egy CD-t, pendriveot, stb.) Amit bepipálsz, azt letiltja…
- Kernel paging tiltása - Enable Core system performance tweak a CPU and system fülön...

Amit viszont kézzel érdemes csinálni, az a hiberfile.sys törlése, ha nem használod a hibernálás funkciót. (pl asztali gépen nincs értelme...)
Futtatásba: cmd , aztán enter, parancssorba:
powercfg -h off
És máris a RAM-od mennyiségével több szabad hely van a winyódon.

Nézd meg azt is minden partíción, hogy nem maradt-e hátra olyan pagefile.sys, ami nincs használatban, és töröld, ha feleslegesen foglalja a helyet. (Ha használatban van, úgysem engedi törölni, úgyhogy nem vétesz nagy hibát, ha megpróbálod törölni mindet. Miután korábban belőtted a méretet rebootolj, hogy megszüntesse, amit ott leszedtél és ezt csak újraindítás után csináld. Sőt, ehhez látni kell a rejtett fileokat, amit később írok le, hogy kell előhozni…)

E.) Hasznos dolog még szétnézni a Control panel, system, balsávban advanced system settings ablakon. Én pl. minden partíción le szoktam tiltani a rendszervisszaállítást, mert még sosem volt rá szükségem, ellenben felzabálja a winchestert, és a szabad erősforrásokat a backupolással. (Ha korábban letiltottad ezt a szolgáltatás msconfig-al, ezen a fülön nincs mit csinálni, csak szürkeség vagy hibaüzenet fogad.)
Az advanced fülön érdekes lehet a Startup rész is, ha több OS-ed van, azon belül beállíthatod hány mp-ig várjon az alapértelmezett OS automata indításával rendszerindításkor (és megadhatod, melyik induljon magától). Képi segédlet: [kép01]

Érdemes láthatóvá tenni a rejtett és rendszerfileokat. Ezt a control panel, folder options, view fülén teheted meg (vezérlőpult, mappabeállítások, nézet fül). Itt át kell tenni a gombot a Don't show-ról, Showra. (ne mutassa, mutassa), és levenni a pipát a Hide protected operation system files mellől. Emellett én levenném a felette lévő másik két Hide-os (elrejtés) opció mellől is, hogy megjelenjenek a fileok kiterjesztései, és az üres meghajtók is. [kép01]

A control panelen belül vedd még szemügyre a Power Options menüt (energiagazdálkodás). Itt válaszd ki a Balanced-et (kiegyensúlyozott), és utána azt a Change plan settings-el és Change advanced power settings-el lődd be magadnak. Ha asztali géped van, csak 1 üzemállapotra kell konfigolni, ha laptopod, akkor külön megadhatod mindennek az akkumulátoros és a hálózati áramforrásra vonatkozó értékét.
Javaslom, hogy képernyőkímélő helyett inkább állítsd be monitor kikapcsolást 15-20 percre, az akkumulátoros üzemhez legyen minden energiatakarékos, vagy moderált, hálózati áramforráshoz viszont kapcsolj ki minden energiatakarékosságot a monitor lekapcsolásán kívül. A turn off display a monitor a turn of hard disk a winchester kikapcsolás, ezeket akkumulátoros üzemre jó szűkre szabni. A LID nem más, mint a laptopod monitorának fel-, és lehajtásakor aktiválódó gomb. Ehhez is tetszőleges műveletet rendelhetsz (én általában azt, hogy do nothing - ne tegyen semmit). De itt állíthatod be azt is, hogy mit csináljon a gépházba épített, vagy a startmenüben megjelenített power gomb (kikapcsoljon, vagy hibernáljon, én az előbbi shut down-t szeretem mindkettőre, és nem javaslom a hibernálás használatát, esetleg laptopoknál kézileg, de nem állandóan kikapcs helyett...)

Amit még a control panelben érdemes megtenni, az a windows hangok litiltása. A Sound opcióval teheted meg, a sound fülön. Pipa le a startup soundsról, hogy ne zajongjon a laptop, mikor egy előadás alatt felnyitod és bekapcsolod, a görgetőmenüt pedig állítsd No soundra, ha csak nem ragaszkodsz ahhoz, hogy minden kattintáskor hangok hagyják el a hangszóróidat is, és csúnya hangok hozzák rád a frászt, ha pl. lefagy egy program (vagy kattogjon a hangja a frissítésnek, ha filmnézés közben otthagysz egy explorert a háttérben...).

Végezetül mielőtt bezárnád a Control Panlet, vess még 1 pillantást a Device managerre (eszközkezelő), ha sárga háromszögeket, felkiáltójeleket látsz maguktól lenyitott fülek alatt, ott gáz van. Nézd meg a hibaüzenetet, és próbálj kezdeni vele valamit, ha tudsz. Általában vagy nincs megfelelő driver telepítve (egyáltalán nincs driver hozzá, vagy hibás), vagy néha gond van magával a hardverrel. Az ismeretlen (kérdőjeles) eszközöknél 90%, hogy csak elfelejtetted feltelepíteni a drivert, de ha sárga, akkor inkább hibás az, ami fent van (esetleg a gyárilag windows-al feltelepült driver nem jó, egyedi kell a gyártótól).
Ha már itt jársz, nézd meg a winchestered tulajdonságait is, és engedélyezd mindkét teljesítményjavító opciót a policies (házirendek) fülön.

5.,) Kiegészítésül felsorolok egy rakás programot, amik szerintem a legjobban használhatók Vista és Windows 7 alatt. Ezek közt sok ingyenes, mások próbaveziósak.

A.,) Biztonság:

Spybot Search And Destroy - Telepítsd fel a legfrissebb verziót, updateld, és hajtsd végre az immunizálást. Ezzel rengeteg reklámtól és kémprogramtól zárod el magad. Pár hetente frissítsd és immunizálj újra, pár havonta futtathatsz teljes ellenérzést is, de ha immunizált a rendszer nem nagyon fog találni semmit.
*** Telepítéskor vedd le a pipát a TeaTimer-ről. Ez olyan, mint az UAC, csak rosszabb, megkérdőjelezi minden döntésed, és percenként engedélyt kér, hogy kimehessen WC-re…

Eset Smart Security - Valószinűleg a legjobb vírusirtó, beépített tűzfallal. Ha nem vásárolod meg, akkor Marsufix-et használj hozzá. (google, mint mindig, ha nem lesz eredeti kulcsod, ezt is kulcs nélkül telepítsd, aztán marsufix)

B.,) Rendszerkarbantartás:

Diskeeper 2009 Pro Premier - A legjobb töredezettség mentesítő. Automatikusan, és tényleg zavartalanul eldolgozik a háttérben., és ha kézileg kéred, tud offline defragot is mint a perfect disk (bár windows 7 alatt ez a része kicsit mintha bugzana, de nem érdekes, ezt nem kell használni). Érdemes bekapcsolva hagyni az automata defragot, és engedélyezni az I-FAAST-ot is!

Tune Up Utilities - Már írtam róla fentebb, sokrétű program. Egyetlen bajom vele, amiért nem javaslom a gépen tartani, hogy nehéz letiltani az automata One-Click mainterancet. Ha felrakod töröld a mappájából a One-Click exe-jét! Hasonló jó dolgokat tud mint a TweakVI (sokszor fedésben áll a kettő tudása…)

Jv16 power tools - A legjobb registry takarító program. Bár talán néha túlzottan is alapos, és elég a Tuneup féle takarító is. Windows 7 alatt is megy.

TweakVI - Vista tweakelő progi, Vista kompatibilis módban telepíthető Windows 7 alá is, és üzemképes. (ja igen, ingyenes változata is van, de regelni kell email címmel, viszont szerintem bőven megéri a regisztrációs procedúrát!)

*** Vista kompatibilis mód - Jobbklikk a telepítőn, properties, compatibility fül, bepipálod a Run... részt és legörgeted a Vistát, vagy épp XP-t amit épp emulálni akarsz (itt Vistát kell).

Ccleaner - Nagyon okos, és ügyes program, kitakarítja a szemetet a gépről, de nézd át a beállításait, hogy a cookikat pl kár törölni, sok mást viszont megéri bepipálni. Itt sincs gond a Windows 7 kompatibilitással.
Az advanced opciókkal nem árt vigyázni Windows 7 alatt, míg nem igazítják hozzá a programot, csak saját felelősségre! (mint mindent :D)

DriverSweeper - Hasznos program, ha drivert frissítünk, előtte töröljük vele a régi maradványait.

C.,) Irodai alkalmazások:

Adobe Reader 9 - Mi más, ha nem PDF olvasás...
Foxit Reader - Legtöbben inkább erre esküsznek Adobe Reader helyett, mert gyorsabb, kevesebb helyet foglal, stb...

Office 2007 SP1 - Nem ész nélkül telepítve, kiválogatva mi az, ami kell, mi az, ami nem (pl. gondolom szerkesztesz szöveget wordben, mint mindenki, de ha nem babrálsz MS-access adatbázisokban, akkor ne rakd fel az accesst, ahogy a többi szemetet se a 2007-es officeból, mint a grovee, meg onenote, csak ha kell is, a közös szolgáltatások viszont mind elférnek...). Én fel szoktam hozzá tenni a PDF-plugint, hogy menthessen PDF-be is, mert hasznos, ha nyomtatni viszel valamit egy szalonba, vagy akár prezentációra, a PDF mindenhol ugyan úgy jelenik meg, és hagyja el a nyomtatót, nem csúszik el a formázás, mint mikor XLS-ekkel meg XDOC-okkal szaladgálsz...
Az OpenOffice.org nagyon felejtős! (főleg ha nem te döntöttél úgy, hogy jobb az, hanem láttad, hallottad valahol, azt rakták fel neked egyszer régen, stb...)

D.,) Film és zenelejátszás

A programokról szóló leírásom talán leg sarkallatosabb pontja:

A zenelejátszást elintézem annyival, hogy a winampot úgyis mindenki ismeri, nincs igazi konkurenciája és nincs is szükség jobb megoldásra. Csak 2 dolog:
1. mindíg a legfrissebb verziót használjuk, ne a jóöreg 2.0-át, állítsuk vissza a skint klasszikusra 5.4-ben és kész...
2. Vista vagy Windows 7 alatt keressünk hozzá OpenAL kimenetet (googlebe: wumpus openal), ha Creative kártyánk van, mert úgy jobban fog szólni, egyébként próbálkozhatunk ASIO kimenettel (out_asio for winamp) pl. ASUS kártyákhoz, de olcsó alaplapi hangkártyáknak úgy is mindegy, jó lesz a szoftveres Dsound kimenet (alapbeállítás). Media playerhez nemigen vannak ilyen pluginok, így az felejtős (meg úgy egyébként is…)

Filmekhez én melegen ajánlom a BSPlayert (VLC kukába, KMPlayert, MPlayert meg ne lássam! Az mind Linuxról átportolt cucc, windows alatt hulladék, egyszerűen nem arra való…) és a K-lite codec pack kombót (abból mindenhez FFDShow-ot rendelve, a többit alapon hagyva, codecguide.com), mert van legalább olyan jó, mint a Media Player Classic, de könnyebben kezelhető, és több kézreeső funkciója van (gyorsbillentyűk felirat időkorrekcióhoz, és pozícióhoz shif/ctrl és fel/le/jobbra/balra nyilak).

Amire szeretnék kitérni az, hogy oldjuk meg hogy a fekete tényleg fekete legyen a filmekben:
A lejátszót állítsuk Enchanced Video Renderer (EVR) módba. Beállítások, preferences, video, renderer fül, görgető menü...
Az FFDShow-nál a kimenetnél vegyük le a pipát minden módról, kivéve az RGB32-t, és pipáljuk be a High Quality RGB Conversiont. Az almenüben válasszuk a custom skálát, és az első csúszka maradjon 16, a másodikat toljuk ki maxra. Ne bántsunk semmi mást, felejtsük el a post-process effekteket (szarból nem lehet várat építeni, a gyémántot meg nem kell maszatos szemüveggel csodálni).

Mindez képekben elénekelve: [kép01], [kép02]
Onnan veszed észre ha sikerült, hogy a film indulásakor nincs különbség a felső és alsó fekete csík, és a filmben megjelenő fekete kép közt (ez ilyen TV-PC monitor szabvány-ütközés hülyeség...).

Most már tökéletes minőségben élvezhetjük a zenéket és filmeket.

E.,) Egyéb

Nero 9 - CD/DVD/Bluray íráshoz. Lehetőleg mindig a legfrissebb verziót töltsd le a honlapról. Én UDF 2.6-ban szoktam írni mindent, nem ISO-ba, az már kicsit "elavult".
(A telepítő néha hibás, és 2x, 3x neki kell futni reboot után, mire felmegy.)
*** Itt is vegyük górcső alá a telepítendő elemeket. Ha nem szerkesztünk CD-borítót ne rakjunk fel Cover Designer-t, ahogy a ShowTime se kell, hacsak nem azzal akarunk DVD-ket nézni, stb... Én lényegében csak a Burning Rom-ot teszem fel belőle, és a Recode-t.

7-zip - A legjobb ingyenes tömörítő. Kezel RAR-okat és mást is, de sokkal jobban tömörít, mint a winrar. Sőt, 64-bites verziója is van. 7-zip.org

Winrar - A rar-okat mégis hagyományosan ezzel bontom ki, mindig a legfrissebbet tedd fel.

Total Commander - Én csak CRC ellenőrzésre használom, mivel a windows alapvető funkciója a file-, és mappakezelés, és szerintem még átláthatóbb is az intéző, mint ez a DOS-os időkből átörökített commander.
Illetve elnézést, azt sajnálom, aki csak azért szenved a commanderrel, windows intéző helyett, mert "a nyagyok is úgy csinálják", meg "láttam, hogy a többiek ezt használják, és azt mondták jobb". Naneeee.... Ha már megszoktad és jobbnak érzed használd egészséggel, de ne erőltesd csak azért, mert "a profik azt használják".

ATItool - Az artifact scan-je igen hasznos, ha tuningolod a VGA-t, vagy alapórajelen is hibázik a játékokban és kíváncsi vagy a játék, OS vagy a kártya hibája.

PowerISO - DVD-képfileok szerkesztése és mountolása, Windows 7 alatt jó alternatíva Daemon-tools helyett.

FlashFXP - A Total Commandertől fényévekkel okosabb FTP kliens.

Furmark - a legjobb VGA stabilitás ellenőrző stress-teszt.

Prime95 - a legjobb CPU stress test.

MKVToolnix – Hasznos, ha mkv fileokat akarsz vágni, pl. DVD9-ről 2xDVD5-re.

Utorrent - A legjobb torrentkliens.

HexWorkshop - Ha valami fileba kézileg kell belenyúlni.

Firefox - Sokáig én is Internet Explorer hívő voltam, de a TweakVI segítségével úgy fel lehet pörgetni a tűzrókát, hogy csak lesek. :) Másrészt meg egy lehelettel okosabban kezeli a gyakran begépelt url-eket, és a lapfüleket, mint az IE7, az EI8 meg még bugos.

Windows Live - Mára elég bőségesre hízott szolgáltatások terén, én azt javaslom, hacsak nem használod őket, akkor ne rakj fel belőle semmi mást, csak a Messangert (MSN), és a bejelentkezési segédet. Lehet próbálkozni a betákkal, nekem jól hazavágta már kétszer is a csoportokba rendezett kontaktokat, de Windows 7-hez mégis 2009-es MSN passzol...

Levelezés - Használd a szolgáltató webes felületét. Ez a leg biztonságosabb olyan szempontból, hogy nem kerül be az otthoni IP címed a leveleid fejlécébe. Esetleg outlook,vagy inkább Thunderbird.

+.,) Tálca testreszabása: Ha már feltelepítetted a programjaidat tegyél rendet a tálcán. Főleg szélesvásznú monitoroknál érdemes, de mindenkinek javasolt a tálca automatikus elrejtése. Jobbklikk a tálcán, properties (tulajdonságok), és pipáld be hogy Auto hide taskbar (tálca automatikus elrejtése).

Gyorsindítás Vista: Ha jobbklikket nyomsz a tálcán, és a Lock the taskbar mellől leveszed a pipát, beállíthatod a gyorsindító menü szélességét, majd ugyan itt visszazárhatod (visszarakod a pipát), ha végeztél. Ide behúzhatsz bármit, mégis azt javaslom, inkább törölgess. Az ikonok helye az asztalon van, ide csak azt húzd be, amit tényleg nagyon gyakran használsz (pl. winamp, firefox).
Gyorsindítás Windows 7 - Nagy újítás, hogy nincs fix gyorsindítás. Minden futó program megjelenik a tálcán, és ha itt jobbklikket nyomsz rá, választhatod, hogy Pin vagy Unpin this program, ami "odaszögezi" a program ikonját a gyorsindítás régi helyére. Ezzel elindul a program, illetve előtérbe ugrik, ha már fut. Nagyon ötletes és hasznos újítás.

Az óra melletti ikonok rendezése is sokkal könnyebb Windows 7 alatt. Nyisd fel a nyilat, és nyomj rá hogy customize. Itt minden ikonra beállíthatod, hogy Alwasy show (mindig mutassa), Only show notification (csak akkor mutassa, ha fontos mondanivalója is van), Hide (mindíg rejtse el, és csak a nyíl hozza elő). Itt érdemes mindent elrejteni, amit sosem használsz, csak kolonc, always showra rakni amit rendszeresen babrálsz (pl. daemon tool s vagy poweriso), a többit pedig Only notification-re rakni. (amit elrejt, a nyíl felgördítésével elérhető marad, csak nincs mindig útban a tálcán az óra mellett)
Vista alatt is megejthetjük ezeket a beállításokat a tálca tulajdonságai közt (csak nem ilyen ügyesen).

Ha ezeket véghezvitted alapértelmezett, keskeny magasságú tálcán is elfér majd minden, nem kell megnyújtani duplára, triplára.

6.) Ha mindent jól csináltál, akkor gratulálhatsz magadnak, mert van egy jól használható, otthonos, megbízható, és gyors oprendszered.

De ne feledkezz meg a programok és driverek rendszeres (1-2 havi) frissítgetéséről, és a rendszer megfelelő karbantartásáról (a fent kivesézett programok használatával).

*** Fontos, hogy ne gátoljuk meg a vírusirtót a (pár)napi rendszerességű frissítésekben. A vírus és féregirtók rendszeres (akár napi, párnapi) frissítése igen fontos dolog, anélkül nem is érnek sokat. Általában elvégzik ezt maguknak, de ellenőrizzük néha, tényleg frissülnek-e.
És itt jegyzem még meg, hogy ha kikapcsoltuk az UAC-t, és adminként használjuk a gépet, már csak a vírus, féregirtó és a tűzfal maradt az egyetlen (de vélhetően sziklaszilárd...) védelmi vonal. Tehát ezek figyelmeztetéseit már vegyük komolyan! Ha felugrik a vírusirtó, hogy fertőzés, ne nyomjuk ki, vegyük komolyan, hagyjuk törölni a filet.

Itt jegyzem még meg a driver frissítés menetét:
1. Eszközkezelőben (device manager) eszközt eltávolít (jobbklikk, uninstall), fájlok törlését bepipálva (delete files).
2. Control panel féle Programs and features-ben megnéz, maradt-e utána valami, ha igen unninstall (Pl. Catalyst install manager…).
3. Reboot (újraindítás). Driver cleanert futtat (pl. Driver Sweeper).
4. Friss driver telepítése, reboot.
5. Ha van a driverhez control panel, akkor ott mindent szépen beállítgat igény szerint. Kész.

*** Megjegyzés: Ha újrahúzod a rendszert, akkor elvileg csak az Administrator (vagy a begépelt usernévre hallgató) mappát kell lementened a Windows meghajtóról, és ezt visszamásolni. (Néhány filet nem lehet másolni, az nem gond, azok rendszerfileok, amik nem is kellenek ide…)

Felhívom a figyelmet a szokásos dolgokra:
A szerző minden jogot fenntart, de semmilyen felelősséget nem vállal az itt leírtakból közvetlen, vagy közvetve keletkező fizikai, vagy szellemi károkkal kapcsolatban, tehát mindent csak saját felelősségre végezz el, és ne nálam reklamálj ha nem sikerült és kihullott a hajad...
Továbbá, amennyiben bárki úgy érezné, hogy szoftver-kalózkodásra biztatom az embereket, az félreértés áldozata. Ugyan így, ha valaki sértő megjegyzéseket vélt felfedezni saját véleményére nézve, az is csak tévedés, hisz „történetünk szereplői kitalált alakok, a valósággal mutatott bármely valós, vagy vélt egybeesés pusztán a véletlen műve,…”.
Ahol véleményt nyilvánítok, az magától értetődően csak az én egyéni véleményem.

És persze: Vegyetek mindenből eredetit!!!

Jó időtöltést a telepítéshez. Remélem sikerült némileg emelni a PC-használatod színvonalát. :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.