2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Patkánybaszó / patkányozás / TCRF / tri corner rat fuck [kártyajáték]

    A címben említett kártyajátékot fogom bemutatni. Kétszer is játszottam, mielőtt megismertem volna a szabályokat. A világ egyik legidegesítőbb játékáról van szó; senkinek sem ajánlom kipróbálásra.

    Tipikus felállás a két játékom alapján, hogy a szabályokat csak egy játékvezető ismeri, és nem árulja el semmi pénzért, "mert rá kell jönnöd". Ha meg netán rájönnél akkor hülyíthetsz másokat, de persze folytathatod a játékot a korábbi asztalodnál is, hogy idegesítsd a többieket. Ellentétben azonban a hipotézisekkel, amiket minden kezdő felállít menet közben, a játéknak igenis egyszerű és konzisztens szabályai vannak. Sic:

    A felállás
    A játékot egy asztalnál játsszák, egy vagy több pakli francia kártyával. Minden lapot egyenlően ki kell osztani a játékosok között, ezután el kell dönteni hogy ki kezd és merre megy a kör. A cél az, hogy minél több lapod maradjon, ugyanis ha elfogy, kiestél. Nagyon fontos, hogy a játékosok nem láthatják a kártyáikat, így azokat lefelé fordítva, tömbként fogják a kezükben.

    Folytatás...

    Hunmugli 5 éve 0

  • Tanév végi idézetek

    Az alábbi idézeteket még a tanév közben gyűjtöttem. Zömében tanáraimtól hangzottak el, de a szerző lehet diák vagy történelmi személy, művész is. Az idézetek nem feltétlenül jók vagy érdekesek, ugyanakkor nyilván okkal írtam le őket, így mindenki találhat bennük valami extrát. (Amire én se tudok mit mondani, azt az unalom miatt jegyeztem le.)

    "Vannak ilyen nagyon kretén függvények is."
    "megsimogatja a függvényt"
    "A deriválás kicsit ilyen szleng."
    "A deriválástól általában hosszabbak lesznek a függvények."
    "És akkor deriváljunk 13 percben."
    "Nem csak szilíciumrácsok léteznek."
    "az energia szaporodik"
    "Minden gondolatnak van valami előzménye, ezt el kell fogadni."
    "Én is féltem a tyúkszaros életem, ahogyan a nagymamám mondja."
    "Spárta a csúcs."
    "Szívből jött, de szarul."
    "Határvonalra mindig figyelni kell."
    "Igen, mert a konstansok önálló életet élnek."
    "Amit ma nem csinálsz meg, azt megcsinálja valaki helyetted. Kivéve az érettségit."
    "Már hallottál rólunk, de tudtad-e, ...?" [hogy sok nyelven beszélünk, nincs mese...]
    "A cselekvő mondat tárgya a szenvedő mondat alanya."
    "Nem komilfó jóban lenni diktatórikus rendszerekkel."
    "... az sem jó, azt a kétfarkú kutyapárt akarja."

    Folytatás...

    Hunmugli 5 éve 2

  • Az ember tragédiája: alternatív XII. szín

    Iskolai feladat volt, hárman ezt alkottuk. A szöveg után az utalásokat is leírom. A politikai véleménynyilvánítás nem volt cél; sztereotípiákra építettünk, szóval akinek nem tetszik, ennek fényében olvassa. Némi összevetési alap: Az ember tragédiája tartalomjegyzék, Az ember tragédiája teljes szöveg.

    Tizenkettedik szín – Ámériká
    A szín a 2016-os amerikai elnökválasztás hajrájában játszódik. Ádám Bill Clintonként jelenik meg, Éva pedig feleségét, Hillary Clintont alakítja. Lucifer tanácsadójukként lép színre. Természetesen a nagy gonosz Hókuszpók Donald Trump sem maradhat ki. [Megértést segítő jegyzet: Ádámot a liberalizmus, az individualizmus és az egyetemes szabadság eszménye lelkesíti. A cselekmény szempontjából Éva a főszereplő, de ez nem sokat számít. Ádám Trump győzelmében, ezáltal pedig a népben csalódik majd. Eredetileg egyébként a Falanszter volt a XII. szín, azonban úgy éreztük, azt lehet a legjobban felújítani. – No meg a választásunk lehetőséget ad némi paródiára, ezáltal a feladat megkerülésére. – A XII. szín London után játszódik, ahol is a kapitalizmusban keresik az emberek a megoldást.

    Folytatás...

    Hunmugli 5 éve 2

  • "Úgyhogy nem volt egy kéjutazás"

    (...) Összeszedték először a nőket, aztán férfiakat is ilyen munkára. Hát aztán a Papa is belekerült a sodrásba. (...)

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 5 éve 10

  • "Úgyhogy nem volt egy kéjutazás"

    Az írás címlapos verziója javításokat és frissítéseket is tartalmaz, azt érdemesebb olvasni.

    Nemrég voltunk a családdal a málenkij robot emlékhelyen, és az ott (is) szerzett élmények alapján elhatároztam, hogy megírom nagymamám emlékeit ezekről az időkről (is). Bár már ír egy naplót, azt mondta, ezek nem kerülnek bele - így mindenképpen megérte leutaznom hozzá egyik hétvégén, még akkor is, ha összesen alig egy órát tudott beszélni a témáról.

    (esetleges zene az olvasáshoz) [YT Requiem for a dream][YT RFD remix]

    Folytatás...

    Hunmugli 5 éve 30

  • Időbeosztás

    Szívesen írnék a saját időbeni problémáimról, de nem hiszem, hogy menne általa a világ elébb. Így hát magyartanárom egyik gondolatával nyitom a bejegyzésemet:

    "Egyik nap, amint a HÉV-en utaztam, azt láttam, hogy egy lány könyvet olvas. Méghozzá a Sorstalanságot. Van nekem is két lányom, így el tudtam dönteni, hogy bizony sok munka volt a hajával, reggel egy olyat megcsinálni van vagy egy óra. Teljesen kiakadtam (magamban), hogy miért nem az olvasásra fordította ezt az időt. Egy ilyen nehéz könyvre rá kell szánni az időt, ez nem holmi fantasy, hogy csak úgy a HÉV-en olvasgassa az ember, amikor kedve szottyan." (Más stílusa volt a "beszédének"; nem hittem volna, hogy ennyire nem sikerül átadnom.)

    A Sorstalanság esetében talán jogos is volt a felvetés, de mivel nagyon speciálisnak éreztük az esetet, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Hónapokkal később - nemrég - azonban mégis eszembe jutott. Éppen leszálltam a HÉV-ről és ráfordultam az első 50 méterre, amikor azt láttam, hogy egy lány cigizik.

    És közben pedig telefonozik.

    Folytatás...

    Hunmugli 5 éve 17

  • Caps lock használata más billentyűként

    Frissítés: a Microsoft által karbantartott nyíltforráskódú PowerToysban is elérhető roppand hasonló funkció Keyboard manager /Billentyűmenedzser/ néven, egy gyors próba után az is jónak tűnik, és a sok extra funkció miatt azt fogom használni. Innen tudod letölteni, mivel van magyar fordítás, így nem írok használati útmutatót. Egyébként előfordulhat, hogy valakinek mondjuk a backspace vagy a delete jobban kézre áll, mint az Enter, lehet kísérletezni, lényeg hogy használjuk azt a sosem használt Caps Lockot is valamire :)

    Ez a bejegyzés arról fog szólni, hogy miként alakítottam át Windows 10 alól a Caps lockomat Enter billentyűvé. Gyorsan leszögeznék pár dolgot, mielőtt ismertetem a lépéseket. 1.) Ha valami hülyeséget csinálsz, azért csakis te vagy a felelős. 2.) Ne csinálj hülyeséget. 3.) Nagyon figyelj, nehogy hülyeséget csinálj. (Szóltam előre.) Ha nem érdekel a progi annyira, ebben a kommentben képpel illusztráltam, hogy kell használni. Gyorsabb, mint elolvasni a bejegyzést.

    Folytatás...

    Hunmugli 6 éve 9

  • A média felelőssége a társadalom ízlésének alakításában [miniesszé]

    Magyarórán az Észbontók c. műsorból néztünk meg néhány jelenetet, ahol sok egyéb gondolat mellett az előbbi cím is elhangzott.

    Média alatt elsősorban a közszolgálati és kereskedelmi TV-csatornákat fogom érteni. Ezek tudnak ugyanis a leggyorsabban reagálni a világra, kommentálni egy eseményt, vagy éppen mindennapi szórakozásunkat is biztosíthatják. Egy ideális világban nincs bal- vagy jobboldal, így a nézőszámot elsősorban nem a politikai tények elferdítése biztosítja, hanem az extra szolgáltatások és a minőség.

    A mai világban nem lehet szerzetesként elvonulni az események elől, ezt pedig a médiának és a technológiai fejlődésnek köszönhetjük. A választás joga így csorbult, gyakorlatilag muszáj valamit nézni, hallgatni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a választás majd tudatos lesz és talán csak a minőség vagy a politikai állásfoglalás fog benne szerepet játszani, de ez nem feltétlenül van így. A pénz mindennek a mozgatója, így a legtöbb média mindent megtesz a nagyobb nézőszámért, ami több reklámot és végső soron több pénzt jelent. Itt szívesen kitérnék a clickbait címekre, de sajnos nem tehetem, ennél kötöttebb a téma.

    Folytatás...

    Hunmugli 6 éve 76

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.