2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mit kezdjek az órajel dobálás ellen? - RX 470 finomhangolás

  Az itt leírtakat csak saját felelősségre vidd véghez!

  Bizonyára sokan észrevettétek, hogy videokártyátok GPU-ja terhelés alatt dobálja órajeleit, ergo throttlingol. Értelemszerűen az ingadozó órajel a teljesítményre is befolyással van.
  A throttlingolás okozói általában:
  - Túl alacsony power limit - leggyakrabban ez a probléma forrása
  - Túl alacsony thermal limit/target - gyenge hűtésű videokártyáknál szokott órajel dobálást okozni, illetve egyes példányoknál csak úgy indokolatlanul alacsony

  A throttlingolást az esetek túlnyomó részében e két tényező csúszkájának emelésével meg lehet oldani, viszont ennél van egy hatékonyabb, de komplexebb megoldás is. A két csúszka emelését, vagy a két csúszka közül egyik emelését megspékeljük egy kis alulfeszeléssel. Így csökkentve a fogyasztást, és a power/thermal limit kitolásával járó teljesítménytöbblet mellett kapunk még egy kis plusz teljesítményt, ami csak az alulfeszelésből ered.

  Egyébként a GPU-nak elvileg nem kötelessége, hogy tartsa a boost órajelét. Egyedül a base órajel alá nem szabályozhatja magát. Szóval a boost és a base órajelek közt ingadozhat. De nekünk mégiscsak jobb lenne, ha folyamatosan a boost órajelén tekerne a GPU.

  Folytatás...

  füles_ 7 éve 51

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.