Hirdetés

2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Email alias-ok / catch-all cím készítése egyszerűen és ingyen / temp email címek

  Email alias-ok készítése egyszerűen és ingyen

  SimpleLogin - alkalmazás Google Play-ben
  https://app.simplelogin.io
  A Proton saját email alias szolgáltatása, ingyenes
  [alias név].[random string]@simplelogin.com,
  [alias név].[random string]@slmail.com,
  [alias név].[random string]@aleeas.com
  és
  [alias név].[random string]@simplelogin.fr jellegű alias-okat lehet ingyen csinálni vele

  AnonAddy
  https://app.anonaddy.com/
  Szintén alapvetően ingyenes szolgáltatás,
  [alias név]@[felhasználóneved].anonaddy.me,
  [alias név]@[felhasználóneved].anonaddy.com
  és
  [alias név]@anonaddy.me jellegű alias-okat lehet ingyen csinálni vele

  Folytatás...

  crok 3 hónapja 0

 • Android ActivityManager és memóriahasználat javítása* - kifejezetten haladóknak

  SAJÁT FELELŐSSÉGRE

  *Javítás alatt azt értem hogy az AOSP forrásban nevetségesen alacsonyan ("Froyo szinten") tartott empty process / cached process ürítési időt / darabszámot növeljük meg hogy a rendszer ne zárogassa be a folyamatainkat csak azért mert épp nem csinálunk velük semmit vagy mert épp nincs megjelenítve, esetleg nincs rajta valami amit aktívan lehetne nyomokodni pl. natív gombok, csúszkák, lejátszott videó, zene, etc.. (mert pl. csak egy betöltött weblap amin épp hozzászólást írsz.. ami elvész egy sima taszkváltással).

  Igen, ez azzal fog járni hogy a mutatott free RAM kevesebb lesz, igen, azért mert végre valahára használni fogja a rendszer, igen, ha én nem akarok bezárni valamit akkor NE záródjon be, ha memóriában akarom hogy legyen akkor tartsa ott a rendszer nekem. A RAM-ot kifizettem, NEM akarom üresen tartani, ha van memory pressure (vagyis pl. egy új folyamat / alkalmazás indításához KELL a memória akkor fel fogja szabadítani a rendszer, nem kell emiatt aggódni, az empty folyamatokból fel lesz szabadítva a hely).

  Android 10 és felette. Alatta is vannak lehetőségek de nem kívánok már foglalkozni vele.

  Folytatás...

  crok 4 hónapja 66

 • Android ADB, TWRP, ROM, GApps, APK és egyéb segédeszközök

  Android 10 és felette a készülékekben a fejlesztői menüben van WebADB vagyis akár géprol (vagy LADB-vel vagy pl. termux-al a telefonról..) tudsz ADB kapcsolatot létesíteni a készülékkel Wifi-n.
  Aztán USB-s ADB-re van egy webes API amit a Chrome vagy más de Chromium alapú böngészőkbol is el lehet érni, sőt, akár scrcpy (képernyőkép + egér + billentyűzet kezelés) is elérheto, adb parancsokat is ki lehet adni, etc.. USB-n kapcsolódsz a készülékhez és minden mást intéz a web USB API és a böngésző.

  Idézet magamtól (innen) WebADB-vel kapcsolatban:
  ..az LADB vagy Termux (GitHub vagy F-Droid) alatt tedd fel az android-tools csomagot (pkg install android-tools) - mivel újabb a készülék így a fejlesztoi menüben van WebADB, kapcsold be, van benne párosítás. A párosítás menete az LADB Play Store leírásában vagy itt a GitHub oldalán is le van írva.

  Folytatás...

  crok 2 éve 11

 • Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése

  Olvasd tovább, bőven volt, van és lett és lesz is régi és új "élet" is a Vanced után!
  És a Youtube Premium mindig megoldás ;] Mondjuk nem mindenre..

  2022.03.13 - megszűnt a fejlesztése! Youtube Vanced - Vanced, vagyis (S)Ad(/S)Vanced de mivel ugye nincs benne Ad (reklám) így marad csak Vanced :D a Vanced Manager-el érdemes telepíteni (és frissíteni), ha be is akarsz lépni a fiókodba akkor MicroG is kell hozzá (a Manager-ből telepíthető az is). Alapvetően egy módosított eredeti Youtube app, összeakad(hat) a gyárilag feltelepített Youtube appal (pl. a Play Áruház azt fogja mondani hogy van újabb változat), van root-al (Magisk) és root nélkül is működő változata. Mivel a csomagnév ugyanaz mint az eredeti Youtube app-nak így frissíteni akarja/fogja a Google Play.. viszont..

  Folytatás...

  crok 2 éve 0

 • Android alkalmazások amiket használok / ajánlok

  ____________________Android alkalmazások amiket használok / ajánlok:____________________

  ____________________Terminál emulátorok, shell-ek, SSH kliensek:____________________

  ConnectBot - lokálisan a telefonon is ad terminált (egy shell-t) de kiváló SSH kliens is, bármelyik billentyűzet felső részéhez hozzátold egy sort, amiben Ctrl, Esc, Tab és kurzorgombok vannak (terminálban meg vi / nano szerkesztőnél elég hasznos)

  Terminal Emulator: majd' minden Android terminal emulator ősatyja, rengeteg custom ROM-ban ezt (vagy valamelyik fork-ját) lehet bekapcsolni a fejlesztői menüben helyi terminál néven.

  Termux - messze nem csak arra való hogy a Magisk-t és egyéb modulokat nyaggassa vele az ember, kvázi teljes linux környezetet tud adni Android-ra, akár apt-vel, csomagkezeléssel, etc..

  Folytatás...

  crok 2 éve 1

 • Android doze mód és doze profilok

  Az alvás- és mélyalvás funkció Marshmallow-n lett bevezetve, azóta Nougat-on, Oreo-n és Pie-on valamint Android 10/Q-n is reszelgettek rajta, tettek hozzá plusz faktorokat / változókat a működtetéshez. Lényegében arról van szó, hogy mikor, milyen körülmények között és milyen időközökkel kerüljön a készülék alvásba vagy mélyalvásba és ott mennyi időt töltsön. A doze kétféleképp működik, van egy light és egy deep doze állapot, ha lemegy doze-ba ott egyáltalán nincs wakelock mert nem figyeli, nincs jobschedule, nincs sync, nincs kb. semmi kb ami felébresztené (ezért nincs értesítés se általánan, csak ha olyan értesítés jönne ami urgent-nek van jelölve mert úgy írta meg az app fejlesztője) szóval a maintenance window eljöveteléig kb nincs semmi csak a tétlen állapot, viszont ébred majd ha eljön a maintenance window és szétnéz hogy mit kell sync-elni, satöbbi, van-e értesítés..

  Folytatás...

  crok 2 éve 0

 • Android - csomagoptimalizálás kényszerítése

  Android - csomagoptimalizálás kényszerítése - Ez nem gyártó vagy rendszerspecifikus, ez egy teljesen általános Android dolog. Én ezt már Android Marshmallow óta használom és mondom is sokmindenkinek, megelégedéssel. Igen, kevesebb energiát használ mert kevesebb lesz az interpretált futtatás - de mivel kellenek hozzá az optimalizált file-ok így több helyet foglal egy-egy app. Engem nem érdekel, nem zavar, bőven elfér (10..20% max. amivel egy app több helyet foglal így.. ennyi a con de nagyon sok a pro).

  Nem reklámozzák a módszert mert alapvetően ezt a felhasználónak NEM KELL tudnia és ha átállítja az ember az alapértelmezettről (speed-profile) akkor az apptelepítés- és frissítés pl. lassabb lesz, a bg-dexopt amúgy is le kellene fusson egy normál rendszeren ha pl. éjjel felteszed töltőre és idle marad a készülék sokáig és lemegy deep doze-ba.. Csak ám sokmindenkinek nem megy le mert a rendszer szerintem nem túl jó vagy sok az app ami nem engedi elég ideig idle-ben a készüléket aztán a sok-sok instant messenger meg egyéb app is ébreszti a készüléket.. így lehet sose fut le.. egyre "lassabb" a készülék mert ugye előbb utóbb azért minden app frissül, de a dexopt nem fut le.. minden interpretált lesz.. aztán megunod, fact. reset vagy új ROM..

  Folytatás...

  crok 2 éve 0

 • Android telefon merülésének kiderítése - roottal vagy root nélkül

  Mindenkinek akinek nem alszik a telefonja / gyorsan merül ajánlom megtekintésre ezeket mielőtt vad akkucserébe kezdene:

  Kis előkészítés - csak ha wakelock jellegű lehet a gond
  (sok adatot generálhat, így 2..3 óránál hosszabb időnél több hasznos adat már rotálódhat):
  PC-ről adb-vel:
  adb shell dumpsys batterystats --enable full-wake-history
  - vagy -
  root-al telefonon terminálban
  su
  dumpsys batterystats --enable full-wake-history

  - és -
  su
  dumpsys batterystats --enable full-history

  Android Nougat (7.0) és felette:
  Beállítások - Telefonról - CPU-ra bökj 8..10x - Bugreport-ot generálj - a kapott zip-et töltsd fel [ide] vagy [ide] (vagy telepítsd fel magadnak a Battery Historian-t) és nézd meg hogy miért nem alszik a telefon, mi tartja ébren. Nem kell root meg semmi, csak egy bugreport.
  MIUI alatt könnyen kinyerhető az alábbi módokon:
  Tárcsázó -> *#*#BUG#*#*
  - vagy -
  Tárcsázó -> *#*#286#*#*
  - vagy -
  Beállítások -> Telefonról -> CPU -> nyomkodni kell 8..10x
  - vagy -
  kapcsold be a fejlesztői menüt, sok gyártó bennehagyja a bugreport generálást.

  Folytatás...

  crok 2 éve

 • MIUI kanosszajárás

  MIUI kanosszajárás - ha azt akarod hogy egy app automatikusan induljon ha kell, ne záródjon be (pl. zenelejátszó lejátszás közben lezárt képernyőnál..), menjenek mindig az értesítései, ésatöbbi.. Lakatold, akku: nincs korlátozás, autostart, ésatöbbi (háttérben futás már MIUI 12 menüben nincs benne):

  Biztonság app -> Akku
  - Akkukímélő módot kapcsold ki
  - Alkalmazás akkukímélés listában állítsd át az appot "nincs korlátozásra"
  - Jobb felső sarok fogaskerék menü -> cache törlés a készülék lezárásakor: kapcsold ki
  (1-5-10-30 perccel lezárás után lehet ezt beállítani, ha erre illik hogy mikor lövi ki (10 perc?) akkor lehet meg is vagy a megoldással)

  Az appot az appok listájában keresd meg, majd:
  (Beállítások -> Alkalmazások -> Alkalmazások kezelése -> keresd meg az appot):
  - Automatikus indítás jog megadva?
  - Háttérben futás engedve?
  - Akkukímélés az appra kikapcsolva / "nincs korlátozás"?
  - Előzőleg a Biztonság -> Akku menüben megvolt?
  - Egyéb engedélyek: állandó értesítés + jelenítse meg a felugró ablakokat miközben a háttérben fut, banki (NFC) alkalmazás esetén NFC bekapcsolás engedélyezése jól jöhet.. meg ha keri az app akkor a rendszerbeallitasok valtoztatasa jogosultsag is kellhet!
  - MIUI 11-ig: Egyéb engedélyek: háttérben futás

  Folytatás...

  crok 2 éve

 • (Főleg) Android (és otthoni) reklámblokkolás - root nélkül és roottal

  Kvázi univerzális, otthoni megoldásnak egészen jó, ha a saját routereden a DHCP-n osztott DNS-t (vagy statikus IP esetén az eszközben magában olyan DNS-t) állítasz be ami eleve reklámszűrő. Ilyen pl. az AdGuard, aminek az IP címei: 94.140.14.14 és 94.140.15.15 a sima és 94.140.14.15 valamint 94.140.15.16 a "családbarát" (felnőtt tartalom szűrt). Itt van az AdGuard gyors összefoglalója valamint a régi IP-ket lecserélték!!). Nyilván ha nem otthon vagy és nincs ráhatásod ezen az eszközök konfigurációjára.. akkor marad a más (eszközön helyi) megoldás..

  Android Pie és felette használhatod magának a rendszernek az un. Private DNS funkcióját a hálózati beállításokban, itt pl. megadhatod az alábbi szerverek egyikét:
  AdGuard DNS:
  dns.adguard-dns.com -ot a reklámszűrt vagy
  family.adguard-dns.com -ot a felnőtt tartalom szűrt vagy
  unfiltered.adguard-dns.com -ot a szűrés nélküli AdGuard DNS-hez.
  Blah DNS:
  dot-ch.blahdns.com (Switzerland)
  dot-sg.blahdns.com (Singapore)
  dot-jp.blahdns.com (Japan)
  dot-de.blahdns.com (Germany)

  Folytatás...

  crok 2 éve 18

 • Kéretlen-, felugró-, egész ablakos és értesítéses reklámok törlése Androidon

  Millióféle reklámozási megoldás létezik, az egyszerűbbek szűrésétől haladtunk a gázosabbak felé. Mivel ezek rejtőzködnek így a legeredményesebb módszer a körülhatárolás. Ha találsz valamit akkor tesztelés erejéig törlöd és vársz, egyszerre mindig csak egy dolgot csinálsz hogy ne kavarodhassanak a dolgok össze.

  Volt-e bármi Play-en kívülről telepítve? Nézd át és töröld ha gyanús.

  Volt-e bármi a közelmúltban telepítve bárhonnan? Nézd át és töröld ha gyanúsan (kb. napra) akkortájt kezdődtek a reklámok jönni mikor telepítetted..

  Ez egy értesítésben megjelenő reklám? Próbáld ki hogy ezt az értesítés (a reklámot) hosszan nyomva tartod - akkor ha minden jól megy megjelenik pár plusz dolog, mint pl. egy fogaskerék ikon ami az értesítést megnyitó app tulajdonságaihoz vezet, akár törölhetnéd is azon melegében.. Ha eltűnik az értesítés akkor un. Notification History app-okkal meg lehet nézni hogy milyen appok generáltak értesítést, két példa app: [1] [2]

  A reklám megjelenése után appváltóban megnézed melyik néhány app volt utoljára aktív - mind gyanúsak lehetnek.

  Folytatás...

  crok 4 éve 9

 • Magisk gyorstalpaló ha egy app nem akar indulni root / módosított rendszer miatt

  Magisk kérdésekre [ITT] lehet választ kapni, a fórumtémában még válaszolok is nagyon szivesen - de ezt a blogbejegyzést felejtsétek már el.. alapvetően okay DE az általam nyitott Magisk topik és annak az összefoglalója folyamatosan frissítve lesz (én vagyok a topikgazdája).
  Magisk gyorstalpaló ha egy app azt mondja root-olt a telefon és nem akar menni:

  Ha a CTSProfile és a basic integrity is bukott a teszten
  de biztosan nem piszkáltál semmit (SELinux permissive pl..)
  és a ROM fejlesztője szerint működnie kellene a Magisk-al a SafetyNet-nek,
  akkor flash-eld ezt a modult ami ebben az XDA hozzászólásban van csatolva:
  Universal-safetynet-fix-v3.zip vagy megtalálod a Mega tárhelyemen (MAGISK > Banking_not_working_-_FIX és közvetlen link - vagy lehet szöszölni hogy saját magadnak választod ki melyik készülék fingerprint-jét hazudja be a Magisk

  Folytatás...

  crok 4 éve 147

 • Xiaomi Redmi Note 4 Global (a.k.a Mido) build.prop és egyéb módosítások, tippek

  Figyelmeztetés:
  semmiféle felelősséget nem vállalok az itt leírtakat használók esetleges káraiért.
  Mindenki saját felelősségére csinálja azt amit csinál.. nálam minden működött ami itt le van írva.
  Megjegyzés: vannak olyan dolgok, amik még MIUI 9 (esetleg még 8..) alatt voltak problémák...

  _____________________________________________________________________

  Bootloader nyitás:
  Bootloader unlock-hoz ma már a lentiekre nincs szükség, friss MIUnlock program kell meg a telefonon bekapcsolni az OEM Unlock-ot.. aztán a programot használni értelem szerint (meg kivárni a egy hetet..).
  Bootloader unlock-hoz angol segítség - ha az a gond, hogy túl sok próbálkozás volt ugyanazon IP-ről:
  Először is:
  mindig a legfrissebb unlock programot kell használni innen: http://en.miui.com/unlock
  Aztán: 100%-os legyen a security a profilodban, tölts ki mindent [itt]
  account.xiaomi.com/pass/auth/security/home
  Aztán:

  Folytatás...

  crok 5 éve 31

 • Android rendszereken lassan fixáló GPS problémákra megoldás lehet..

  Aki belefut és hallgat rám az tegyen fel egy appot és frissítse az AGPS adatokat aztán próbálja újra.
  A legfrankóbb, speciálisan helymeghatározásra gyártott céleszközöknek is kellhet(!) 15 perc gyári állapotában (vagy nagyon nagy távolságú (1000+km) mozgatás után), mert nem tudja hogy hol volt utoljára vagy hogy hol lehet éppen, legalább milyen "környéken", országban, et cetera.. így sorban kell neki elkezdeni a műholdakat egyesével "hallgatni" (miután a legutóbb használtakat hallgatta és nem hallott semmit.. ez ugye idő, és te ebből semmit se látsz hogy mi történik csak pörög a homokóra) és ami párat először elkezd "hallani" plusz az aktuális óraállásból be tudja lőni párszáz km-es pontossággal hogy merre lehet - ezzel kizárja milyen műholdakat *ne* is hallgasson és kb mire lehet számítani, mire van nagy eséllyel valószínűség hogy felette lesz még. Ehhez persze pontos óra is kell a készüléken. Az AGPS segít ebben, az elején, hogy cellainfo + esetleg más (pl. Wifi-n kapott internethozzáférérs publikus IP címe alapján ország/környék megállapítása) állapotokból kis pontossággal megmondja merre van a készülék így gyorsabb lesz a GPS fix mert már tudja a készülék mire "hallgasson" hiszen megvan neki előre hogy melyik műholdat mikor hol "érdemes keresni" (almanach).

  Folytatás...

  crok 5 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.