2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

StopXam

Írta: | Kulcsszavak: stopxam . autó . parkolás . közlekedés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A StopXam (Стопхам) egy orosz polgári egyesület, az autósok nemtörődömsége, udvariatlansága ellen küzd. A 2010-ben alakult ifjúsági szövetség (Наши-2.0/Nashi-2.0) 2012 óta közhasznú egyesületként, új néven harcol a kisebb-nagyobb, de mindenképpen bosszantó közlekedési szabálytalanságok ellen. Népszerűségük egyre jobban terjed, mára Oroszországon kívül Ukrajnában és Moldáviában is akadnak követőik.

A polgári nemtetszésnek adnak hangot, amikor azt látják, ha valaki tiltott helyen parkolva feltartja a forgalmat, a járdán parkol vagy durvább esetben a járdán közlekedik, hogy kikerülje a dugót. Tevékenységük egyszerű: a szabálytalankodók figyelmét udvariasan felhívják a tettükre (ha jelen vannak), ezek után ha az nem hallgat a szép szóra, kap egy óriási matricát a szélvédőjére.


A feliraton nagy betűkkel ez olvasható: "Nem érdekel egyáltalán, ott parkolok, ahol akarok".

A feltűnő szégyenjelet nem csak az átlagautós kapja, felkerült már maffiózó, politikus, sőt rendőrök autójára is. A sofőrök reakciói változóak, valaki felismeri őket és mosolyogva továbbáll, valaki felkapja a vizet, de akad nem kevésszer olyan is, akivel tettlegességig fajul a helyzet.

Nagyobb ismertségre 2012-ben tettek szert, amikor Moszkvában a csecsen helyettes nagykövet feleségével akadtak össze, aki ahelyett, hogy a közel lévő parkolóházban parkolt volna le, erősítésként hívta a fiát és annak barátait, végül az események tömegverekedéssé fajultak. Az esetről készült videót már több, mint hétmillióan látták.
A csecsen elnök, Ramzan Kadyrov menesztette helyettes nagykövetét a felesége vállalhatatlan viselkedése miatt, de az egyesület provokatív mivoltát is elítélte.

Van azért megmosolyogtató akciójuk is, amikor a fűre parkolt autó helyét visszaadták a természetnek:

Az összes videójuk megtekinthető ezen a linken: [link]
A legtöbb már angol nyelvű felirattal van ellátva, csak be kell kapcsolni hozzá a feliratok opciót a YouTube-on. [FRISSÍTVE] A linkelt YouTube fiókot törölték, az új itt található: [link]

Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon lenne-e igény egy ilyen mozgalomra és vajon milyen lenne magyar sofőrök reakciója?

Hozzászólások

(#1) zone


zone
őstag

Szólj hozzá! :)

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Több hazai városban is el kéne hasonló kezdeményezés. De nagy valószínűséggel úgy járnának mint a Tolvajkergetők. :O

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#4) Klaus Duran válasza #20749568 (#3) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Ja. Csak házi őrizetben voltak, meg hamis vádak, Tv-ben rágalmazás, hamis tények leközlése, stb...

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#6) Luck Dragon

Budapesten egyszerűen a matricák hiány cikkek lennének. És a nyomda 24 órában termelné.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#7) Klaus Duran válasza Luck Dragon (#6) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

:C :C :R

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#8) THoMZoNE válasza Luck Dragon (#6) üzenetére


THoMZoNE
tag

Úgy van! Itt Angyalföld környékén elég sok f...tarisznya tojik pl. a zebrára, mondjuk ilyen stop akció elég veszélyes mutatvány...de élni szoktam vele, csak úgy füstölög / csikorog a gumi a satuféktől. :DD Na meg a járdán parkolás / közlekedés. Még a teherszállítóknak reggelente el lehet nézni, de amikor személyautós jön majdnem nekem, azt integet, ott azért kirángattam volna az ablakon keresztül...

Mások elégedettsége számomra a legfontosabb! - Kérlek értékelj! THoMZoNE.NeT - http://thomzone.net // Piros pont oda-vissza működik!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.