2023. szeptember 27., szerda

Gyorskeresés

Aperture Science: A történet (pre-Portal)

Írta: | Kulcsszavak: Half-Life . Portal . Valve

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismerve az Aperture Science Laboratories állapotát a Portal-ban, könnyű kijelenteni, hogy a létesítmény jobb napokat is látott már. A Valve ígéretet tett arra, hogy a Portal 2-ben a játékosnak komoly lehetőségei lesznek turkálni a rozzant tesztlétesítmény kulisszái mögött, és jobb rálátást kap a szervezet bizarr eredetére.
Azonban nem kell megvárni, míg a Portal 2 a polcokra kerül ahhoz, hogy többet megtudhassunk az Aperture Science-ről. A Valve fortélyos módon megalkotott egy elképzelt előtörténetet az Aperture számára, miközben a Portal első részén dolgozott – egy sztorit, amelyben szerepet kapnak a zuhanyfüggönyök, egy alapítvány, amely halálos betegségben szenvedő gyermekek kívánságait lopja el, valamint a Genetikus Életforma és Lemez Operációs Rendszer megszületése.

Jöjjön tehát az Aperture Science teljes története!

Aperture Science: A történet

1953 – Az Aperture Science megkezdi működését mint zuhanyfüggöny gyártó. A korai termékvonal egy nagyon alacsony technológiai színvonalú portált biztosít a zuhanyzó belseje és a külvilág között. Valójában nagyon kevés tudományt (science) alkalmaztak. A névválasztás arra szolgált, hogy a zuhanyfüggönyök még higiénikusabbnak tűnjenek.

1956 – Az eisenhoweri közigazgatás az Aperture-nek ítélte a szerződést, amelynek értelmében ők szállíthatták a zuhanyfüggönyt az összes haderőnek, kivéve a Haditengerészetet.

1957 - 1973 – Leginkább zuhanyfüggöny.

1974 – Az Aperture alapítója és vezetője, Cave Johnson, higanymérgezést kapott, miközben titokban egy veszélyes higany-befecskendezéses gumilapot fejlesztett, amellyel az volt a terve, hogy legyárt hét halálos zuhanyfüggönyt, és ajándékba adja azokat a Haditengerészeti Beszerzési Hivatal bizottsági tagjainak.

1976 – Cave Johnson mindkét veséje tönkremegy. Agysérülten, haldokolva, és képtelenül arra, hogy felfogja, az idő nem visszafelé folyik, Johnson megtervez egy háromrétegű K&F programot. Az eredmények saját szavai szerint "garantálják az Aperture Science sikerének folytatását messze a gyorsan tovatűnő távoli múltba".

1. A Heimlich Ellen-Manőver – Egy megbízható technika az életmentő Heimlich-manőver megszakítására.

2. A Vedd-El-A-Vágyat Alapítvány – Egy jótékonysági szervezet, amely megszerzi a kívánságokat a halálos betegségben szenvedő gyermekek szüleitől, és újraosztja őket a kívánságuktól megfosztott, de egyébként egészséges felnőttek között.

3. "Valamilyen hasadék a tér anyagában... ami... nos, ami olyan lenne, nem is tudom, mint valami, ami segíthetne a zuhanyfüggönyökkel kapcsolatban, azt hiszem. Még nem dolgoztam ki ezt az ötletet annyira, mint a vágy-elvevőét."

1981 – Szorgalmas Aperture mérnökök befejezik a Heimlich Ellen-Manőver és a Vedd-El-A-Vágyat Alapítvány bevezetését. A cég bejelenti a kutatásokkal összefüggő termékeit egy pazar, televízió által közvetített ünnepélyen. Ezek a termékek azonnal széles körben népszerűtlenné válnak. Egy sor nyilvános fulladási és csüggedt beteg gyermek katasztrófát követően a rangidős céges tisztviselőket beidézik a Szenátus kivizsgálási bizottsága elé. Ezen eljárások közben egy mérnök megemlíti, hogy kismértékű előrehaladást sikerült tenni a "3. Réteg"-et érintően, az "ember-méretű ad hoc kvantum alagút a fizikai téren át zuhanyfüggönyként történő lehetséges felhasználásával" kapcsolatban. A bizottság gyorsan és azonnal meghátrál, az Aperture pedig egy nyitott szerződést köt a "Portal" és a "Heimlich Ellen-Manőver" projektek fejlesztésének titokban folytatására.

1981-1985 – A munka folyik a "Portal" projekten. Számos magas rangú Fatah személy fulladásos halált hal nagy darab bárányhúsoktól a testőreik közbelépésének ellenére.

1986 – Az Aperture vezetősége értesül arról, hogy egy Black Mesa nevű másik védelmi vállakozó hasonló portál technológián dolgozik. A hírekre reagálva az Aperture megkezdi a Genetikus Életforma és Lemez Operációs Rendszer (Genetic Lifeform and Disk Operating System, GLaDOS), egy mesterséges intelligencia kutatási asszisztens és operációs rendszer kifejlesztését.

1996 – Egy évtizednyi munka után, amelyet a GLaDOS lemez operációs részének többé-kevésbé működőképes állapotba hozására fordítottak, megkezdődnek a munkálatok a Genetikus Életforma komponensen.

1998 – A teszteletlen AI először aktiválódott, mint az egyik tervezett tevékenység az Aperture évenként megtartott hozd-be-a-lányodat-a-munkahelyedre napján. Több tekintetben is jól megy a teszt: A bekapcsolás első pikoszekunduma alatt GLaDOS öntudatra ébred. A "sikerült" fázis két újabb pikoszekundumig tart, amikor is GLaDOS átveszi a létesítmény irányítását, mindenkit bezár, és belekezd egy permanens ciklusú tesztelésbe. Célja: legyőzni a gyűlölt Black Mesa-t a működő portál technológia kifejlesztéséért folyó versenyben. Napokkal később a versenyt elveszíti, amikor a Black Mesa sikeresen létrehoz egy interdimenzionális kaput, amelyen keresztül megjelenik egy idegen faj, és eredményesen leigázza a külvilágot.

Továbbra is érdekel az Aperture? Kísérd figyelemmel a hivatalos Aperture Science weboldalt, amelyet a Valve alkalmanként új tartalommal frissít.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forrás: GameInformer
További info: Aperture Science - Half-Life Wikia

Hozzászólások

(#1) $p@rr0w


$p@rr0w
őstag

És Gordon Freemant legalább kifizette a Black Mesa?

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

(#2) Yutani válasza $p@rr0w (#1) üzenetére


Yutani
nagyúr

Szerinted maradt ott valami, amiből ki lehetett fizetni? :DDD

Másrészt meg ment rögtön stázisba a HL1 végén, és csak a City 17 felé tartó vonaton jelent meg újra.

#tarcsad

(#3) $p@rr0w válasza Yutani (#2) üzenetére


$p@rr0w
őstag

Nem sztázis volt az, hanem a mozdítható fémhulladékot hordta a méhbe a Balck Mesaból... :)
De túl nehéz volt ezért City 17be ment mert úgy hallotta ott kaphat gravitygunt azzal gyorsabban megy.

[ Szerkesztve ]

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.