2023. december 7., csütörtök

Gyorskeresés

Álombeli számológép

Írta: | Kulcsszavak: álom . számológép . eredet . inception . tudatalatti . működés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tegnap éjjel volt egy álmom, amin elgondolkodtam, és érdekes következtetésre jutottam.

Az álom arról szólt, hogy ellátogattam egy korábbi munkahelyemre, és az egyik volt kollégámmal beszélgettem. Szóba jött a fizetése, és ő az egy napi fizetését mondta nekem. Elővettem egy számológépet, hogy felszorozzam és így megkapjam az egy havi fizetését, de a számológép láthatóan rosszul számolt, hibásan működött. Elővettem a telefonomat, hogy azzal számoljam ki, de az sem működött rendesen, így nem tudtam kiszámolni az egy havi fizetést, hogy összevethessem az enyémmel.

Reggel felébredve és végiggondolva rájöttem, hogy az álombeli számológép csakis akkor ad helyes végeredményt, ha én a műveletet fejben elvégzem! Mivel az agyam nem tudatos állapotban volt, a tudatalattim úgy küzdötte le a nehézséget, hogy hibás működéssel ruházta fel a számológépeket, így kerülve el az eredmény megadását. Én álmomban ezt elfogadtam (a hibás működést), így a beszélgetés folyt tovább.

Mivel láttam moziban az Eredet című opuszt, össze is tudtam kötni a felismerésemet a filmmel: onnan tudod, hogy ébren vagy, ha beütsz bármilyen műveletet bármilyen számokkal a számológépedbe, az jó eredményt ad.

Az én álmomban a kiszámítandó érték 20 x 21.000 lett volna, de álomban ezt sem volt képes a tudatalattim kiszámolni (pedig elég egyszerű), és inkább egy másik utat választott a probléma megoldására.

Hozzászólások

(#1) Zsom!


Zsom!
tag

Tényleg, jó okfejtés.
Eredetet én is meg akarom nézni, a bemutatók alapján nagyon jó film lehet.

(#2) Yutani válasza Zsom! (#1) üzenetére


Yutani
nagyúr

Tényleg jó film, javasolt megnézni moziban.

De ne késő este menj, mert úgy jársz, mint két haverom: 10 perc után bealudtak. Bár mondjuk egy kis intelligencia is kellett volna a filmhez... :DDD

#tarcsad

(#3) Samus


Samus
addikt

Érdekes gondolatfuttatás. Azt nem tudom, hogyha álmomban beszélek valakivel, ugye elvileg mindent én mondok, a válaszokat is, de ez mit jelent? Mit jelenthetnek az álmok, és miért vannak? Igazából ez egy misztikum, még a tudósok számára is. Viszont pár álmom szívesen felvettem volna :)

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#4) Zsom! válasza Samus (#3) üzenetére


Zsom!
tag

Igen, az álom, álom világ nagyon különös, ez is olyan dolog amit nem fognak a tudósok (vagy akárki más) egyhamar (talán soha) megfejteni.Érdekes az egyszer biztos.
Miért?
Mit?
Mi a jelentésük?

(#5) No-kia


No-kia
őstag

huh ez nagyon jó okfejtés, én nem rég azon gondolkoztam hoyg a számítógép milyen "gyenge" az agyhoz képest, mert ha becsukod a szemed, simán eltudsz képzelni eg yferrarit az udvaron, azt is ahopgy beszálsz kiállsz onnan és elmész, úgy h a kocsi minden részét nem is smerheted de az agyad tudja hogy mit rajzoljon oda :D, eközben csak egy ilyen kép lerendelerése egy számítógépen nem eg ypillanat :D érdekes ez

Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010

(#6) Zsom! válasza No-kia (#5) üzenetére


Zsom!
tag

Ez is jó gondolat, lehet, hogy azt mondják, hogy a számító gépek egyre okosabbak, de az emberi agyat nem fogják szerintem utolérni. Nagyon ki van találva az ember, az agy. Lehet, hogy a sz.gép pl. gyorsan kiszámol bármilyen nehéz bonyolult műveletet, de ahhoz is egy ember kellet, hogy egyáltalán sz.gép legyen, ami meg tudja csinálni a műveletet.

Nagyon érdekel ez a tudat, gondolat, álom, stb. téma. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) Yutani válasza No-kia (#5) üzenetére


Yutani
nagyúr

És éppen ezért voltak olyan fantasztikusak a régi játékok, amiknek éppenhogy volt valamilyen grafikájuk a mostaniakhoz képest: az ember képzelete hozzátette azt, ami hiányzott, és az úgy volt jó.

Nem véletlenül mondják azt, hogy a világon a leggyorsabb dolog a gondolat. Ezt én úgy értelmezem, hogy csak rágondolok egy helyre, és gondolatban már ott is vagyok. Ehhez mérhető sebességű csak a teleportálás lenne.

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#8) Yutani válasza Zsom! (#6) üzenetére


Yutani
nagyúr

Fantasztikus az emberi elme, elképesztő, hogy mi mindent felfedeztünk, kitaláltunk eddig. Azonban szerintem a legnagyobb kihívás magának az emberi elmének a megfejtése. Ide tartozik az álom tematikája, hogy mit miért álmodunk.

A Samus által felvetett téma is érdekes, azaz ha valakivel beszélgetsz álmodban, akkor nyilván a te elméd "játssza" el a beszélgetőtárs szerepét is.

#tarcsad

(#9) EmberXY


EmberXY
addikt

Érdekes okfejtés, viszont szerintem nem biztos, hogy azért voltak hibásak a számológépek, mert álmodtál..., ugyanis amikor álmodsz, az agyad "dolgozik", hiszen az álom részleteit, szereplőit is az agyad állitja össze, és nem ritka, hogy jól összekuszálja a szálakat, néha az ember képes óriási baromságokat álmodni ----> a mélyalvásban azért nem álmodsz, mert az agyad kvázi ki van kapcsolva, de amikor "kipihente" magát, akkor kezdesz / kezdhetsz álmodni, de a szervezeted még pihen, ezért alszol tovább.

És szerintem ha az álmodra emlékszel is (mert nem mindig van igy), az méginkább azt mutatja, hogy nagyonis ébren volt az agyad. Szerintem ha össze tud állitani egy komplett cselekményt, szereplőkkel, legapróbb részletekkel együtt, és ha "ismeri" azt a két számot, amiról szó volt, akkor "ismernie" kell a szorzatát is, ha más nem, "kitalál" hozzá egyet, mint ahogy a többi részletet is.

A te álmodnál azt találta ki, hogy nem jó a számológép, és nem akarta túlbonyolitani a cselekményt, a többi sem volt jó.. :D

Szerintem legalábbis igy történhetett...

Szerk:
Ja, és még valami:

"onnan tudod, hogy ébren vagy, ha beütsz bármilyen műveletet bármilyen számokkal a számológépedbe, az jó eredményt ad."

Ha azt sem tudod, hogy ébren vagy-e, honnan fogod tudni, hogy jó-e az eredmény? :F :F Ezen gondolkodj el.. :D

[ Szerkesztve ]

Up the Irons!

(#10) Yutani válasza EmberXY (#9) üzenetére


Yutani
nagyúr

Köszönöm a hozzászólást, jogos kérdéseket vetsz fel, amire sorban válaszolok.

Attól mert két számot megálmodok, még nem jelenti azt, hogy matematikai műveleteket képes velük végezni az agyam álmodás közben. Ehhez tudatos gondolkodás kell, mert az eredményt is csak ébren tudtam fejben kiszámolni, még ha egyszerűnek is tűnik a számítás. Nem 1+1-ről volt szó, nagy számokat kellett volna összeszorozni. Mivel nincs "beégve" az eredmény az ébrenléti állapotomban, ezért nem is vehette elő az agyam az eredményt.
Amit nem említettem: láttam a számológépen először egy eredményt, valami 196.000 körüli számott, de valahogy álmomban is tudtam, hogy nem lehet jó.

Az eredmény helyességének meghatározásával kapcsolatban: az ébrenlétben hogy tudod megmondani, hogy jók az eredmények? Több számológépen és számítógépen is megnézed, és ha ugyanazokat a végeredményeket kapod, akkor ébren vagy.

Persze ott van az is, hogy ha minden eszközre ugyanazokat a számokat álmodod meg, akkor még mindig álomban vagy, de így álmodhatod azt, hogy már nem álomban vagy, mert megkaptad ugyanazokat az eredményeket.

A tegnapi élményemből kiindulva azonban szerintem az agy nem képes komolyabb matematikai műveletekre álomban, ezért az eredmények hiányából lehet tudni, hogy álmodsz.

#tarcsad

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.