2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

Az idei első grillezés, Csülök Smokey módra.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok. Úgy alakult kb. 2 éve, hogy após eltörte a kerti grilljét és akkor úgy döntöttünk párommal, hogy veszünk mi helyette valamit. Nem volt profi a régi sütő sem, az új sem kifejezetten az de mivel közös udvarban vagyunk és közösen is használjuk ezért talán nem akkora baj ez ha történnek váratlan balesetek. Az a lépés megmozgatott bennem valamit, nem vagyok egy konyhatündér alkat de azóta a hobbigrillezés egyre komolyabban megmérgez. De nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a lényeg.

Az eredeti recept szerint 4db kb. 300g-os malac hátsó csülök kellett volna, de mivel az aktuális beszerzési helyemen nem nagyon volt ilyesmi és csontos csülök sem akadt, így 1,5kg csontozott csülök lett helyette, amiből az egészet elfeleztem és így 3 nagyjából egyforma szeletet kaptam, hogy egyszerre süljenek át a húsok.

Kezdésnek száraz pácot (Seasoning) kell felvinni a húsikra.
Hozzávalók (300g):
- 50g őrölt pirospaprika
- 50g füstölt őrölt pirospaprika
- 50g só
- 50g kristálycukor
- 25g barna cukor
- 20g fokhagymapor
- 25g vöröshagymapor
- 1 ek őrölt fekete bors
- 1 tk chilipor
- 1 tk mustárpor
- 2 tk szárított bazsalikom
- 2 tk szárított kakukkfű
- 2 tk édesköménypor
- 1/2 tk fahéj

Ebből a pácból 8 evőkanállal ír a recept. Itt sem ment minden simán, mert nem sikerült minden fűszert beszerezni. Fél adagot készítettem, a vöröshagymapor helyett több fokhagymaport és az édeskömény helyett sima köményt használtam.

A sütőt indirekt módon kell előkészíteni 120°C-ra hevítve, a befűszerezett húsokat a rácsra kell tenni és ezen a hőmérsékleten 2,5 órát sütjük miközben fél óránként egy 1:1:1 arányú almalé-almaecet-whiskey trióval locsolgatjuk (a recept 300ml-t ír ebből).

Amikor letelik ez a 2,5 óra akkor a húsokat alufóliára téve bekenjük 100ml folyékony margarinnal, 100ml mézzel, 100ml whiskey-vel, 4 ek tabasco szósszal és jól becsomagoljuk őket a fóliába. Ezután visszatesszük őket a rácsra még kb. 1,5 órát. A csülkök akkor készültek el ha a belső hőmérsékletük elérte a 80°C-ot, ha ez megtörténik kicsomagoljuk és bekenjük őket BBQ szósszal, amit pár perc alatt rápirítunk a külsejükre. Ezután tálaljuk ízlés szerint.

Bocsi a minőségért de mire végeztem besötétedett és nem sikerült jobb fotót csinálni

Jó étvágyat.

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Az alkohol miatt nem mindenki szeretni , de nagyon jó lett ezt leszámítva!

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#2) Xaels válasza bitpork (#1) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

A lányom is kicsit túl fűszeresnek találta, de vendégként itt volt öcsém aki 2-szer is evett belőle. Igaz egy laza majonézes káposztasaláta volt a köret ami könnyített rajta. Nagyon finom, omlós lett a végeredmény és a bőr is majdnem vajpuhára puhult. A Road Crew sör meg tökéletes levezetés volt.

Ennél jelentősen egyszerűbb a másik recept amit szoktam használni. Ott a fűszerezés annyi, hogy só-kömény-fokhagymapor vastagon és az egészet paradicsompürével lekenem és fölé/rá szoktam helyezni egy darab szalonnát ami ahogy rácsöpög keni is.

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) bitpork válasza Xaels (#2) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

A mézes kenést meg elehetett volna csinálni lassabb sütéssel minden órában v 2 órában átkenve nagyon szépen rá karamellizálódott volna :K

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#4) #33253120


#33253120
törölt tag

Jól néz ki.... :)

(#5) Xaels válasza bitpork (#3) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Receptet követtem, de legközelebb megpróbálom ezt is de akkor a BBQ-t kihagyom a végéről.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#6) D1Rect válasza bitpork (#1) üzenetére


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Bármibe lefogadtam volna, hogy tiéd lesz az első hsz. :D

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#7) bitpork válasza D1Rect (#6) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

:P

(#5) Xaels : Milyen eszközön sütölődzöl?

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#8) Xaels válasza bitpork (#7) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

[link] egy ilyet vettünk, kezdésnek elég de hamar ki lehet nőni.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#9) bitpork válasza Xaels (#8) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Ez hibátlan! Majd ha lesz kedved kísérletezni akkor próbálj ki normál faszenet és nem homokkal préselt brikettet - szerintem ég és föld a különbség.

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#10) Xaels válasza bitpork (#9) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Szoktam faszenet is használni de eddig inkább csak olcsóbb szén volt kéznél, most itt füstölőfa is volt bent az első 1 órában ami új próbálkozás volt. Még nagyon ismerkedem a dolgokkal.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.