2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Steelseries Arctis 7P Black | Bemutató

Írta: | Kulcsszavak: steelseries . arctis . 7P . wireless . headset . gamer . fejhallgató . playstation . ps . ps5 . ps4

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözöllek titeket. Itt a konzolgeneráció váltás a nyakunkon, van akinek sikerült beszereznie a jövő hardverét már és van aki még várja a sorát. Magam részéről a Playstation játékosok táborát erősítem és a soromra várok, de amíg eljön az én időm addig gondoltam beszerzek egy új fejhallgatót ami majd kihasználja a PS5 képességeit. Eddig egy Sony Platinum fejhallgatót használtam többé-kevésbé elégedetten és ebben a kategóriában kerestem az utódját is. A legtöbb helyen a Steelseries eszközei kapták az ajánlások túlnyomó részét, az Arctis 7P ráadásul már fel van készítve a nextgen konzol Tempest 3D Audio támogatására is. Árban picivel van a Platinum felett, viszont a PS5 mellé készült Pulse 3D fejhallgatónál már jelentősen drágábbnak bizonyult, de mivel ez egy olyan eszköz amiben hosszú órákat fogok eltölteni, ezért a kényelem elsődleges szempont, és a leírások illetve egyéb eszközökkel szerzett tapasztalataim alapján maradtam a Dánok megoldásánál.

Miután elhatároztam magam elkezdtem vadászni a kiszemeltre és arra a megállapításra jutottam, hogy sehol sem lehet kapni boltban, feketében ráadásul a gyártó saját webshopján lehet csak megrendelni is. Nem maradt más, regisztráció után beállítottam, hogy értesítsenek ha készletre kerül. Persze a mai automatizált világban mire eljut az információ az emberhez addigra lehet késő és az első értesítéssel így is jártam, mire kosárba raktam volna megint elfogyott. Semmi baj, a PS5 megrendelésekkel/vásárlással való tapasztalataim alapján ment be webshop figyelő appba a fejhallgató és a következő eresztésről már nem is maradtam le. Megrendeltem, és ~58ezer forintnyi euróért cserébe a következő hét elején már meg is kaptam. Egyenesen Dániából jött a csomag, GLS-sel ingyenes szállítással és nyomkövetéssel. Ilyennek kell lennie egy nemzetközi webshopnak 2021-ben.

Kézbe véve a dobozt nem tűnt túl nehéznek és méretesnek, nincs is teledobva mindenféle felesleges holmival amiket soha az életben nem fog használni az ember. Szétcsúsztatva a papírdobozt, majd kiemelve a vékony műanyag bölcsőt egyből az eszközzel és a tartozékokkal fogunk farkasszemet nézni. Lehámozzuk a vékony, átlátszó műanyag fóliát a fejhallgató külsejéről és tátva marad a szánk. Egy nagyon minőségi és letisztult hardver köszön vissza, nem egy túlcsicsázott klasszikus gamer csoda ami a szivárvány minden színében pompázik a nap 24 órájában. De most kicsit álljunk meg és foglalkozzunk a tartozékokkal amikkel jól ellát minket a gyártó és személy szerint van pár döntés amit nem nagyon értek.

Első és legfontosabb tartozékunk, ami külön csücsül a dobozban, az maga a vezetéknélküliséghez elengedhetetlen adóvevő egység. Picike, USB Type-C csatlakozós eszköz ami oldalirányban van elnyújtva. Ezzel a megoldással a legnagyobb probléma, hogy PS5 esetén közvetlenül a gép Type-C portjába dugva rálóg a másik sima USB portra illetve PS4-en nem található egyáltalán ilyen csatlakozó. A mellékelt kis útmutatókból kiderül, hogy alapvetően nem is ilyen használatra szánja a Steelseries ezt az eszközt és ezért mellékelnek is a csomagban egy hosszabbító kábelt amivel a Type-C-s adóvevőt bármilyen klasszikus USB csatlakozóba be tudjuk dugni és elvezetni oda ahol a legjobbnak találjuk. Kép
Akkor kérdés, hogy minek szórakoztat minket a gyártó ilyen csatlakozóval meg kábellel és miért nem eleve úgy tervezte meg az eszközt, hogy ne okozzon gondot. Erre az a válasz, hogy támogatott az Android is és így közvetlenül, kényelmesen használható különféle mobil eszközökkel is a 7P. Ne kérdezzétek mi értelme van, de a COD Mobile esportolók biztos jobban értékelik, már ha nem Samsungot használnak mert az nem támogatja az USB-n keresztüli voice chatet. Illetve még a Nintendo Switch is támogatott aminél ez még szempont lehetett.

Még két kábelt mellékelnek a csomagban, az egyik egy sima micro-USB töltőkábel (ne kérdezzétek, hogy miért pont ez és nem Type-C mert magam sem tudom rá a logikus választ, hacsak nem attól féltek, hogy a sok agysebész dugdos mindent ész nélkül) és a másik a vezetékes használathoz való jack csatlakozós kábel ami persze a fejhallgatóba egy újabb, mással fizikailag nem kompatibilis csatlakozóval kapcsolódik (lásd a képen). Kábelek, kábelek hegyén-hátán de legalább nem spórolnak semmivel, ja de ezért az árért semmi szütyő vagy doboz amibe ezt a sok dolgot belepakolhatod. Na de úgy sem ezekre kíváncsi itt mindenki, csapjunk is a lovak közé.

A pánt ami a két kagylót összeköti acélból készült és a belső felületét vaskos gumi borítja, ez a rész nem ér az ember fejéhez mert a teherhordást és a méret állítását egy nagyon egyszerű, de annál praktikusabb megoldással oldották meg. Egy széles, belül gumis és rugalmas szövet pánt van áthúzva amit tépőzárral lehet feszesebb állapotban rögzíteni az acélpánt felett. A fejeden ez a széles szövet csücsül, jobban levegőzik és puhább mint a Sony megoldása, ráadásul mosható és könnyen cserélhető is.

Maguk a kagylók műanyagból vannak, a felületük matt és a képeken látható, hogy nem taszítják az ujjlenyomatot. Sima külső felületüket csak a gyártó logója és neve díszíti visszafogottan. Talán kicsivel több mint 90°-ban fordíthatóak el, ami a fejre való illeszkedéshez bőven elegendő viszont összecsukni nem lehet őket. Az anyaguk elég masszív, nem nyikorog vagy nyöszög és minden illesztés nagyon passzentos, semmi lötyögést nem tapasztalok. A párnák kellemesen puhák és finom szövet borítja őket ami a bőrhöz érve nem dörzsöl vagy irritál, viszont az izoláció biztosításához egy apró trükköt eszközöltek, mégpedig hogy a párnázat belső felületén a meghajtó felé eső oldalon vékony műbőrt alkalmaztak. Kép

Mindkét kagylón elhelyeztek kezelőszerveket, ilyen téren sokkal jobb mint a Sonymon amin szinte mindent az egyik oldalra zsúfoltak be. Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb egy fényes kis panelbe helyezve így biztosítva könnyű kitapogathatóságát. A gombba elhelyeztek egy ledet is ami a színével jelzi az eszköz aktuális töltöttségét. (Zöld: 100-50%, Sárga: 49-20%, Piros: 19-10% és 10% alatt gyorsan villogó Piros) Kicsi fényforrás ez, egyáltalán nem zavaró sem a használónak, sem a körülötte esetleg sertepertélőknek viszont csak akkor látja a felhasználó ha leveszi a fejéről. PS4-en, nincs semmilyen más akkuállapot visszajelzés mint mondjuk a Sony megoldásánál ami kis elem ikonnal jelzi az aktuális állapotot a konzol felhasználói felületén. A Power gomb mellé ide került még a Sidetone tekerentyű, ami sajnos nem a voice chat és a játék hangjai közötti eloszlást módosítja. Erre a Platinum-on dedikált gomb volt és nem kellett mindig a PS menüben állítgatni menet közben. Akkor mégis mire való ez? Mivel a fejhallgató remekül kizárja a külső zajokat, ezzel állítható, hogy a mikrofon által hallottak milyen hangerővel szóljanak a fülünkben így nem kell levenni a fejhallgatót ha valaki beszélni akar hozzánk vagy csak a környezetünk zajaira is figyelnénk. Nem rossz kis funkció, de nekem a másik jobban hiányzik.

A bal oldal kicsit izgalmasabb mivel ide kerül a kihúzható és visszatolható mikrofon, a némító gomb, a hangerő állító kerék és a csatlakozók, amik között jack csatlakozót (headphone share jack) is találunk bár jack-jack kábelt a csomag nem tartalmazott. Kezdjük itt is a legfontosabbal, a mikrofonnal ami becsúsztatva is stabilan, zörgés és lötyögés nélkül a helyén marad és ilyenkor is működik viszont elmondás alapján gyenge amit így produkál tehát muszáj kihúzni ha érdemben is használni akarjuk. Fura, hogy a Japánok beépített mikrofonnal operálva is elfogadhatót tudtak alkotni. Kihúzva viszont semmi panasz nincs a mikrofonra, bár így is halkabb mint amit megszokhattam ezért feljebb kellett venni a mikrofon érzékenységet PS menüben. A kihúzható szára könnyen archoz igazítható és kellően stabil is, nem fog ide-oda lengeni vagy fura hangokat adni a legnagyobb harc hevében sem. A némító gomb könnyen kitapintható, benyomás után kiugrik és a mikrofonban elrejtett piros LED fény is kigyullad amivel tudtunkra adja némítás megtörténtét. A hangerő tekerő nagyon finom állítást tesz lehetővé.

A külsőségek után térjünk is rá egy kicsit talán sokkal szubjektívebb megítélésre, a hang és kényelem szempontjaira. Hang tekintetében egy sokkal kellemesebb, teltebb és talán nagyobb térrel rendelkező élményt kaptam a Sony után. Média fogyasztása során sokkal, de sokkal jobb a 7P mint a Platinum és ezt el tudom mondani a kényelemről is, mert sokkal szellősebb a szövet fülpárna és pánt mint a vaskos bőr és gumi még ha tömegre hasonló is a két termék. A mérleg másik oldalán viszont ott vannak a szoftveres funkciók amikben nem veszi fel a versenyt. Nincs töltés visszajelzés (bár az itt megadott 24órás üzemidő sokkal jobb mint a konkurenciánál), nincs chatmix állítás csak menüből, nincsenek elmentett egyéni hangprofilok vagy dedikált 3D hangzás ki/bekapcsoló gomb, ráadásul nálam attól, hogy kikapcsolom a fejhallgatót nem vált át a PS4 Pro automatikusan a monitor hangszóróira mint a régi fejes esetén. COD Warzone alatt tapasztaltam még például, hogy bár általánosan a Steelseries élménye kellemesebb, döbörög aminek dübörögnie kell de nem túlzóan, hogy lemaszírozza a nyakadat, viszont az élesebb, kevésbé jó hangú Sony-val én pontosabbnak éreztem a hangok alapján kapott olyan információkat mint a lépéshangok, bár ez utóbbi fokozatosan elmúlt ahogy egyre többet és többet használtam az új szerzeményt, de néha még mindig megesik, hogy úgy érzem a régivel hamarabb meghallottam volna 1-1 szitut. Hozzáteszem, ez az élmény még mindig csak egy előző generációs PS4 Pro-ról származik, PS5-re még várok és se Switch, se gamer PC nincs tulajdonomban, hogy arról nyilatkozni tudjak. Ugyanez igaz a Sony Pulse 3D fejhallgatójára, bár szerintem az hasonló lehet mint a Platinum.

Összegzésként azt tudom mondani, hogy a Steelseries Arctis 7P egy nagyon jó játékos fejhallgató a még megfizethető kategóriában, innen feljebb már súlyos tízezrekkel többe kerül az ami nem is biztos, hogy annyival jobb is, már ha egyáltalán jobb. Akiknek nem létfontosságúak a szoftveres kényelmi funkciók az biztos, hogy nem nyúl mellé ezzel a termékkel, mert jó minőségű, kényelmes, letisztult és szinte minden téren megállja a helyét hangzás terén.

Update (2021.07.20):

Sziasztok ismét, mivel idő közben beszereztem egy PS5 konzolt és beesett a meleg idő is, így gondoltam kiegészítem a bemutatómat pár naprakész tapasztalattal amik korábban kimaradtak és érdekesek lehetnek a leendő vásárlók számára.

Kezdeném a meleg idővel. Izzadékony a fejem és nem viselem magam sem túl jól a magas hőmérsékletet, ezért is választottam a 7P-t mert a fejpánt és a fülpárnák is szövet borításúak. Na és milyen jó döntés volt, mert hosszútávon is nagyon kényelmes marad, szellőzik is és fura mert nem lesznek a párnák sem tocsogósak, sőt több hónapnyi használat után is újnak tűnnek pedig nagyon sokat, napi több órát is a fejemen van a fejhallgató.


Ilyen 4-5hónap után

Az előző generációval tapasztalt funkcióbeli "hiányosságokat" a PS5 esetén némiképp rendszerszinten küszöbölték ki. A hangkeltők közötti váltást sokkal könnyebbé, gyorsabbá tették és ezért már nem annyira frusztráló, hogyha váltani akarok a monitor hangszóróira. A partychat és a játék hangerejének keverésének manuális állíthatósága még mindig hiányzik kicsit, de amióta a partyban lévők hangerejét egyenként is lehet finomhangolni azóta kevésbé. Töltöttség visszajelzés még mindig nincs.

Tempest 3D Audio, egy másik ok ami miatt a SteelSeries megoldása mellett tettem le a voksom és nagyon jól vizsgázott a technológia ott ahol ki van használva. Több PS5 exkluzív játékhoz is volt szerencsém, sőt végig is játszottam őket, névszerint a Returnal-ról és a Ratchet&Clank: Rift Apart-ról van szó, és volt amikor annyira jó volt az eredmény, hogy olyan volt mintha ott lettem volna az események közepében.

Ha azt kérdeznék ennyi tapasztalat után továbbra is ajánlanám ezt a fejhallgatót, mindenképpen igen lenne a válaszom, sőt az új generációval még inkább.

Hozzászólások

(#1) tboy93


tboy93
nagyúr

Köszi a tesztet! Engem annyira nem győzött meg a cucc, a platinumot nem cserélném le rá (főképp a szoftveres hiányosságai miatt).

(#2) Xaels válasza tboy93 (#1) üzenetére


Xaels
félisten

Fura kettősség ez, nagyon nem mindegy ki mire és hogy használja az ember a fejesét. Én szeretek zenét hallgatni és ott a Platinum nagyon elvérzik, és most lehet jönni, hogy arra használjak mást, de amikor csak lazulok a PS előtt és megy a Youtube vagy a Netflix amíg jönnek a társak játszani addig nem fogok mindig mást dugdosni. Ez a 7P sokkal inkább allrunner.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) tboy93 válasza Xaels (#2) üzenetére


tboy93
nagyúr

Érthető. Én pl. soha nem hallgatok zenét a Platinummal. Csak játék, főképp single, de azért befigyel néha multi is (division, borderlands), ahol nagyon kényelmes a party-játék hangerő arány állítás.

(#4) Xaels válasza tboy93 (#3) üzenetére


Xaels
félisten

Azt a funkciót én is szeretem, ráadásul a ps menüben sokszor furán viselkedik az a csúszka. Ez a Sidetone sem rossz dolog, főleg mobil gamingnél de erre szerintem elég lenne egy ki/be gomb. Ami kimaradt az írásból, bár lehet érdemes ott is megemlíteni, hogy ez a picike adóvevő sokkal nagyobb hatótávot ad mint a platinum bumszlija

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) haiiro_o


haiiro_o
tag

Én egy vezetékes Arctis Pro-t használok Xonar dgx-el. A fejhallgatóval teljesen elégedett vagyok. Szerintem elég masszív érzést ad. A hangja is tetszik. A mikrofon viszont kb használhatatlan, vagy csak én nem tudom beállítani sehogy..

(#6) Xaels válasza haiiro_o (#5) üzenetére


Xaels
félisten

Ennek jó a mikije, elég tisztán szól csak halkabb mint a konkurencia.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#7) haiiro_o válasza Xaels (#6) üzenetére


haiiro_o
tag

Igen nagyon halk és rövid is, nem ér el a számhoz teljesen. Előtte egy siberia 650-em volt. Azon sokkal jobb volt a mikrofon. Csak sajnos már darabjaira hullott az évek alatt.

(#8) vonSux


vonSux
őstag

Kösz a tesztet. Pár hete én is hajtom (a 7X verziót), vegyes tapasztalatokkal. Szeretem, hogy kényelmes, plug 'n play (tényleg, egy pillanat alatt csatlakozik konzolon, desktopon), tök jó az akkuidő.
A hangzáskép már más kérdés, ott érzek hiányosságot. Jelzem, ez sokaknak már szőrszál hasogatás lesz; nem szép az átmenet a közép és a magas hangok között. A magas erősen ellép a többi frekvenciától, erősen jelen van, de ehhez nem elég tiszta (pl: egy Beyer 1990 pro híresen sok magasat küld a fülre, de az fényévekkel jobb minőség, még ha sok is).
Ha a gamer fejes vonalon maradunk, akkor egy astro a40 sokkal teljesebb élményt nyújt, oké, nem teljesen fair a hasonlítás, mert utóbbi vezetékes. Összességében ezért a bekerülési árért nagyon szívesen meghallgatnék (akár nem 'gamer') vezeték nélküli fejest, ami jobb. Mondani nem tudok.

Ne menjünk el amellett, hogy desktopon van szoftveres támogatás (EQ, saját prefik):
https://steelseries.com/engine

(#9) Xaels válasza vonSux (#8) üzenetére


Xaels
félisten

Ennyire nem vagyok vájtfülü, van egy Sony XBH-W700-am de az natívan nem megy a PS-el és nem másztam bele milyen stick-kel tudnám érdemben használni a konzollal.

Mint írtam, sajnos nincs normális PC-m, van egy 10+ éves dell laptop amit úgy kaptam öcsémtől mikor tavaly kirakott az asszony és azon elég 1-1 ilyen cikket megírnom is, minden mást mobilon intézek. Na meg azért vettem pont a 7P-t mert ez amit a Playstation mellé szánnak inkább, hiába kompatibilis minden mással is, de akkor nem rágódtam volna és vettem volna egy sima 7-est akár.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.