2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Pentium 4 HT - Még mindig használatra képes?

Írta: | Kulcsszavak: pentium 4 . hyper threading . linux . lubuntu 16.04 . lubuntu . compaq

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyik ismerősömtől kaptam egy HP Compaq DC7100 fekvő gépházas gépet. Mindig is szerettem volna egy hasonló gépet egy esetleges média box kiépítése végett. Elég sokáig használta az ismerősöm. Konzol tulajdonos, így az ő céljainak tökéletes volt, de tavaly megvált tőle. Új gépet rakott össze. Mikor megkaptam, figyelmeztetett, hogy kék haláltól szenved. Egyből beugrott, hogy itt memória gondok lehetnek. A benne lévő Low Profile videókártyát eladta belőle, így csak az integrált videóvezérlővel tudtam tesztelni. A 2 GB DDR1 RAM helyett tettem bele 3 gigát. Így használtam Windows 7-el DV kamera digitalizálásra. Alap böngészésre így is jó volt, de kíváncsi voltam, mit tud egy Linux Operációs Rendszerrel. Mint tudjuk, a Linux képes a régebbi számítógépeknek egy kis doppingot adni a megfelelő disztribúció kiválasztásával. Ezért a Lubuntu 16.04 került kiválasztásra 64 bittel.

Miért pont 64 bit?

A gép OEM alaplapja socket 775-ös, viszont a foglalatba behelyezett fizikai két magos processzorokkal már nem indul el a gép. A processzor támogatja a 64 bites utasításkészletet, így ki akartam próbálni, mennyit javít az Operációs Rendszer működésén. A korábbi gépkonfigomat 3 GB DDR2 RAM esetében is 64 bites Windows 7-el használtam, ugyanis sokkal jobb teljesítményt kaptam a játékok terén.

A Lubuntu 16.04.4 64 bit tökéletesen települ. Első indításkor meg szoktam figyelni a memóriafogyasztást. 32 bit esetén ez 80-100 MB körül szokott mozogni, viszont a Lubuntu 64 bites verziója 300 MB memóriát használ fel. Ezek után lehet mondani, hogy a Lubuntu 64 biten tényleg kezd meghízni. Semmi probléma, ott van még 2,5 GB memória, csak ki tudja használni. Sokat segít a gépnek a kis videómemória igényű LXDE felület, ebben nem különbözik a 32-64 bites variánsok. Sőt, ahogy néztem az alapértelmezett programok is ugyan azok.

Teljesítmény

Mint a korábbi cikkeimnél, itt se lesz grafikonos játék tesztes összehasonlítás, csupán a saját tapasztalatomat jegyzem fel. Hogy szuperál a gép? Meg kell jegyeznem, hogy nagyon jól! A 3 GB memória kifejezetten szükséges a mai internetes felhasználáshoz, így lassan a 2 GB kezd kevés lenni a mai számítógépekben és laptopokban. Az alaplapon 4 memóriafoglalat van, így 4 GB memóriát is le tud kezelni.Ki merem jelenteni, hogy a Lubuntu 16.04.4 rendszerrel jobb a teljesítmény, mint Windows 7-el. Ne várjunk el a géptől kemény Multi Task-os felhasználást, erre a processzor már nem nagyon képes. Viszont egy böngésző ablakkal a Facebook elég jól lapozható, lassan kihasználva 1,5 GB memóriát. YouTube esetében picit szomorkás vagyok, az IGP miatt csak 480p-t tudok lejátszani vele laggmentesen. Egy videokártya segítségével el lehet érni a 720p lejátszást is, ezt neten láttam is letesztelve. Későbbi tervben áll egy Low Profile kártyával is tesztelni a gépet, ebben az esetben lehet előfordul egy kis játék teszt is (már ami persze elindul rajta az OpenGL támogatás miatt.

Összegzés

Nem lehet megváltani a régi számítógépekkel a világot, viszont aki rászoruló, annak nagyon jól jöhet egy ilyen számítógép. Aki nem tudja a Pentium 4-es gépét semmire se használni, hozza le a padlásáról, takarítsa meg, fejlessze fel olcsó alkatrészekből és adja oda ismerősének, rokonjának, akinek nincs számítógépe. Biztos jó hasznát fogja venni egy olyan család, ahol korábban nem volt PC a lakásban.

Hozzászólások

(#1) solfilo


solfilo
veterán

Köszi a beszámolót! :)

"YouTube esetében picit szomorkás vagyok, az IGP miatt csak 480p-t tudok lejátszani vele laggmentesen. Egy videokártya segítségével el lehet érni a 720p lejátszást is, ezt neten láttam is letesztelve."

Ehhez ma már GT 1030 vagy RX 550 kell, mert a youtube átállt VP9-re. Korábban valóban segített elég sok VGA a gyorsításban, tán HD4xxx szériától kezdve, de ma már sajnos nem így van. :(

solfilo

(#2) Silεncε válasza solfilo (#1) üzenetére


Silεncε
őstag

h264ify a lelke

(#3) solfilo válasza Silεncε (#2) üzenetére


solfilo
veterán

Igen, valóban, egy ideig azzal nyomtam én is (A8-7600-am van), de aztán rájöttem, hogy 1440p-ig kitolja prociból is, úgyhogy leszedtem az addont. :)

solfilo

(#4) domos


domos
senior tag

No offense, de a "használatra képes" ilyen kontextusban eléggé magyartalan.

Hogy ON is legyek: A Pentium 4 2018-ban felejtős. Sokat fogyaszt, brutálisan melegszik, és semmire nem alkalmas.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#5) Silεncε válasza domos (#4) üzenetére


Silεncε
őstag

Fűteni jól lehet vele :D

(#6) Gdi válasza domos (#4) üzenetére


Gdi
senior tag

...semmire nem alkalmas...
Alap irodai munkára, levelezgetni, SD/DVD videózgatni bőven jó lenne.
RDP és egyéb terminálos munkákra is.
És, mint írtad télen jó fűtéskiegészítő is lehet. :)

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#7) Gdi válasza Silεncε (#5) üzenetére


Gdi
senior tag

Meg főzni

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#8) tghwinner


tghwinner
csendes tag

Vannak olyanok, akik nem tehetik meg maguknak az új és jobb számítógépeket. Ez egy lehetőség az alternatív felhasználásra. A környékemen elég sok egy magos számítógép található, néha Windows XP-vel. Rossz esetben Windows 7-el. Amint írtam, én is DV kazetta digitalizálásra használom, ugyanis a gépemben a nagy gépemben TV Tuner található, azt többször használom és nem cserélgetem. A másik PCI slotot meg kitakarja a dupla magasságú Radeon HD 5770. Én se minden nap használom ezt a gépet, viszont célszámítógép és arra tökéletes. Mivel célszámítógép, teszteltem a Lubuntu 16.04-et.

(#9) Viktor77 válasza tghwinner (#8) üzenetére


Viktor77
titán

15K-ból 1155-ös konfig jön ki (proci+lap+4gb ram), talán nem kell mondanom mennyivel erősebb.
Ha ennyi sincs, 10-12K körül 775-ös kétmagos project, szintén fényévekkel gyorsabb a P4-nél.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#10) Zicokuka válasza Viktor77 (#9) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Valóban kis pénzből egy c2d jobb megoldás.Bár 775 deszkát vettem Xeon 4 magos proci plusz 4Gb ram 15-ért úgy 2 éve.P4 inkább ha más nincs és nincs szíve kidobni az embernek hadra fogható.Pár éve használtam és már akkor is elég köhögös volt a net.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.