2019. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Dohányzás és dohányok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tudom, hogy undorító szokás és káros, sokakat zavar, de azért írnék róla egy kicsit.

Már vagy 10 éve dohányzom. 14-15 évesen próbáltam ki először még 2003-2004 környékén. Akkoriban 420 forint volt egy doboz Kent cigi. 1 évvel később ukránoktól vásároltam pár doboz LM-et 250 Ft-ért, de akkor mondtam, hogy ilyen hulladékot soha többé.
Elkezdtem a középiskolát és akkoriban jött be új cigiként a Bond, ami 390 környékén nyitott, majd később a Viceroy. Nem voltak annyira rossz cigik, akkor még csak az érdekelt, hogy legyen valami szívható füst. Kent és West Ice voltak akkor is a kedvenceim. Édesapám Szimfóniát vett mindig, abból is a pirosat. Egyszer kóstoltam csak meg, nagyon nem az én tüdőmnek való volt.
1-2 évvel később a Bond és Viceroy ára felment majdnem 500 forintig. Akkoriban jöttek finn cserediákok az iskolába és mondták, hogy mennyire olcsó nálunk a dohány. Náluk 1000 Ft (átszámítva) alatt semmit nem kapni, akkor csak nevettünk ezen, hogy itt ilyen nem lesz.
Pár évvel később bejelentették, hogy a boltokban nem árulnak majd több cigit és dohányt, csak dohányboltokban. Arról is hallottunk, hogy 1000 forintra emelkedik mindnek az ára. Leesett az állunk. Engem annyira nem érintett, mert akkor már pár éve töltöttem magamnak a cigit.
Egyik ismerősöm jó pár évvel ezelőtt mutatott egy Primus nevű dohányt, ami Cherry-Vanilla ízű volt. Nagyon megtetszett, gondoltam, hogy veszek egy töltőt, dohányt, hüvelyt. Évekig azt szívtam, amíg meg nem untam. Nagyon szerettem az ízesített dohányokat, persze nem voltak olyan finomak, mint a pipadohányok. Tilbury, Domingo, Primus amiket szívtam. Egy idő után meguntam és suli mellett egyik nyáron elkezdtem dolgozni. Akkor átálltam egy olcsóbbra, ami a Golden Gate volt. Nagyon rossz íze volt, de a műhelyből szabadulva a levegőre még az is jobban tetszett, mint a műgyanta és por szaga.
Onnantól kezdve (kb. 7 éve) talán két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor vettem dobozos cigit.
Jöttek a dohányboltok és az addig 560 forintos dohány felment 900 fölé. Eltelt egy és év már majdnem 1000 forint lett. 3 éve Camelt szívok, ami 1200 forint volt. 40 grammos dohányokat szívtam mindig, nem vettem nagyobb csomagos/dobozos kiszerelést, mert mindig fontos szempont volt, hogy a töltőt, hüvelyt és dohányt be tudjam rakni egy övtáskába is.
2 hete meglepődtem, hogy megszűntek a 40 grammos dohányok és csak 30, illetve 50 grammosak vannak. Persze nem annyiért, de számolgatva kicsit drágábbra jönnek ki. Újabb lehúzás, de ezen már semmit nem csodálkozom.

Arról is írnék, hogy engem, mint dohányost mennyire zavart mindig is az, hogy zárt térben cigiztek emberek, mint kocsma, szórakozóhely, étterem, stb. Voltak kocsmák, amiknek a szellőztetése nem volt rendesen megoldva (még ma sem) és kénytelen voltam kimenni elé (a sört a pultnál áttöltetni műanyag pohárba előtte), hogy rá tudjak gyújtani, mert levegőt sem kaptam. Biztos hülyén jött ki sokaknak, akik lent dohányoztak a nagy füstben, hogy kimegyek cigizni, amikor ülve is tudnék az asztalnál.
Koncerten is nagyon rossz volt látni a tömegben, amikor összeérnek az emberek, hogy ott is képesek elővenni a cigit és rágyújtani, hátha kiégetik a másik ember ruháját, vagy haját.
Megállóban nem szeretek dohányozni, régebben a jogszabályozás előtt dohányoztam, de csak akkor, ha nem álltak mellettem (és nem én tettem róla, hogy ne álljanak körülöttem).
A csikket mindig megpróbálom elvinni a kukába és elnyomva kidobni, a munkahelyen is így kell tennünk. Csak akkor vagyok felháborodva, ha a dohányzásra kijelölt helyen nincs kuka, vagy hamutál. Ha az nincs, akkor csatornába dobom.

Kóstoltam eddig:
-pipát
-szivart
-szivarkát
-cigit
-vízipipát
-elektromos cigit

A kedvencem mindig is a cigi volt, vízipipát akartam régebben, mert rokonoknak és haveroknak is volt, de rájöttem, hogy a mostani ára miatt a dohánynak nem érné meg nekem.

Amilyen dohányokat kóstoltam eddig:
-Camel (kék, sárga)
-Marlboro touch (kék)
-Marlboro (arany)
-Golden Gate (kék)
-Austin (kék)
-Benson & Hedges (fekete)
-Hungária (sima és extra)
-Billiárd
-Rothmans
-Domingo (vaníliás)
-Tilbury (vaníliás)
-Primus (cherry-vanilla, vanilla, normál)
-Multifilter (sárga)
-West (szürke)

Cigaretták, amiket kósoltam:
-West
-Austin
-Golden Gate
-Marlboro
-Kent
-Lucky Strike
-Camel
-Davidoff
-Dunhill
-Black
-John Player Special
-Szimfónia
-Pall Mall
-Főnix
-Szofi
-Bond
-Viceroy
-Moon
-Enter
-Silverado
-Atkins
-Rothmans
-Sláger (szivarkának nevezik, de köze nincs hozzá)
-Chesterfield
-Multifilter
-Winston
-meg sok más egyéb, ennyi maradt meg bennem, ami talán említésre méltó, vagy pont nem.

Évek óta kék Camel dohányt szívok, sárga Multifilter hüvellyel.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ti dohányoztok-e és ha igen, akkor mióta és milyen dohányt/cigit szívtok. Mennyiért vettétek az első doboz cigiteket, vagy hol és mikor próbáltátok ki először.
Aki nem dohányzik, azoktól pedig azt kérdezném, hogy próbálták-e és ha igen, akkor miért nem jött be, vagy mióta szoktatok le.

Hozzászólások

(#1) szupermacs


szupermacs
(PH! kedvence)

Beszélgessünk egy sort erről a büdös szokásról! :D

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#2) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Én nem sokat cigiztem, legalábbis analógot. Valamkor 2010 telén kezdtem el, kék szofi volt a kedvenc, akkor még nem volt olyan papíríze, mint ma, vagy lehet az én ízlésem változott. Aztán valamikor ősszel én is nekiálltam tölteni. Az sokkal jobb. Nálam a barna dohány szofi ment ezerrel, változóan 40g-s vagy 100g-s. párszor 300g-s rúddal vettem. :D Hüvelyből az aktív szénszűrős Club hüvely volt a favorit. Ezek után a sima gyári dohányok elég vegyszerízű száraz kakik voltak. Az utolsó évre viszont megint visszaálltam sima cigire, az arany Marlboro annyira bejött. Lustaság, fél egészség.

Végül valamikor 2013 tavaszán kiderült, hogy van e-cigi is, egyből átálltam rá, nagyon ritkán szívtam onnantól kezdve analóg cigit. Kb 6-8 ezer forint volt a havi 25-30k helyett, szóval megérte. :D Ekkor még a fos Helix V3, üvegszálas porlasztók voltak kezdők számára ajánlottak. Amikor elkezdtem unni, Kanger T3s-re váltottam, ez már alsó porlasztós, sokkal jobb füstélménnyel. Végül kb 1 éve megint váltottam, rohadtul meguntam a szmötyisödő lötttyöt, s pár hétig Eleaf Air GS, vattás porlasztót használtam, ami iszonyú jól füstölt, igen jó ízhatással, de kipróbáltam egy egyből tüdőzös gyárkémény típust, s azonnal a rabja lettem. Azóta ez van. Eleaf iJust 2. Másoknak tüdőgyilkos, de nekem sikerül hamar megszokni, imádom. Csak hát ez legalább 3x annyi löttyöt zabál, napi akár 10 ml is elmegy, így most árban ugyanott vagyok, mint a sima cigivel. 20k biztosan elmegy havonta. :U

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#3) szupermacs válasza lezso6 (#2) üzenetére


szupermacs
(PH! kedvence)

Nekem ez az e-cigi sose jött be. Vagy csak rosszat próbáltam. Nagyon hiányzott a sűrű és erős füst.
Dobozos cigi már nekem is száraz, 3 perc alatt elszívom és semmit nem érzek belőle. Töltöttet pedig van, amikor 5 percig is szívom. Szeretem a nedves Camel és Marlboro Touch dohányokat.
Havonta kb. 5-6 ezer megy el erre, többet nem is ér meg nekem. Ebből kijön 4-5 csomag dohány ami egész hónapra elég, plusz a 200 darabos szénszűrős Multi hüvely. Club hüvelyt nem szerettem, annál csak a Fecske volt rosszabb. :DDD
300 grammos dohányt sose vettem, nem tudom milyen lehet. Nem is emlékszem ilyen kiszerelésre. Valamiért mindig csak a kicsit figyeltem. Azt buszon, héven, villamoson, séta közben előkapom és 10 másodperc alatt betöltöm.

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#4) lezso6 válasza szupermacs (#3) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Többféle készüléket is ki kell próbálni, sok a szar. Annyi van, hogy dohányízűt ne, mert szvsz elég kakák, ilyen mogyoró, mandula, stb ízük van. :DDD El kell buzulni gyümi ízek felé, mintha vizipipáznál.

A 300 grammos dohány úgy néz ki, mintha a sima 100 grammos vödrös verzióból hármat egymás tetejére tennél. Szóval ilyen rúd. :D

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#5) szupermacs válasza lezso6 (#4) üzenetére


szupermacs
(PH! kedvence)

Inkább kihagyom az e-cigit, de azért köszi a tippet. Valamiért nem tetszik. Illatra sem jönnek be. Tényleg hiányzik belőle a telt füst.

Mennyi volt a 300 grammos dohány? 4-5 ezer környéke? Vagy még annál is több?

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#6) Mister_X


Mister_X
(PH! nagyúr)

Én azért "büszke vagyok magamra", amiért csak 20 évesen szoktam rá a dohányzásra. Akkor volt életemben egy nagyobb mélypont, plusz koliba kerültem. 17 évesen "kipróbáltam", akkor még nem értettem. Ma sem, de kell. Eleinte dobozos Dunhillt szívtam, utána rájöttem, hogy ez így nagyon drága lesz (már akkor 1100Ft volt egy doboz), azóta töltöm. Eleinte West dohányokat töltöttem szofi hüvelybe, de minden második dohányban csalódtam: West tiszta martalék, Philip Morris száraz, Benson kapar, Pall Mall szintén. Winston dohányokkal viszont meg voltam elégedve: puha (nem száraz), értelmes méretű a dohány, nem is drága és van egy sajátos íze is, továbbá nem kapar. Hüvelyből is Philip Morris Royal és Blue maradt meg.

Arra is "büszke vagyok", hogy kulturáltan dohányzok: beltérben sosem, tömegben sosem, gyerekekre igyekszem ügyelni (a tarkómon még mindig nincs szem), csikket nem dobom el a járdára.

@szupermacs: több volt az, 7e minimum, egy 40g-os cumó ~1100Ft

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#7) szupermacs válasza Mister_X (#6) üzenetére


szupermacs
(PH! kedvence)

Meglepődtem volna, ha te nem írsz. :))
Dunhill nekem nem volt akkora nagy cucc. Aránytalanul drága, pedig nem volt rosszabb az aranybarna Pall Mallnél. De ha jól tudom azt sem lehet már sok éve kapni.
Amikor elkezdtem cigizni, akkor volt 500 Ft a Davidoff. Kaptunk is egyet osztálykarácsonyon az osztálytárstól. Fekete volt. Azt hittem, hogy kifolyik a tüdőm, de kegyetlen finom volt.
Philip Morrist nem kóstoltam, de a hüvely nagyon jó belőle. Az és a Multi jött be, a többi nagyon vékony és szakadt a töltőben (Fecske, Club, Primus).

Nemrég jött egy új, német dohány hozzánk a boltba, az eladó mondta, hogy érdemes lenne megkóstolnom, mert pácolatlan és finom. De 2000 Ft volt egy csomaggal. Kétszer annyi, amennyibe akkor került a Camel amiben sosem csalódtam. Nem emlékszem már a nevére sajnos, pedig nagyon gondolkodom azon, hogy jó lenne kipróbálni.

Más: Most jut eszembe, hogy Olaszországban kóstoltam az Al Capone konyakos szivarkát. Valami isteni finom. 10 szálas és annyiba került, mint egy doboz cigi. Az egy hét alatt amit kint voltam, két dobozzal is vettem. Amit itthon lehet kapni, nem ajánlom. Én a filterest vettem kint is, meg itthon is. Az itthoni hosszabb, a doboza is nagyobb egy kicsit, de száraz és keserű füstje van. Drágább is, mint a kinti. Az olasz filtere meg van itatva konyakban, nagyon kellemes és édes íze van, az utóíze is nagyon jó, az ajkamról imádtam nyalogatni. :D Az itthoni kukába való sajnos. :(

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#8) Narxis


Narxis
(PH! nagyúr)

E-cigi

Link

(#9) lezso6 válasza szupermacs (#5) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Az ilyen gagyi robotfütykös típusok, mint amit előttem linkeltek, azok tényleg szarok. Egy normális eciginek sokkal durvább füstje van, mint egy sima ciginek. A "kaparást" meg nikotinmennyiséggel be lehet állítani. Csak az íz más, azt meg kell szokni. De nem akarok téríteni, tudom, hogy nem mindenkinek jöhet be, de a a legtöbb esetben csak annyi baj, hogy kínai dzsunka szemetet próbáltatok.

A 300g-s verzió már nem tudom mennyibe került, nagyon régen volt. Talán 2.5x áron volt a 100g-shez képest, szóval megérte. Csak hát a vödrös / rudas kieszerelés nem jó, mert kiszárad. A csomagos a legjobb, az visszazárható, s kinyomható belőle a levegő.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#10) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

füvet tud valaki szerezni?

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.