2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Audio-Technica ATH-ADX5000 vs Hifiman HE1000SE vs Sennheiser HD800S

Írta: | Kulcsszavak: Audio-Technica . ATH-ADX5000 . Hifiman . HE1000SE . Sennheiser . HD800S . Arya

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó:

Meghívás révén volt lehetőségem tesztelni a fent említett 3 fejhallgatót, a HD800S-t vittem magammal.

Amp: ZEN CAN Signature HFM
DAC: iFi ZEN ONE Signature DAC

Megjegyzés: a Sennheiser a gyári pentaconn-os kábelével, míg a másik kettő utángyártott kábellel lett tesztelve.

Kinézet, design:

1. ATH-ADX5000 és Hifiman HE1000SE holtversenyben: Az ATH-ADX5000 nagyon hightech hatást kelt, profin megmunkált, precíz darab. Kézbevéve meglepően könnyű, érződik hogy minden felesleges grammot lefaragtak róla, mint egy versenyautóról vagy űrhajóról.
A Hifiman HE1000SE pedig luxus hatást kelt, mint egy jóféle bútor, ez is a maga módján tetszik nekem. Mondjuk a Susvara jobban tetszik, vagy az ezüst Focal Clear.

2. Sennheiser HD800S: nekem nemigazán tetszik, de ez szubjektív. Cserébe tartósnak, erősnek tűnik.

Kényelem:

1. Hifiman HE1000SE és Sennheiser HD800S holtversenyben: mindkettőben elfér a fülem kényelmesen, a Hifiman-nek kicsit nagyobbak, jobbak a párnái, a Sennheiser cserébe kicsit könnyebb súlyú. Nem tudom egyikre se biztosan azt mondani hogy kényelmesebb.
Ugyanezt állapítottam meg korábban a Hifiman Arya esetén is: [link]
2. ATH-ADX5000: a driver előtt található egy harisnyaszerű védőszövet, ami valószínűleg a szennyeződéstől védi a drivert, ez kissé ráfeszül a fülre és lenyomja azt, ha ez nem lenne elférne a fülem benne.
El lehet talán távolítani, nem tudom. A leszorítóereje ennek a legkisebb, de ez nem biztos hogy előny. Ezt leszámítva szerintem rendben van, pihe könnyű.

Ár (a legolcsóbbtól a legdrágábbig) :

1. Sennheiser HD800S
2. ATH-ADX5000
3. Hifiman HE1000SE

Az árak változnak, de a sorrend nem valószínű hogy fog.

Hangminőség:

A legteljesebb hangot nem meglepő módon a legdrágább Hifiman HE1000SE produkálta, jobbat még életemben nem hallottam. Tisztán szól, dinamikusan, van rendes ütős basszus, a közepek is szuperek a magasak is, élethű.
Legnagyobb meglepetésemre a tere is igen nagy, szerintem érzékelhetően nem kisebb a HD800S-nél, főleg amint benyomtuk az amp-on a XSpace funkciót. Inkább 3D-s mint széles, összességében ebből a szempontból szerintem nem marad el a Sennheisertől, más talán a tere de nem kisebb vagy talán minimálisan. Ezen meglepődtem.

Másik meglepetésem az volt, hogy az Audio-Technica ATH-ADX5000 futott be nálam másodiknak, közel vagy ugyanolyan szépen és tisztán szólt mint a HE1000SE, a mélyhangok reprodukciójánál azonban alulmaradt, de részletességben és tisztaságban felvette (vagy majdnem fel tudta venni) a versenyt a Hifiman HE1000SE-vel. Ha melegebb erősítőről szólt volna, talán kisebb lett volna a hátránya mélyhangokban a Hifiman HE1000SE-hez képest. Kiválóan szólt.
Terét is rendben lévőnek éreztem, főleg amint benyomtuk az amp-on a XSpace funkciót. Nem éreztem bezárva magam a Sennheiser után egyáltalán. Légiesen szólt.

A Sennheiser HD800S-em az árához mérten teljesített. Ha egyedül ezt használod azt gondolod tisztán és szépen szól, de ha közvetlenül a fentiek közül egyre tudsz váltani,
feltűnik hogy kissé laposan szól vagy kissé tompán, kevésbé életteli vagy dinamikus, kicsit lustább.
Van egy kis fátyol, nem annyira tiszta, mint a másik kettő. Igaz, a gyári kábelével használtam, lehet hogy csökkenne a különbség egy különlegesebb kábellel, de kétlem hogy utolérné akár az Audiotechnikát, pláne a Hifimant. Bár lehet hogy kevésbé élénk a hangzásvilága, ez talán előny is lehet valakinél: kevésbé fárasztó lehet hosszabb távon.

Összegzés: mindhárom versenyző hozta azt, ami az árához mérten elvárható. Meglepődtem mert a Sennheisert az Audio-Technica elé vártam.

--------------------------------------------------------

Kiegészítés a HD800S esetén: iFi ZEN ONE Signature DAC + ZEN CAN Signature HFM VERSUS az otthoni Massdrop X Grace Design Standard DAC + Lake People G103-S :

Szerintem kicsit jobb a melegebb hangzású Lake People G103-S-sel, kap egy kis pluszt a mélyhangoknál, részletességben hasonlóan teljesít. Talán az Audiotechnica fejhallgató basszusa is jobban szólt volna a G103-S-sel.

Záró gondolatok, esetleges továbbfejlesztés ezek után: talán megpróbálok szerezni egy megfelelő utángyártott kábelt a Sennheiserhez, hogy kissé élettel telibben szóljon, csökkenjen a differencia.

A Hifiman HE1000SE kiesik nálam a magas ára miatt, az ATH-ADX5000 esetében kicsit talán a kényelem miatt, ez annyira nem győzött meg annyira hogy lecseréljem a HD800S-t.

Ha a stealth mágneses Hifiman Arya közel olyan jól szól mint a Hifiman HE1000SE akkor megfontolandó a Hifiman Arya.

További képek: [link]

Update az új kábellal: [link]

Hozzászólások

(#1) Remus389


Remus389
veterán

Építő jellegű hozzászólásokat, kritikát várok!

Remélem tetszik. :R

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#2) fericske


fericske
addikt

Én azt szólom hozzá ehhez az esethez, hogy ameddig te jól jártál a nassolni valóval, addig ennek a három csúcsragadozónak be kellett érnie egy kis jégsalátával.
Felsőpolcos fejesek alsópolcos forráseszközökön való tesztelgetése a hangminőségükre, tudásukra vonatkozóan, sehova nem vezető vállalkozásnak tartom.
Bár az általad felállított sorrend nagy valószínűséggel nem változna, legalább megmutathatnák magukat ezek a fejesek, és meg tudnák indokolni az árukat.
Nem volna egyszerű dolog, persze, mert egy rendszer nem is volna elég, de ennél bőven volna hova tovább, és csak ilyen összehasonlító tesztre össze lehetne kalapolni az ismeretségi körből néhány a fejesekhez méltó alávalót.

A 800s alá meg egy egyszerű, nem is feltétlenül drága - eme IFI signature-nál nem drágább akár - OTL fejeserősítő illene. Kapnának lökést a sávszélek, meg némi érzelmességet az előadása és heppi volnál vele teljesen. Ne kábelt cserélj (elsőnek).

(#3) Remus389 válasza fericske (#2) üzenetére


Remus389
veterán

Én azt szólom hozzá ehhez az esethez, hogy ameddig te jól jártál a nassolni valóval, addig ennek a három csúcsragadozónak be kellett érnie egy kis jégsalátával.

Szegény ember vízzel főz :D

A 800s alá meg egy egyszerű, nem is feltétlenül drága - eme IFI signature-nál nem drágább akár - OTL fejeserősítő illene. Kapnának lökést a sávszélek, meg némi érzelmességet az előadása és heppi volnál vele teljesen. Ne kábelt cserélj (elsőnek).

Tudnál javaslatokat mondani OTL amp-ra? Nem szívesen cserélném a Sennheisert amúgy, pláne hogy le is festettem.

[ Szerkesztve ]

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#4) fericske válasza Remus389 (#3) üzenetére


fericske
addikt

A legolcsóbb talán amit tapasztalatból tudok mondani az a Spartan Helot2x.
Azzal már hangzásra lehet érezni mi a helyzet.
Kicsike erősítő, kicsike csövekkel, relatíve kicsike hangerővel. A hd600-650-hez bőven elég ilyen téren, a 800-hoz nem esküdnék meg, hogy ennyire bírná.
Próbára tudok kölcsönadni néhány csőszettel.

(#5) lapalapa válasza Remus389 (#1) üzenetére


lapalapa
senior tag

Nekem is HD800s-em van. (nem festett)
A másik kettőt nem hallottam.
Ami viszont még nagyon fontos tapasztalataim szerint a dac és erősítő mellett az a forrás.
Én egyrészt fizikai usb szűrőket használok ifi ipurifier3 és jitterbug, másrészt ha win10, akkor jriver a player progi, de ennél van sokkal jobb a wftplay (minimál linux hangra kihegyezve, verhetetlen).
Szóval amíg a forrás nem tisztességes, addig ezeknek a fejeseknek a valódi kvalitásait nem fogod hallani.

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#6) Remus389 válasza lapalapa (#5) üzenetére


Remus389
veterán

Milyen erősítőt és DAC-ot használsz a HD800s-edhez?

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#7) lapalapa válasza Remus389 (#6) üzenetére


lapalapa
senior tag

Wadia DI122 -vel használom. 2016-ban vettem 500K huf volt, ennyi pénzért ajándék. Külön erősítő nincs, valószínű 500K-nál drágább lenne, aminek jobb hangja van mint a beépítettnek.
Két irányzat létezik általában, van a meleg, részleteket elfedő, mindenből kellemes hangot csinálni akaró cucc, a másik a gyors minden részletet megmutató reális hang, ami megmutatja mi van a felvételen.
A Wadia ez utóbbiban partner, meghatóan őszinte, nagy szeretettel zenél, és ha kell, letépi a fejem.
Nekem a hd800s-el nagyon jó párost alkotnak, 360-fokos, nagyon pontos térrel.
Viszont ha ilyen szintű fejhallgatót használsz azzal az ifi daccal a képen, akkor érdemes lenne kipróbálni a wtfplay-t. Lemerem fogadni hogy szintet ugrana a hang, és valószínű, hogy nem is egyet. Így jártam a kis btr5 dacommal poénból rápróbálva a hd800s-t wtfplay-el.
Nem minden dacot támogat, de ingyen van, rá lehet próbálni. A többi megoldás jóval költségesebb, viszont a hatás összeadódik.
Itt a prohardveren nem nagyon törődik senki a forrás minőségével, rádugja az usb-re, valami playerrel (zene gyilkos foobar, a többi se sokkal jobb), azután belenyugszik a kapott hangba, mondván minden adat átmegy hiánytalanul. Ez igaz, viszont pont a zene nem megy át, és ez hd800s-en nagyon hallatszik, a többi tesztelt fejhallgatóról nem is beszélve.

[ Szerkesztve ]

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#8) lapalapa válasza Remus389 (#6) üzenetére


lapalapa
senior tag

Régóta kerestem kábelt a hd800s-hez, leváltani a gyáriakat. Több próbálkozás is kudarc volt, viszont találtam ezt.
Azt hittem kamu, de nem. Ma jött meg itt hallgatom és nagyon állat.
A gyári kábeleit állóra hagyja, térben, részletekben, sávszélekben.
Kívül tényleg teflon lehet, mert kemény, a hangjából ítélve meg kezdem elhinni, hogy valóban occ ezüst.
Szóval ingyen van!

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#9) Remus389 válasza lapalapa (#8) üzenetére


Remus389
veterán

Szia, én is vettem és nagyon elégedett vagyok vele, ilyet: [link]

Az itteni írásom legvégén van update az új kábelről. Azóta a gyári kábelek porosodnak.

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#10) Remus389 válasza lapalapa (#7) üzenetére


Remus389
veterán

Wadia DI122 -vel használom. 2016-ban vettem 500K huf volt, ennyi pénzért ajándék. Külön erősítő nincs, valószínű 500K-nál drágább lenne, aminek jobb hangja van mint a beépítettnek.

Én ennyi pénzt biztos nem szánnék a forrásra, de elhiszem hogy jó.

Két irányzat létezik általában, van a meleg, részleteket elfedő, mindenből kellemes hangot csinálni akaró cucc, a másik a gyors minden részletet megmutató reális hang, ami megmutatja mi van a felvételen.

A Lake People G103S pedig az előbbiben partner, itt van egy kis leírás róla [link] és összehasonlítás más amp-okkal, az árát is nézni kell azért, 50K volt nekem használtan, újonnan 100 ezer felett van.

Viszont ha ilyen szintű fejhallgatót használsz azzal az ifi daccal a képen

Az nem az enyém volt, hanem akihez mentem. Nekem Drop-os SDAC van és Lake People G103S. A te cuccaidhoz képest olcsók, de én nagyon elégedett vagyok velük, kellemesen szólnak, hallatszódnak az apró részletek is vagy hibák is, de nem próbálja túlságosan felhívni a figyelmet rájuk így. Leönti csokiöntettel a zenét, ha lehet így mondani. Mindenesetre az előző hozzászólásomban linkelt ezüstkábel javított a basszusán és tisztaságán.
Ki kell próbálni, hogy eldöntse az ember, biztos van feljebb, csak nem biztos hogy az élvezetes.

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.